Culoarea este oriunde ne uitam si oriunde nu ne uitam. Ne bucuram de minunile sale in mod constient si subconstient. Vedem culoarea tot timpul, dar cat de des ne gandim la originile si efectele ei?
In opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), terapia si vindecarea prin culoare (cunoscuta si sub denumirea de cromoterapie sau terapie cu lumina) este un tip de vindecare holistica care utilizeaza spectrul vizibil de lumina si culoare pentru a influenta starea de spirit si sanatatea fizica sau mentala a unei persoane. Fiecare culoare se incadreaza intr-o anumita frecventa si vibratie, despre care multi cred ca contribuie la proprietati specifice care pot fi folosite pentru a afecta energia si frecventele din corpul nostru.
“Baza terapiei prin culoare este faptul ca aceste culori diferite evoca raspunsuri diferite de la fiecare individ. Oamenii considera ca anumite culori sunt terapeutice sau stimulatoare. Expertii care cred in aceasta teorie considera culorile ca avand un impact pozitiv in mai multe moduri si putand ajuta intr-o serie de situatii. La un moment dat, toti am experimentat premisa terapiei prin culoare. Pentru unii oameni, a vedea verdele din natura este un stimulent instantaneu al dispozitiei sau se simt instantaneu putin mai bine purtand o rochie galbena preferata, de exemplu. Practica terapiei prin culoare isi gaseste loc si in aspectele filozofiei indiene, cele sapte culori principale de pe roata culorilor putand imbunatatii centrii energetici (chakrele) ai corpului nostru si aducandu-ne starea de sanatate in echilibrul dorit”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
Tipuri de terapie prin culoare
In terapia prin culoare, se crede ca diferite culori pot trata diverse afectiuni. Terapeutii in culoare cred ca lipsa unei anumite culori in corpul tau ar putea fi responsabila pentru starea ta de sanatate si vitalitate.
Iata o lista cu cele mai frecvente culori utilizate in timpul terapiei prin culoare si cum le putem folosi.
Rosu: Rosul este folosit pentru a energiza sau a revigora o persoana care s-ar putea simti obosita sau defavorizata. Cu toate acestea, rosul poate stimula si oameni care ar putea fi deja tensionati, motiv pentru care este folosit cu atentie in terapia culorilor.
Albastru: Cromaterapeutii folosesc albastrul pentru a trata depresia si durerea. Se crede ca nuantele mai inchise de albastru au proprietati sedative si pot fi utile persoanelor care sufera de insomnie sau alte tulburari de somn.
Verde: Verdele este culoarea naturii si, potrivit cromaterapeutilor, poate ajuta la ameliorarea stresului si la relaxare.
Galben: Galbenul poate fi folosit pentru a ne imbunatati starea de spirit si pentru a ne face sa fim fericiti si optimisti.
Portocaliu: Portocaliu, la fel ca si galbenul, poate fi folosit pentru a stimula emotii pozitive.. Culoarea calda stralucitoare este, de asemenea, considerata a fi capabila sa stimuleze apetitul si activitatea mentala.
Beneficiile terapiei prin culoare
Mai mult, specialistul afirma ca unele beneficii rapide pe care le-am putea primi de la terapia prin culoare includ:
Reducerea stresului: Anumite culori precum albastrul si verdele pot avea efecte linistitoare asupra persoanelor stresate sau anxioase.
Cresterea apetitului: culorile calde si stimulatoare ne pot stimula apetitul atunci cand ne luptam cu dorinta de a manca.
Atenuarea tulburarilor afective sezoniere: Oamenii sufera in principal de tulburari afective sezoniere pe vreme mai rece din cauza lipsei de lumina solara si trebuie sa petreaca perioade mai lungi in interior. Culorile calde precum galbenul si portocaliul ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor acestor afectiuni.
Stimularea energiei: S-a dovedit ca culorile precum rosul si galbenul ne sporesc energia si neajuta sa ne simtim mai motivati.
Pe langa aceste beneficii, terapia prin culoare poate imbunatati gradul de constientizare si poate ajuta oamenii sa inteleaga necesitatea includerii anumitor culori in viata lor de zi cu zi. De asemenea, poate ajuta la vindecarea naturala a corpului, permitand bunastarea generala.
Cum putem experimenta simplu terapia prin culoare:
1. Discutia cu un cromoterapeut autorizat., care ne va ajuta sa ne dam seama ce culori ne echilibreaza bunastarea fizica si mentala.
2. Evitarea device-urilor: cercetarile arata ca lumina albastra din laptopuri, telefoane si televizoare ne poate afecta ritmul circadian, ceea ce ne afecteaza calitatea somnului. Purtarea ochelarilor anti-albastru sau schimbarea setarilor gadgeturilor la tonuri galbene mai calde va fi de ajutor.
3. Relaxarea in natura: studiile arata ca verdeata frunzelor si a ierbii din natura ne relaxeaza si incarca cu energie.
4. Alegerea culorilor: atunci cand alegem culori pentru orice, de la culoarea peretilor din camera pana la culoarea hainelor pe care le purtam, este indicat sa alegem culori care stimulante, relaxante sau care trezesc emotii pozitive., in functie de context.
“Terapia prin culoare este propusa ca metoda pentru echilibrarea emotionala si fizica. Indiferent daca alegeti sa urmati terapia prin culoare sau o alta terapie, cel mai important lucru pe care il puteti face este sa discutati cu un terapeut avizat pentru a va stabili cursul spre sanatate mintala si fericire”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 13 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Adauga comentariu