Home » FITS30 prezinta cel mai amplu sezon romanesc!
Teatru si Film

FITS30 prezinta cel mai amplu sezon romanesc!

Sibiu, 26 mai 2023 – Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) prezinta, an de an, serii de spectacole concentrate in numeroase sezoane. In acest an, cel mai amplu dintre acestea este sezonul romanesc, cu nu mai putin de 59 de spectacole!

FITS se afla in acest an la editia cu numarul 30, MIRACOL, are loc in perioada 23 iunie – 2 iulie si include peste 800 de evenimente si 5000 de invitati din 75 de tari.

Vineri, 23 iunie, Sezonul romanesc debuteaza in forta, cu O catedrala plina de orgi, o experienta muzicala unica adusa de cele sapte orgi din Catedrala Evanghelica „Sfanta Maria”.

La Teatrul Gong, de la ora 17 si de la ora 21, publicul are intalnire cu Teatrul Nottara din Bucuresti si spectacolul Agnes, aleasa lui Dumnezeu, care ne pune fata in fata cu o dilema morala.

Iubitorii dansului nu pot rata spectacolul Operei Romane din Bucuresti, ALTITZA & JOC’N JOC, in regia si coregrafia inegalabilului Gigi Caciuleanu si pe muzica maestrului Dan Dediu, prezentat la Centrul Cultural „Ion Besoiu” de la ora 17.

De la ora 19, Pietonala Nicolae Balcescu va rasuna pe Muzica Militara a Academiei Fortelor Terestre Sibiu, iar de la 19.30, pe Strada Cetatii, aveti intalnire cu proiectul Mostenirea, semnat Mihai Malaimare si Universitatea de Arte din Targu Mures.

Tot in prima zi de FITS30, la Filarmonica de Stat, ora 20, ne bucuram de Creatorul de teatru, spectacolul Teatrului National Bucuresti, in regia lui Alexandru Dabija, care il readuce la Sibiu pe stelarul Marcel Iures in rolul unui splendid bufon in cautarea absolutului in arta.

De la ora 21, la Fabrica de Cultura UniCredit, actorii nationalului sibian asteapta publicul la Povestea printesei deocheate, in regia lui Silviu Purcarete, scenografie semnata Dragos Buhagiar si muzica maestrului Vasile Sirli.

Cei care au vazut deja Printesa, pot merge in Piata Mare pentru spectacolul Love songs in… June, un extraordinar deliciu muzical care aduce pe scena unii dintre cei mai iubiti artisti romani: Monica Anghel, Paula Seling, George Miron, alaturi de grupul vocal Acapella, Andrei Tudor, band-ul sau si cvartetul D’Acord din Sibiu.

Pe final de (prima) zi, de la ora 23.30, in Piata Teatrului, marcam deschiderea FITS30 cu un extraordinar spectacol de lumini care exploreaza miracolul prin intermediul tehnologiei: DRONE SHOW, semnat EVSKY & KLS LASERS.

Aceasta este doar prima zi de FITS30 si doar spectacolele romanesti incluse in program. Continuam cu prezentarea Sezonului romanesc, insa ne vom limita doar la spectacolele din sali pentru a ajuta spectatorii sa-si faca programul festivalier si sa-si ia bilete (acolo unde mai sunt!).

Sambata, 24 iunie, de la ora 17, la Sala Mare TNRS, petrecem impreuna cu echipa nationalului sibian Ora in care nu stiam nimic unii de altii, un spectacol dupa o piesa a laureatului Nobel (2019) Peter Handke, semnat Leta Popescu & Bogdan Spataru. Piesa lui Handke a fost prezentata prima data pe scena Festivalului de la Edinburgh si propune peste 200 de personaje care ne releva noi forme de a vedea cotidianul.

De la ora 19, Filarmonica de Stat Sibiu & Corul de Copii si Tineret „Symbol-Jean Lupu” prezinta, la Sala Thalia, Muzica pentru copii in filmul romanesc, o incursiune pe portativ dedicata celor care vor sa retraiasca fascinatia copiilor ce descopera frumusetea si bogatia muzicii.

Duminica, 25 iunie, de la ora 16, la Fabrica de Cultura UniCredit, Teatrul Excelsior prezinta PUNK ROCK, un spectacol cu sapte tipologii de adolescenti care dezvaluie sapte portrete nuantate, construite cu acuitate si reala preocupare umana de dramaturgul britanic Simon Stephens.

De la ora 17, la Filarmonica de Stat, avem din nou intanire cu Gigi Caciuleanu, pentru Text Shop, o forma originala de interactivitate cu publicul: artistul se joaca cu cuvintele, ilustrandu-si textul cu miscari coregrafice de o expresivitate deosebita.

De la ora 19, la Fabrica de Cultura UniCredit, publicul are ocazia sa-l (re)vada pe Constantin Chriac in ipostaza sa de actor, in Jocuri, vorbe, greieri…, un spectacol sold-out.

In acelasi loc, de la ora 21, Teatrul de Stat Constanta ne aduce la Sibiu povesti de la malul marii – Seaside Stories – in regia lui Radu Afrim, pe texte de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Gosu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija. Daca sunetele pescarusilor de langa Cibin va rascolesc dorul si amintirile vacantelor pe plaja, acesta este spectacolul pe care trebuie negresit sa-l vedeti!

Sala Mare a TNRS va asteapa la ora 22 pentru spectacolul sibian Cameristele in regia lui Regia: Hunor Horvath si cu o coregrafie semnata Edith Buttingsrud Pedersen. Piesa lui Jean Genet, montata prima data la Paris in 1947 in mijlocul unor proteste violente, expune fara mila perversiunea unei societati conservatoare si retrograde, punand sub semnul intrebarii moralitatea ca privilegiu al celor bogati si puternici.

Tot cu un Pescarus este si spectacolul omonim dupa piesa lui Boris Akunin, o comedie politista propusa de Universitatea de Vest Timisoara la Sala Cavas ULBS, de la ora 23.

Luni, 26 iunie, de la ora 18, cei care au reusit sa prinda locuri la aceasta unica reprezentatie sold-out, vad Tatal, spectacolul Teatrului Bulandra din Bucuresti, in care Victor Rebengiuc face inca un rol exceptional, de data aceasta in regia lui Tudor Juncu.

De la ora 19, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”, teatrul de Balet Sibiu ne incanta cu Bolero si In numele bucuriei, cu o coregrafie semnata de Aleisha Gardner si Angel Martinez Sanchez. Balet neoclasic si dansuri traditionale spaniole, o adevarata incantare pentru orice iubitor de frumos!

Fabrica de Cultura UniCredit gazduieste, de la ora 20, spectacolul nationalului sibian Mama, in regia Marianei Camarasan. Piesa semnata de Marta Barceló spune povestea a doua femei carora li se ofera sansa de a-si impartasi singuratatile si de a descoperi un motiv real pentru a iubi viata.

Tot de la ora 20, la Gong, unteatru prezinta Masacrul, o comedie cu maniere, fara maniere, care ii aduce pe scena la FITS pe Alexandru Papadopol, Dana Rogoz, Florina Gleznea si Emil Mandanac.

Marti, 27 iunie, e o zi in care Sezonul romanesc de la FITS30 include nu mai putin de sapte spectacole in sala!

Primul are loc de la ora 16, la Gong, si este o productie a Teatrului Odeon in regia lui Bogdan Theodor Olteanu. Julieta fara Romeo porneste de la cele trei arhetipuri feminine din „Romeo si Julieta” lui Shakespeare si propune o versiune moderna a raporturilor dintre mama, fiica si doica. Cele trei personaje sunt interpretate de Ioana Bugarin, Elvira Deatcu si Ruxandra Maniu.

La Sinagoga, de la ora 16, TNRS ne spune Un secret despre bucurie, un spectacol de Sarah Brown in care 27 de actori dezvaluie povestile pline de umor, speranta, dar si de suferinta ale unei comunitati de evrei care a fost candva mare.

Tot de la ora 16, la sala Cavas a ULBS, Universitatea din Craiova ne invite sa vedem v e r S E T 8,23 – un spectacol studentesc incisive dupa un text de Marius von Mayenburg, intrat deja in repertoriul clasic contemporan. Intrarea este libera.

La Fabrica de Cultura, de la ora 18, Teatrul Bulandra prezinta spectacolul BAIETII DE ZINC, in regia lui Yuri Kordonsky, dupa un text al laureatei Premiului Nobel Svetlana Aleksievici. Vom asista la tulburatoare confesiuni despre razboi din perspectiva a sase femei interpretate de sase actrite remarcabile: Mariana Mihut, Dana Dogaru, Ana Ioana Macarie, Rodica Lazar, Profira Serafim, Mirela Gorea si Camelia Maxim.

La Gong, de la ora 18, Teatrul ACT prezinta E adevarat, e adevarat, e adevarat!, povestea unei femei de exceptie care s-a razbunat prin intermediul artei sale pentru a deveni una dintre cele mai de succes pictorite.

Tot la Fabrica de Cultura, de la ora 20, Tudor Chirila ne povesteste despre Visul american, in regia Iarinei Damian, un spectacol al Teatrului de Comedie Bucuresti care ne va uimi, ne va face sa radem in hohote si apoi sa plangem si sa ne intrebam cat de frumos e visul american, de fapt.

De la ora 22, TNRS prezinta la Habitus, Sora-sa, un spectacol sold-out sensibil despre durere si vindecare, despre pierdere si speranta.

Miercuri, 28 iunie, de la ora 19, avem Aplauze pentru poet… pe scena, un spectacol pe versurile nemuritorilor Mihai Eminescu, George Toparceanu, Ion Minulescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, Nichita Stanescu, Marin Sorescu.

De la ora 20, la Sala Mare TNRS, actorii nationalului sibian va dau intalnire cu Cehov si a sa Livada de visini in regia lui Dumitru Acris: un spectacol despre legaturi umane si dezradacinare, care se intampla azi, aici, acum, intr-o lume amenintata de pericolul iminent al pierderii iubirii.

Joi, 29 iunie, Sezonul romanesc ne aduce la Filarmonica de Stat, de la ora 19, pentru a viziona Istoria muzicii pentru copii (si parintii lor), un spectacol de la Teatrul Clasic “Ioan Slavici” Arad – Trupa Marionete. Micii si mai mari spectatori se vor bucura, fara indoiala, de un o experienta distractiva si educativa care isi propune sa-i poarte intr-o calatorie muzicala incepand de la Mozart pana la David Bowie si Amy Winehouse.

De la ora 21 si ora 23, ULBS prezinta la sala Cavas, Plastilina, un spectacol cu intamplari comico-tragice si personaje usor de recunoscut pe strada, in cartiere, in viata de zi cu zi a fiecaruia dintre noi. Accesul este gratuit.

La Catedrala Evanghelica „Sfanta Maria”, de la ora 21, vedem productia TNRS INIMA DE TAMPLAR: Povestea unui sas transilvanean, o aventura-romanta despre un mester din secolul al XIV-lea care transforma vietile tuturor celor pe care ii intalneste – inclusiv a sa! – cu muzica live.

De la ora 22, la Fabrica de Cultura UniCredit, TNRS si unteatru prezinta Mass, spectacolul semnat de Andrei si Andrea Grosu care e o atenta examinare a durerii, a furiei si a acceptarii.

Tor de la ora 22, la Gong, Universitatea de Arte din Targu Mures propune spectacolul Taxi Vinil, in care zece personaje reprezentand toate paturile societatii ne pun fata in fata cu interpretari nemiloase ale adevarului.

Vineri, 30 iunie, de la ora 15 si de la ora 18, ULBS prezintp la sala Cavas Cele ramase, o adaptare dupa textele „Troienele” si “Hecuba” de Euripide. De la ora 17, la Gong, vedem spectacolul Dovedeste. O poveste virala, in regia lui Eugen Jebeleanu, in care doi tineri indispusi nascocesc o adevarata teorie a complotului pe Google, YouTube, Insta si TikTok!

Tot la Gong, de la ora 19, Teatrul Dramaturgilor Romani prezinta Nunta in cer, un spectacol care aduce in atentia publicului, cu sensibilitate si emotie, firul invizibil ce leaga pe viata oamenii: dragostea.

Pe final de zi, de la ora 21 si ora 23, ULBS prezinta la sala Cavas Tereza/Tiresias – Barbat sau femeie?, un spectacol in care lumea se da peste cap, Parisul se muta in Zanzibar si urmeaza tot felul de incurcaturi!

Sambata, 1 iulie, Universitatea „Babes Bolyai” din Cluj Napoca prezinta, de la ora 16, la Sala Cavas a ULBS, spectacolul Richard al III-lea, o reinterpretare captivanta si curajoasa a capodoperei lui Shakespeare, care fascineaza prin farmecul negru si misterul sau. Accesul este gratuit.

Seara, de la ora 21, cei care au reusit sa prinda bilete, vad Faust, impresionanta productie a TNRS, la Fabrica de Cultura UniCredit.

Duminica, 2 iulie, in ultima zi de FITS30, Sezonul romanesc aduce in Curtea Muzeului de Istorie, de la ora 16, Povestea soldatului, un spectacol de Gabriel Bebeselea & Musica Ricercata care ne prezinta protestul lui Stravinsky la adresa razboiului si a oricarui conflict violent.

De la ora 17, la Forumul Democrat al Germanilor (Sala Oglinzilor), publicul are ocazia de a asista la un Concert pentru vioara si pian sustinut de Tony Yike Yang si Antonio Piculeata, un adevarat fenomen al viorii.

Tot de la ora 17, la Gong, UNATC „I. L. Caragiale” Bucuresti prezinta Cosmic Latte, un spectacol unde vulnerabilitatea este in perfecta armonie cu expresivitatea fiecarui interpret.

De la ora 19, la Filarmonica de Stat Sibiu, Maia Morgenstern este protagonista spectacolului Rose Auslander, ultima psalmista evreica de limba germana. Contemporana cu Nelly Sachs si Paul Celan, Rose Auslander este una dintre figurile majore ale literaturii germane din secolul al XX-lea.

In fine, ultimul spectacol in sala din Sezonul romanesc de la FITS30 este Faust, montarea impresionanta dupa Goethe propusa de regizorul Siviu Purcarete, scenograful Dragos Buhagiar si compozitorul Vasile Sirli, impreuna cu echipa artistica a TNRS. Vineri, 26 mai, dupa amiaza, mai erau fix zece bilete la acest spectacol!

https://artpres.ro/wp-content/uploads/2023/05/Marcel_Iures_credit_Alexandru_Bindea_.jpg