Home » Sezon nou „Adevaruri despre trecut”. Primul episod: vaccinarea in perioada comunista, TVR 1, miercuri, ora 22:00
Comunicate

Sezon nou „Adevaruri despre trecut”. Primul episod: vaccinarea in perioada comunista, TVR 1, miercuri, ora 22:00

Din 7 aprilie, in fiecare miercuri, ora 22:00, la TVR 1, sezonul 11 al „Adevarurilor despre trecut” va readuce la lumina intamplari, fenomene si personalitati istorice care au influentat fundamental soarta romanilor timp de aproape 50 de ani.

Echipa „Adevaruri despre trecut” ne propune din 7 aprilie, la TVR 1, o serie de editii in premiera, in cel de-al 11-lea sezon al emisiunii ce prezinta lucruri mai mult sau mai putin stiute despre cum a fost viata romanilor inainte de 1990. „In fiecare miercuri, de la ora 22:00 si duminica de la 15:30, prezentam subiecte si marturii despre ceea ce a insemnat viata noastra in comunism. Cel de-al 11-lea sezon va fi unul cu greutate, in care vom readuce la
lumina intamplari, fenomene si personalitati istorice care au influentat fundamental soarta romanilor timp de aproape 50 de ani. Si cum trecutul traieste, e viu, ia parte la prezent si il influenteaza uneori in cel mai dramatic mod, e oportun sa fim mai degraba suspectati de exces de memorie decat bantuiti de uitare”, considera Raluca Rogojina, producatorul si realizatorul seriei „Adevaruri despre trecut”.

In editiile noului sezon, realizatorii ne povestesc cum se facea vaccinarea in perioada comunista sau ne dezvaluie lucruri mai putin cunoscute despre liderul cu cea mai lunga sefie de stat din lume (dupa cea a reginei Elisabeta), Fidel Castro si ce puneau la cale „El Comandante” si Nicolae Ceausescu. Portretul celui mai longeviv premier roman, Ion Gheorghe Maurer, ne va fi prezentat in detaliu, de asemenea, la „Adevaruri despre trecut”. Despre utopia lui Ceausescu de a fabrica avioane cu reactie destinate transportului de pasageri, produse pentru care economia romaneasca nu era pregatita in nici un fel, aflam mai multe tot in noul sezon. La „Adevaruri despre trecut”, politica de supraveghere in masa a populatiei are rezervat un capitol, in care ne sunt dezvaluite tehnicile operative folosite de Securitate. Povestea fabricii Apaca, precum si cea a lumii magice si misterioase a circului romanesc, emigratia evreilor, dar si relatia autoritatilor din perioada comunista cu biserica sunt de asemenea subiecte pe care le vom regasi in sezonul nou „Adevaruri despre trecut”, la TVR 1.

„Majori si vaccinati” – despre sanatatea publica in perioada comunista, in prima editie a noului sezon „Adevaruri despre trecut”

Prima editie din acest sezon este conectata direct la realitatea dramatica pe care o traim de mai mult de un an de zile. Ce a insemnat si cum se facea vaccinarea in perioada comunista vom afla miercuri, 7 aprilie, de la 22:00, la TVR 1. „Majori si vaccinati” este sloganul folosit de generatii de romani! Statul comunist era unul autoritar si paternalist, asadar sanatatea publica era condusa cu mana forte. Desi se clama grija fata de om, motivul real nu era cresterea calitatii vietii romanilor, ci nevoia bratelor de munca in fabrici si uzine.

In comunism, munca era valoarea suprema. In acelasi timp insa, datorita unui program riguros de vaccinare, extins pe zeci de ani si aplicat cu consecventa, poliomielita si variola au aparut izolat si in forme usoare. Multe alte afectiuni virale sau bacteriene mai au inca aparitii accidentale, altele insa sunt intr-o crestere ingrijoratoare. Dar, in lipsa cazurilor grave de boala, unii oameni nu mai constientizeaza importanta vaccinurilor.

Echipa „Adevaruri despre trecut”, coordonata de Raluca Rogojina, producator si realizator, continua in aceasta primavara sa dezvaluie realitati despre ceea ce a insemnat istoria noastra recenta. La TVR 1, in fiecare miercuri, la ora 22:00.

Adauga comentariu

Faceți clic aici pentru a posta un comentariu