Home » „Telescoala” a primit Marele Premiu la Gala UZPR
Comunicate Educatie

„Telescoala” a primit Marele Premiu la Gala UZPR

Emisiunea „Telescoala”, un amplu proiect TVR, a obtinut Marele Premiu al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania si distinctia „Sens si Contrasens in mass-media”, iar TVR si-a adjudecat alte doua trofee la categoria „Televiziune”.
Excelenta in jurnalism, fie presa scrisa, audiovizuala, publicistica sau presa online, a fost recompensata joi, 8 iulie, intr-un eveniment festiv care a avut loc la Televiziunea Romana. Emisiunea „Telescoala”, proiect care a debutat la TVR 2, a obtinut Marele Premiu al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania si distinctia „Sens si Contrasens in mass-media”, iar TVR si-a adjudecat alte doua trofee la categoria „Televiziune” – atat pentru TVR Moldova, cat si pentru emisiunea „Obiectiv comun”, realizata tot de TVR Moldova.
Inregistrarea „Galei UZPR” va fi difuzata la TVR 3 duminica, 25 iulie, de la ora 17:00.
Intr-o atmosfera festiva, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania (UZPR), for reprezentativ al jurnalistilor, a organizat, in parteneriat cu TVR, „Premiile Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania – Sens si contrasens in mass-media 2020”. Acestea au fost decernate materialelor care s-au dovedit relevante pentru tema si categorii, dar si pentru importanta jurnalismului in societate.
Au fost acordate trofeele pentru opt categorii, iar prin aria de abordare propusa in concursul „Sens si contrasens in mass-media 2020”, UZPR a urmarit sa evidentieze parcursul si evolutia presei in perioada dificila pe care am traversat-o.
La „Gala Premiilor Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania”, prezentata de Carmen Tarnoveanu si Mircea Neacsa, invitatii s-au bucurat de un spectacol elegant, cu discursuri si marturisiri emotionante, dar si de momente artistice sustinute de interpreta Paula Seling, tenorul Alin Stoica, soprana Elina Velica si Viorel Burlacu.
O alta atractie a Galei au fost picturile cu nisip realizate de Mariana Pachis (artista figurand deja in Cartea Recordurilor), care au sustinut intr-o forma grafica premiile primite de jurnalisti
CINE SUNT PREMIANTII
• Amplul proiect, „Telescoala” s-a intors la TVR intr-un an dificil, asa cum a fost 2020, in contextul unei pandemii care a afectat, conform UNESCO, procesul educational pentru mai mult de 87% dintre elevii si studentii lumii. Televiziunea Romana, in parteneriat cu Ministerul Educatiei, a realizat si lansat intr-un timp record proiectul strategic „TELESCOALA”, in limba romana si, in scurt timp, in limbile minoritatilor, totalizand, pe parcursul difuzarii, 16.000 de minute de emisie, in peste 2.000 de editii. Emisiunea a primit Marele Premiu al Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania.
„Este o incununare a muncii pentru un proiect la care a lucrat o echipa mare, la foc continuu. Zilnic, in ture duble, de luni pana vineri, pentru a putea asigura 20 de emisiuni pe saptamana care au ajuns la copiii din intreaga tara.
Printre cele mai importante atuuri pe care le-a oferit Telescoala publicului tanar este acela ca elevii au avut acces la cei mai buni profesori din tara. In editiile Telescoala au fost invitati profesori de la licee recunoscute pentru calitatea serviciilor de invatamant, precum Tudor Vianu sau Sf. Sava. Telescoala le-a oferit elevilor o sansa pe care, poate, in alt context nu ar fi avut-o, aceea de a-si clarifica informatiile, de a aprofunda ceea ce stiau deja.
Un alt aspect important este faptul ca toate cursurile au putut ajunge si la copiii mai putin norocosi si ma refer la copiii hipoacuzici. Televiziunea Romana a asigurat interpretarea cursurilor predate si in limbaj mimico-gestual. Ma bucur cand primim mesaje din partea copiilor pe Facebook, pentru ca sunt multi elevi activi care solicita cursurile pe care le-am predat la „Telescoala” si care isi doresc sa le aiba si in propriile lor biblioteci virtuale. Ma bucura ca UZPR s-a gandit ca emisiunea „Telescoala” merita un premiu, sigur, pe langa premiul primit deja – notele obtinute la examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat de catre elevii care ne-au urmarit. Premiul UZPR este cu atat mai bine primit si binevenit! Multumim tuturor celor care au decis ca si noi, echipa Televiziunii Romane, meritam un trofeu!”, a spus Valentina Ionescu, producator „Telescoala”.
• Difuzata de mai bine de patru ani in direct, din studioul Televiziunii Romane de la Chisinau, emisiunea „Obiectiv comun”, reflecta realitatea de pe ambele maluri ale Prutului. Echipa emisiunii, coordonata de Elena Gutu si Marina Afanas, discuta diverse teme cu invitati din Romania, Republica Moldova si din diaspora, prezinta opinii si propun solutii la problemele abordate. Emisiunea postului TVR Moldova a primit premiu la Categoria „Televiziune”.
„Ne simtim onorati sa fim laureati ai Galei Premiilor Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania. Acest premiu ne motiveaza sa fim si mai buni. Pandemia ne-a demonstrat, in mod repetat, ca noi, toti, avem aceleasi griji…, dar si OBIECTIVE si doar impreuna putem invinge. Am oferit informatii ample despre situatia pandemica, iar un rol aparte le-au avut lectiile de solidaritate, oferite generos de cetatenii europeni. Am promovat si vom promova, in continuare, valorile europene si podurile peste Prut. Poduri de carte, de patrimoniu, de teatru, poduri care ii unesc pe romanii de pretutindeni. Ne mandrim ca facem parte din marea familie a Televiziunii Romane. Multumim TVR, multumim UZPR pentru recunoastere, multumim Romania pentru oportunitatea de a realiza toate aceste Obiective Comune!”.
• Daca in 2014, exista o singura ora de produs media pe saptamana pentru Republica Moldova, realizata in studioul din Bucuresti, in 2020, intr-un an foarte dificil pentru intreaga lume, postul TVR Moldova nu a suspendat nicio emisiune, ci a atins saptamanal, aproape 40 de ore de programe, produse la Chisinau, majoritatea cu tematica adaptata crizei sanitare generate de pandemia de Covid-19. Telejurnal TVR Moldova, Punctul pe AZi, Obiectiv Comun, Matinalii, Conexiuni, Intalnirile TVR Moldova, Invingatori. Vremuri si Destine, Gala Premiilor TVR Moldova sunt programe apreciate de telespectatori.
Premiul Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania la Categoria „Televiziune” acordat proiectului „TVR Moldova” a fost inmanat Cristinei Leorent, jurnalistul care a coordonat postul timp de 7 ani.
„Sunt onorata sa primesc premiul Uniunii Ziaristilor Profesionisti din Romania la concursul “Sens si Contrasens” in anul 2020. Acesta se acorda proiectului TVR Moldova, echipelor de la Chisinau, pe care le-am coordonat, si care, in pandemia de Covid-19, au demonstrat ca au inteles foarte bine rolul presei. Impreuna am ramas pe baricade, impreuna am adus realitatea dura din Republica Moldova, Romania si Uniunea Europeana in casele telespectatorilor. In tematica abordata in emisiuni, un accent deosebit a fost pus pe oameni si povesti care au dat dovada de solidaritate si speranta. Nu a fost deloc usor sa nu suspenzi niciun minut de emisie si in acelasi timp sa protejezi angajatii TVR Moldova. Premiul este al lor, al jurnalistilor Televiziunii Romane din Basarabia Istorica, pe care ii apreciem si ii respectam! Un mare Multumesc pentru toti cei care au sustinut proiectul TVR Moldova peste Prut, dar si pentru cei care o vor face in anii urmatori!”.
Inregistrarea „Galei UZPR” va fi difuzata la TVR 3 duminica, 25 iulie, de la ora 17:00.