Home » Publicistica revine cu noi sezoane ale emisiunilor consacrate la TVR 1
Comunicate

Publicistica revine cu noi sezoane ale emisiunilor consacrate la TVR 1

http://turismsiria.ro/cetatea-siriei/

Reportaje cutremuratoare sau fascinante, secrete si istorii pastrate din vremuri stravechi, anchete, informatii inedite despre viata romanilor in trecut si in prezent, povesti ale unor oameni remarcabili care isi practica meseriile cu pasiune fac parte din oferta TVR 1 a acestei primaveri. Din aceasta saptamana, vedem editii in premiera ale unora dintre cele mai apreciate emisiuni de publicistica.

Din 7 aprilie, emisiunile de publicistica ale Televiziunii Romane revin pe micul ecran cu sezoane noi. Premierele „Adevaruri despre trecut”, „Istorii ascunse”, „Disparuti fara urma”, „#creativ” si „Dosar Romania” propun subiecte ce ne vor capta atentia si ne vor tine cu ochii pe TVR 1.

Miercurea seara, de la 22:30, incepand din 7 aprilie, patrundem la TVR 1 in misterele si legendele vehiculate din vremuri stravechi in spatii bine delimitate din Romania. In noul sezon al emisiunii „Istorii ascunse” aflam povestea inrudirii lui Iancu de Hunedoara cu sultanul Mehmed al II lea, descoperim secrete ale dacilor si romanilor din zona Muntilor Metaliferi, dar si secretele Podgoriei Aradului, printre care fantoma de la Halta Lupilor din Covasant, cetatea de pe dealul Siriei, documentele uitate ale Muzeului din Siria sau conacul din Pancota. Povestile fantastice ale localitatii Coronini din judetul Caras-Severin – un personaj mitologic, o insecta care a facut prapad in zona Clisurii Dunarii, pesteri care ascund intamplari misterioase si ritualuri stravechi prin care cei morti sunt condusi spre lumea de dincolo – precum si istoriile tesute in jurul cetatii Sf. Ladislau sunt descifrate, de asemenea, pentru telespectatorii TVR 1. O editie a emisiunii care cerceteaza „Istorii ascunse” din tara noastra ne prezinta carasovenii, o populatie care traieste in sapte sate de langa Resita, iar locurile sacre, comorile ascunse si intamplarile ciudate din Banatul montan fac subiectul unei alte premiere. „Istorii ascunse” incepe pe 7 aprilie, de la 22:30, la TVR 1.

Sa nu stii ce se intampla cu cei dragi, sa nu stii daca traiesc sau nu este o realitate dura, cu care se confrunta, din pacate, multe familii din Romania. Aceste familii carora le-au disparut fara urma frati, surori, parinti sau copii nu isi pot continua viata, nu pot merge mai departe pana nu afla ce s-a intamplat cu cei pe care ii iubesc. Pana nu stiu daca, atunci cand merg la biserica, lumanarea pe care le-o aprind sa o aseze la vii sau la morti. Pentru aceste familii disperate, ale caror rani sufletesti sunt inca deschise, echipa emisiunii „Disparuti fara urma” demareaza noi cautari, incercand sa afle orice informatie care ar putea duce la lamurirea situatiilor lor. Din 8 aprilie, in fiecare seara de joi, de la ora 22:00, la TVR 1, Rafael Udriste ne prezinta cazuri de disparitii inexplicabile, intr-un nou sezon de premiere ale emisiunii „Disparuti fara urma”.

Vinerea, de la 23:00, cunoastem tineri remarcabili in domeniile lor, in sezonul 8 al emisiunii „#creativ”. De la design de bijuterie, de la muzica pop, la design grafic sau comandant de aeronava care scrie carti pentru copii, emisiunea realizata si prezentata de Claudia Spatarescu portretizeaza, intr-un stil dinamic si modern, personaje care pot servi drept modele prin ceea ce fac, dar, mai ales, prin pasiunea cu care isi urmeaza menirea. Ii vom regasi, printre acestia, pe Mihaela Speranta Cherciu, designer de bijuterii din ceramica, cantautoarea Ana Coman, designerul de brand si artistul vizual Eugen Erhan sau Andreea Litescu, comandant de aeronava. Emisiunea „#creativ” se remarca prin montajul realizat cu extrem de multa agilitate. Fiecare fragment de interviu este filmat din nenumarate unghiuri, iar o parte din emisiune continua sa fie filmata cu telefonul mobil, surprinzand, astfel, momente autentice si foarte haioase. Prima editie se vede pe 9 aprilie, de la ora 23:00, la TVR 1.

Si „Dosar Romania” revine cu un nou sezon, din 11 aprilie. Subiectele abordate de producatorul Razvan Butaru si echipa sa dezvaluie viata, problemele si bucuriile celor de langa noi, dar si cu investigatii ce vor scoate la lumina afaceri necurate acolo unde nimeni nu banuieste ca ar putea sa se intample. Vom descoperi situatii-limita, probleme ale oamenilor care incearca sa supravietuiasca, dupa ce afacerile lor au fost distruse de blocajul generalizat din cauza pandemiei covid, dar vom afla si istoria celui mai mare combinat siderurgic, de la Hunedoara, pus la pamant de tot felul de interese. Vor urma reportaje in varf de munte, cu familii izolate care isi cresc cu greu copiii, dar si o investigatie despre poluarea de langa Targu-Jiu. Apoi, in apropiere, la Petrosani vom surprinde afaceri necurate, pe milioane de euro, la teatru, si vom asculta relatarile dramatice ale unor fosti pacienti covid. Din 11 aprilie, in fiecare duminica, de la ora 18:00, TVR 1 redeschide „Dosar Romania”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul si, poate, viitorul acestei tari.

Reamintim ca tot din aceasta saptamana, pe 7 aprilie, la ora 22:00, vedem la TVR 1 prima editie din sezonul 11 „Adevaruri despre trecut”, dedicata vaccinarii in perioada comunista. Fenomene si personalitati istorice care au influentat fundamental soarta romanilor timp de aproape 50 de ani se constituie in noi subiecte ale emisiunii. Noul sezon ne propune o serie de editii in premiera despre viata romanilor inainte de 1990.