* Sase episoade in premiera, din emisiunea dedicata excelentei, geniului, valorii si traditiei romanesti, vor fi difuzate din 19 decembrie, la TVR 1.
* Cu Cristina Soloc exploram „Romania veritabila” prin Sibiu, Cluj, Alba, Buzau, Dolj si Ilfov.
Din 19 decembrie, la TVR 1 incepe un nou sezon „Romania veritabila”. Pe parcursul celor sase episoade ale sezonului 4, realizatoarea Cristina Soloc ne conduce prin locuri de poveste din Sibiu, Cluj, Alba, Buzau, Dolj si Ilfov. Calatoria fascinanta va fi completata cu o editie speciala de colinde, difuzata in 2 ianuarie.
Chiar daca traim vremuri pline de indoiala, echipa emisiunii a gasit romanii veritabili care nu se dau batuti, ci lupta mai departe, pentru visurile si convingerile lor.
„Mi-am propus sa realizez si de aceasta data un sezon captivant, util, in care fiecare episod sa curga ca o melodie armonioasa, iar telespectatorul sa simta ca a aflat ceva nou, ca a cunoscut pe cineva care i-a oferit inspiratie si energie sau ca s-a delectat cu personaje si imagini care i-au dat speranta si optimism, atat de necesare pentru sanatate. Si in acest an am reusit sa ajungem in locuri superbe, putin batatorite si sa cunoastem romani exceptionali, asa ca putem oferi acum publicului documentare de suflet. Speram sa atragem si mai multi pasionati de istorie, traditie, evolutie si de oameni alesi, care duc valorile noastre mai departe”, spune realizatoarea si gazda seriei „Romania veritabila” de la TVR 1.
Primul episod „Romania veritabila” face o incursiune in istoria unei oras medieval fermecator, cu multe taine si particularitati: Medias. Cristina Soloc ne e calauza prin turnurile cetatii, vom patrunde in celula in care a fost intemnitat Vlad Tepes, dar vom vedea si cum se scrie in prezent istoria in Vechea Metropola de vin a Transilvaniei si a Europei. In aceasta toamna, la Medias au fost sarbatoriti 100 de ani de Feteasca Regala, prin proclamarea zilei internationale a acestui soi romanesc nobil (3 iunie). Totul s-a intamplat in cadrul unui festival cu participare internationala, WeinFest, pus la cale de unul dintre romanii veritabili descoperiti in sezonul trecut. Este vorba despre Octavian Isaila, specialist in marketing si restauratorul istoriei viticulturii din Vechea Metropola de vin. Episodul poate fi vizionat la TVR 1 duminica, 19 decembrie, de la ora 19:00.
In Ziua de Craciun, ardeleanul gospodar, dar si profesorul universitar Ioan Bocsa, cercetator in folclor si culegator de muzica romaneasca arhaica, ne arata superba sa gradina, un adevarat parc dendrologic.
In cea de-a doua editie a sezonului, difuzata in Ziua de Craciun, de la 14:30, Cristina Soloc ne invita la o plimbare relaxanta, dar si surprinzatoare prin gradina indragitului interpret de muzica populara Ioan Bocsa. In 8 ani, indragitul interpret de muzica populara a creat in jurul casei, la marginea padurii Faget din Cluj, un adevarat parc dendrologic, cu sute de specii de arbori si plante. Il vom descoperi pe ardeleanul gospodar, dar si pe profesorul universitar Ioan Bocsa, cercetator in folclor si culegator de muzica romaneasca arhaica. Profesorul Ioan Bocsa a catalogat pana acum 7.000 de colinde transilvane, dintre care 400 fac acum parte din repertoriul Ansamblului “Icoane”, pe care l-a infiintat in urma cu aproape 30 de ani. In premiera, ascultam si cel mai nou colind interpretat de Ioan Bocsa. Episodul 2 va fi difuzat in reluare duminica, 26 decembrie, de la 19:00.
Pe 2 ianuarie, de la 19:00, telespectatorii se vor delecta cu o editie speciala de folclor, evident din „Romania veritabila”. Vom urmari la TVR 1 colinde interpretate de Ioan Bocsa si Ansamblul de muzica traditionala romaneasca “Icoane”, Corul Parohiei Iresti si Carmen Mustata.
In episoadele urmeaza, alaturi de Cristina Soloc mergem pe urmele lui Tudor Vladimirescu in comuna Pades, din judetul Dolj, unde a fost semnata proclamatia Revolutiei de la 1821. Telespectatorii vor asculta si o frumoasa poveste de iubire dintre doi fosti avocati bucuresteni, care au ales viata fara ceas, in Muntii Apuseni. O incursiune cu totul speciala vom face si in satul ideal din Romania: Muzeul in aer liber Astra, din Sibiu – un loc in care toate sunt asa cum ar trebui sa fie la tara. Iar pentru episodul final, o surpriza: Cristina Soloc ne insoteste acasa la Ecaterina Teodoroiu, unde o intalnim pe stranepoata eroinei de la Jiu.
Adauga comentariu