Publicul de pretutindeni va putea viziona gratuit in 1 iunie, pe Scena Digitala, spectacolul „Cameristele” de Jean Genet, in regia lui Hunor Horvath, cu prilejul aniversarii a 235 de ani de la infiintarea Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS).
In 11 iunie 1787, Martin Hochmeister, personalitate care are o stea pe Aleea Celebritatilor din Sibiu, a primit terenul necesar construirii primei cladiri de teatru de pe actualul teritoriu al Romaniei. In 1 iunie 1788 a avut loc inaugurarea teatrului din Sibiu, din Turnul Gros, cu prologul festiv „Thaliens Opferweihe”, sustinut de directorul de teatru Christof L. Seipp, si cu piesa „Familia comica”, de Johann Karl Wetzel.
Cu prilejul aniversarii TNRS, spectacolul „Cameristele” poate fi vizionat online, in 1 iunie 2023, intre orele 8:00 si 23:00, ora Romaniei, pe www.scena-digitala.ro.
„1 Iunie – Ziua Copilului, a Copilariei si Ziua Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu! Acum 235 de ani, Martin Hochmeister facea primul teatru din Romania si din aceasta parte a Europei, inaugurand ceea ce inseamna locul viselor, locul de unde pleaca bucuria comunicarii si a emotiei. La multi ani, dragul nostru public! Pentru dumneavoastra a fost creat teatrul si pentru toti artistii care stau pe scena, cu picioarele pe lemnul ei, iar cu palmele mangaind cerul. La multi ani tuturor visatorilor, tuturor celor care sprijina tot ceea ce inseamna aceasta plasmuire a frumosului, care se imbraca in haina de vraja a aplauzelor trecatoare. Va multumim ca ne primiti cu tot ce va daruim si speram din toata inima ca Miracolul Festivalului International de Teatru de la Sibiu, din iunie, sa fie o bucurie pentru voi toti din Sibiu, din Romania si din lume. La multi ani, noua tuturor!”, a declarat Constantin Chiriac, Presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu si Directorul General al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu.
Premierele lunii iunie pe Scena Digitala
In luna iunie, Scena Digitala, platforma online de teatru, film, muzica si dans a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu le ofera iubitorilor de teatru posibilitatea de a urmari online in premiera doua spectacole: „Ora in care nu stiam nimic unii de altii” de Peter Handke, un spectacol de Leta Popescu & Bogdan Spataru, si „Am angajat un ucigas profesionist” de Aki Kaurismaki, regia Radu-Alexandru Nica.
Amestec de teatru si cinematografie, productia „Am angajat un ucigas profesionist” se bazeaza pe filmul cu acelasi nume al regizorului finlandez Aki Kaurismaki. Filmul se intoarce initial la un roman al lui Jules Verne, „Aventurile unui chinez in China” din 1879, si a cunoscut o serie de variante (inclusiv o adaptare a filmului cu Heinz Rühmann in 1931), inainte de a-si castiga faima cu filmul lui Aki Kaurismaki in 1990.
In spectacolul non-verbal „Ora in care nu stiam nimic unii de altii”, suntem intr-o piata publica undeva in Romania. Poate in Sibiu, poate intr-un alt oras, sau poate in toate orasele din tara in acelasi timp. Suntem in 2023. Stam pe o banca si privim atent: ce vedem? Urmarind scenariul scris de Peter Handke, creatorii spectacolului aduc impreuna o masinuta teleghidata, politicieni si pensionari, figuri biblice si figuri politice, tineri dezinvolti si lucratori de la salubritate, afaceristi, circari. De la un minut la altul se compune in fata spectatorului un tablou de o densitate coplesitoare. 200 de personaje ne releva noi forme de a vedea cotidianul. In final, ora in care n-am stiut unii de altii, devine ora in care ne-am cunoscut mai bine.
Bilete si abonamente pe Scena Digitala
Pe Scena Digitala, abonamentul lunar, cel trimestrial, precum si cel anual includ toate cele peste 60 de spectacole disponibile, la care se adauga lunar doua productii in premiera. Iubitorii de teatru, film, dans si muzica pot alege abonamentul pentru 12 luni la pret de 6 luni, respectiv 299 lei, si abonamentul pentru 3 luni la pret de 2 luni, respectiv 89 lei. Abonamentul lunar costa 49 lei/luna. Spectatorii pot opta si pentru biletul individual, care permite vizionarea unui anumit spectacol la pretul de 30 lei. In perioada de valabilitate a abonamentului, spectacolele pot fi vizionate oricand, oriunde si de oricate ori. Biletul individual este disponibil patru ore de la activare si alegerea intervalului de timp pentru vizionare.
Platforma de video-on-demand Scena Digitala, distinsa cu premiul special UNITER, poate fi accesata pe site-ul www.scena-digitala.ro.
Toate spectacolele Scenei Digitale ofera si subtitrare in limba engleza.
Adauga comentariu