Evenimente

Stand de Carte Romaneasca la Targul de Carte din El Ejido, Almeria, Spania, 13 – 16 aprilie 2023. Prezentare „CULTURO.RO – PLATFORMA CULTURALA A ROMANILOR DE PRETUTINDENI“

In perioada 13 – 16 aprilie 2023, Centro Cultural La Tierra Tracia a participat cu stand propiu la ”XIV Feria del Libro de El Ejido” din Plaza Mayor din El Ejido, Almeria. Participarea la aceasta editie dar si evenimentele desfasurate in cadrul acestor zile fac parte din proiectelor socio-culturale „Citeste romaneste, gandeste romaneste, traieste si simte romaneste“ si „Cultura populara si mestesugurile traditionale – punti de legatura pentru romanii din Andalucia“, initiate inca din 2018 de catre Asociación Socio-Cultural Romanati iar scopul acestora este unul pe termen lung, organizatorii dorindu-si o constientizare a valorilor culturale ale comunitatii romanesti din Regatul Spaniei si facilitarea schimburilor interculturale.

Maria Salvan, Doina Danila, Ion Catalin Lita si Felix Nicolau din Spania; Geanina Abul Haija – Iordania; Leonica Elena Mantu – Turcia; Cristi Merchea – Anglia; Adrian Suciu, Nicolaie Dinca, Valeru Ciurea, Vasile Lupasc Sfintes, Corina Dasoveanu, Corneliu O. Rodeanu, Violeta Anciu, Mihai Traista, Ionut Tene, Violeta Pintea, Tic Petrosel, Cristian Ghica din Romania; Constantin Mariana, Valeriu DG Barbu, Doina Mustatea din Italia; Doria Sisu si Viorel Ploesteanu din Irlanda; Editura ITACA Publishing House din Irlanda (manager Doria Sisu) precum si editurile Safeliz, Spania si EVS – editura viata si sanatate ce au fost reprezentate de Jose Luis Borrego, sunt o parte din cei care au fost prezenti prin cartile lor, fizic sau online la aceasta manifestare.

La standul de carte a fost prezentata expozitia de pictura ”Dor De Flores” a artistei Dorina Florescu din Spania si ”Letter-poems”, o expozitie despre cum se vede poezia in fotografii devenite carti postale sub semnatura artistului plastic Mircea Bochis, Romania si a poetei Laura Catalina Dragomir din Spania.

Joi, 13 aprilie, la deschiderea Targului, edilul orasului El Ejido, Francisco Góngora impreuna cu consilierii locali si regionali din aria de cultura, tineret si sport: Elena Gómez, Alberto Gonzalez si Maria José Martin au ramas timp indelungat la standul de carte romaneasca, apreciind ca pozitiva si de interés prezenta si implicarea comunitatii romanesti in aceasta manifestare internationala.

 Sambata, 15 aprilie, pe scena standului central al targului, Giani Mircea Florescu, Mirela Savu, Maria Salvan si scriitorul spaniol Francico Javier Romera Romero, autorul trilogiei Zhadiram, au au prezentat unui public romano-spaniol o expunere despre prezentele culturale romanesti in spatiul hispanic si activitatea Centro Cultural La Tierra Tracia din El Ejido.

  Cu aceasta ocazie a fost lansata platforma media CULTURO si afisul oficial al „CULTURO – Festival de Carte & Arte al Romanilor de Pretutindeni“ ce se va desfasura in toamna acestui an la Madrid  intre 5-8 octombrie. Festivalul se doreste a fi un vector important in cercetarea, cunoasterea si popularizarea  patrimoniului cultural, istoric, etnografic si spiritual al rezidentilor romani, diversitatea prin identitate si continuitate socio-culturala, facilitarea de schimburi culturale si dialogul social intre romanii din diaspora si tarile de rezidenta.

  „CULTURO.RO – PLATFORMA CULTURALA A ROM NILOR DE PRETUTINDENI“ este o platforma culturala online pentru romanii de pretutindeni si o sursa importanta de inspiratie si informatie pentru toti romanii. Un loc unde romanii de pretutindeni pot descoperi si explora cultura romaneasca si care ofera o gama larga de subiecte legate de evenimentele organizate de romani, targuri de carte, expozitii de arta, concursuri literare, concerte de muzica. 

Si tot sambata, din Centro Cultural La Tierra Tracia s-a transmis timp de aproape trei ore in direct, o editie Online a Targului, la care au participat numerosi autori romani din mai multe tari ce au avut prezente la standul de carte o parte din operele lor.

 ”Carti si Autori la Stand de Carte Romaneasca la XIV Feria del Libro de El Ejido, 2023 – ONLINE” a fost moderata pe o axa Irlanda-Spania-Iordania de catre Viorel Ploesteanu, Mircea G. Florescu si Geanina Abul Haija.

„Citeste romaneste, gandeste romaneste, traieste si simte romaneste“, un proiect initiat de Asociación Socio-Cultural Romanati.

Asociación Socio-Cultural Romanati promoveaza cercetarea, cunoasterea si popularizarea patrimoniului cultural, istoric, etnografic si spiritual al rezidentilor romani, diversitatea prin identitate si continuitate socio-culturala, faciliteaza schimburi culturale si dialogul social intre romanii din Spania si integrarea acestora prin mentinerea originilor.

Parteneri proiect si media: Info Art, FRP TV, Directia 9, Artpress.ro, TraditiiOltenesti.ro, Directia Judeteana pentru Cultura OLT, Primaria Municipiului Caracal, Lectoratul ILR – Universitatea Complutense Madrid, NapocaNews, TV Suflet Romanesc, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania – UZPR, Revista UZP si revista Cronica Timpului, UZP TV, Publicatia Certitudinea, Asociatia “Imaginea Romaniei”, Air TV Europe, S.C. Alutus Media & Film SRL, AMradiotv.ro, Revista „Scorpion”; Federatia pentru Accesibilizarea Romaniei FAR, Observatorul.ro, Observatorul Tv, Revista MUZEUL PRESEI ROM NESTI, Federatia Asociatiilor Romanesti din Andalucia – FARA, Spania; Asociatia Culturala Center Inter Art. Centrul International de Arta Romania, Muzeul Virtual Eminescu, Bucuresti, Romania; Asociatia pentru cultura romanilor / vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Asociatia Iordaniano-Romana pentru Cultura – AIRC;,Radio 10.es, Ziarul Emigrantul, Cenaclul de la Roma, Orizont TV, Sibiu Original GUST Traditional, Alcala de Henares; Gate2fly, Itaca Publishing House – Irlanda, Asociatia pentru Promovarea Culturii si Responsabilizare Civica (APCRC).