Home » SONGS WITHOUT BORDERS – Lucian Ban, Sarah Murcia, Mat Maneri a Romanian-French-American Jazz Connection
Evenimente Muzica

SONGS WITHOUT BORDERS – Lucian Ban, Sarah Murcia, Mat Maneri a Romanian-French-American Jazz Connection

Pianistul romano-american de jazz Lucian Ban ii invita pe contrabasista franceza Sarah Murcia si pe violistul american Mat Maneri sa sustina impreuna cu el o serie de concerte, masterclass-uri si discutii post-concert la Bucuresti, Timisoara si Brasov, creand un program original inspirat din muzica populara romaneasca, jazz si muzica de camera europeana.

Evenimentul de la Bucuresti se va desfasura miercuri, 17 mai 2023, ora 20:00 la Institutul Francez, Sala Elvire Popesco, iar biletele sunt puse in vanzare pe platforma eventbook.ro.

Cei trei muzicieni vor sustine si un Masterclass in aceeasi zi la Universitatea Nationala de Muzica cu tema “Rolul tematicilor prestabilite in procesul compozitiei colective”.

Cu sprijinul Orange, Ambasadei SUA si al Institutul Francez, Songs Without Borders reuneste trei muzicieni renumiti din trei culturi diferite – americana, romana si franceza. Impreuna cu Jazz Updates din Timisoara si Chamber Jazz de la Universitatea Transilvania din Brasov, proiectele prezinta in premiera un nou trio in fata publicului romanesc, a studentilor la muzica si a pasionatilor de jazz contemporan.

Muzica jazz pune accentul pe improvizatie si valorile fundamentale ale democratiei avand capacitatea unica de a reimagina surse muzicale diverse intr-un nou context, creand, asa cum s-a dovedit de peste un secol, un limbaj universal indragit de muzicieni si public din intreaga lume.

Proiectul Songs Without Borders isi propune sa foloseasca aceste practici artistice propunand un model de transformare a muzicii populare in cultura contemporana.

Lucian Ban si Mat Maneri sunt renumiti la nivel international pentru felul in care imbina folkul transilvanean si improvizatia, muzica clasica europeana a secolului XX cu jazzul si pentru stilul modern in care abordeaza jazzul cameral.

Inregistrarile lor pentru Sunnyside Records, ECM Records, Clean Feed, realizate impreuna cu muzicieni precum John Surman, Evan Parker, Gerald Cleaver, Ralph Alessi, Tony Malaby, le-au adus aprecieri din partea criticilor de specialitate si i-au purtat in turnee prin intreaga lume.

Sarah Murcia este considerata una dintre cele mai importante contrabasiste si compozitoare de jazz contemporan din Franta, o muziciana care a lucrat cu o serie impresionanta de muzicieni de jazz francezi si internationali, precum Steve Coleman, Louis Sclavis, Magic Malik, Benoit Delbecq, Jen Shyu, Samuel Ber, Taylor Ho Bynum, Olivier Py, Benjamin Moussay si multi altii.

Mat Maneri si Lucian Ban au cantat impreuna in 2009, in cadrul octetului Enesco Re-Imagined, creat pentru a celebra si a re-imagina cu mijloacele jazzului modern muzica celui mai mare compozitor roman, George Enescu. Inregistrat live in cadrul Festivalului International George Enescu (2009), alaturi de nume cunoscute ale jazzului contemporan, Enesco Re-Imagined a fost desemnat albumul anului de catre Jazz Journalist Association. Promovat in SUA, dar si in Europa, albumul a fost apreciat pentru caracterul vizionar (Jazz Times), pentru combinatia rara de solo, dezinhibat, dar coerent, cu improvizatia de grup (The Guardian, UK).

Transylvanian Concert (ECM Records, 2013), Sounding Tears (Clean Feed Records, 2016) realizat impreuna cu legendara Evan Parker, cvartetul microtonal al lui Maneri, DUST (Sunnyside Records, 2019) si apoi Transylvanian Folk Songs sunt toate proiecte de succes ale celor doi muzicieni.

Considerat de Jazz Times un act de tribut, dar si de transformare, Transylvanian Folk Songs a urcat rapid in topuri precum Billboard, European Jazz Media Charts sau Balkan World Music Charts.

In 2023, Mat Maneri si Lucian Ban vor lansa un nou album, Oedipe Redux, o abordare radicala a operei lui Oedip a lui George Enescu.

Sarah Murcia s-a dedicat pianului si violoncelului, inainte sa devina interesata de contrabas, pe care l-a studiat impreuna cu Manuel si Patricio Villaroel, dar si cu François Jenny-Clark. A cantat alaturi de Charlélie Couture, Franck Monnet, Fred Poulet, Jacques Higelin, Piers Faccini, Elysian Fields, Sylvain Cathala, Steve Coleman, Kamilya Jubran.

Timp de 10 ani a colaborat cu Magic Malik Orchestra si Las Ondas Marteles. De-a lungul timpului a cantat in mai multe formule, alaturi de Franck Vaillant, Gilles Coronado, Olivier Py, Kamilya Jubran, Régis Huby, Guillaume Roy, Atsushi Sakai, Benoit Delbecq, François Thuillier. Din 2020 este implicata in numeroase proiecte artistice si educationale la Scène Nationale de Chambéry / Espace Malraux.

Urmatoarele evenimente vor avea loc vineri, 19 mai 2023 la Timisoara si duminica, 21 mai 2023 la Brasov.