Home » Studierea istoriei evreilor si a Holocaustului ca disciplina scolara in invatamantul liceal din Romania
Comunicate

Studierea istoriei evreilor si a Holocaustului ca disciplina scolara in invatamantul liceal din Romania

Parlamentul Romaniei a adoptat in data de 15.11.2021 o noua lege, care introduce studierea istoriei evreilor si Holocaustul ca disciplina scolara obligatorie in invatamantul liceal din Romania. Presedintele Klaus Iohannis a semnat in data de 25.11.2021 decretul pentru promulgarea legii. Initiativa legislativa le apartine deputatilor Silviu Vexler, din partea comunitatii evreiesti, si Ovidiu Gant, din partea minoritatii germane. Ambasada Germaniei saluta aceasta initiativa si considera introducerea acestei discipline scolare un prim pas pentru a transmite mai departe cunostintele despre Holocaust si istoria evreilor, cu precadere tinerei generatii.
Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Aceasta este o initiativa foarte importanta. Numai daca suntem constienti de ororile Holocaustului putem actiona impotriva uitarii. Este esential sa implicam elevii pentru a mentine vie memoria si pentru a combate antisemitismul, discursul urii si intoleranta. Am invatat in Germania ca o abordare deschisa si permanenta a acestui subiect dureros stimuleaza si intelegerea reciproca si toleranta. Ma bucur in special de faptul ca aceasta initiativa legislativa a fost introdusa impreuna de deputatul comunitatii evreiesti si cel al minoritatii germane. Acest lucru ne arata inca o data cat este de stransa si bazata pe incredere prietenia dintre cele doua minoritati.”
Dr. Felix Klein, Insarcinatul Guvernului Federal pentru viata evreiasca din Germania si lupta impotriva antisemitismului: „Combaterea antisemitismului reprezinta totodata si stradania de a repovesti mereu trecutul si de a mentine vie memoria. Margot Friedlander, supravietuitoare a Holocaustului, a spus-o foarte elocvent: «Ce-a fost, nu mai poate fi schimbat, insa nu trebuie sa se mai repete. Fiindca nu vreau ca voi sa treceti vreodata prin ceea ce am trecut noi.» Pe cale de consecinta, a povesti despre anii intunecati ai Holocaustului este mai ales in interesul generatiilor viitoare. De aceea salut in mod expres faptul ca, in curand, in Romania, se va preda la scoala despre Holocaust. Tinerii sunt cei care, prin intrebarile lor, prin curiozitatea si deschiderea lor duc lectiile trecutului in viitor.”

Programa scolara, manualele si materialele didactice pentru disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” se elaboreaza de catre Ministerul Educatiei, in colaborare cu Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”. Au fost invitate sa participe la acest proces de dezvoltare si implementare si alte organizatii nationale si internationale, care se ocupa cu studierea Holocaustului. Administratia prezidentiala, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Culturii, Departamentul pentru Relatii Interetnice si Secretariatul de stat pentru Culte vor fi, de asemenea, consultate si implicate in acest demers.
Legea prevede si premiul national “Constantin Karadja”, numit dupa diplomatul romano-suedez si „Drept intre popoare”, caruia ii este atribuita salvarea a mii de evrei in perioada Holocaustului. Premiul se acorda pentru merite deosebite in protejarea memoriei victimelor Holocaustului si combaterea antisemitismului.