Home » Proiectul Copil Iubit la Bord intra intr-o noua etapa: siguranta copiilor este responsabilitatea intregii comunitati!
Comunicate

Proiectul Copil Iubit la Bord intra intr-o noua etapa: siguranta copiilor este responsabilitatea intregii comunitati!

Sub sloganul ”E nevoie de un sat sa cresti un copil, e nevoie de o comunitate sa il protejezi”, Copil Iubit la Bord lanseaza campania ”Punem impreuna centura de siguranta micilor pasageri!” care marcheaza debutul etapei a doua a proiectului. Primele actiuni din cadrul campaniei sunt cele de verificare in trafic desfasurate de politistii rutieri – prima a avut loc ieri, 22 februarie, precum si o serie de dezbateri live initiate pe pagina Facebook Copil Iubit la Bord – prima va avea loc astazi, 23 februarie, ora 18.30.

Ieri, 22 februarie 2022, politistii Serviciului Rutier Cluj au oprit si verificat in trafic 20 masini si au dat 9 avertismente verbale soferilor care nu respectau prevederile legale in ceea ce priveste modul corect de transport al copiilor in autovehicule. Actiunea face parte din faza a doua a proiectului Copil Iubit la Bord, prima initiativa din Romania bazata pe o abordare multisectoriala cu scopul imbunatatirii sigurantei copiilor ca pasageri ai autovehiculelor in Cluj-Napoca, oras PILOT in acest program.

Initiatorii programului isi doresc ca, in a aceasta a doua etapa a proiectului, sa colaboreze cu cat mai multi actori sociali implicati in mod direct in asigurarea conditiilor si a climatului necesar asigurarii corespunzatoare a copiilor in masini. Scopul este de a creste nivelul de utilizare a dispozitivelor de fixare in scaun pentru copiii pasageri, precum si cel de informare cu privire la utilizarea corecta a sistemelor, dar si de a reduce numarul de decese si accidentari grave in randul copiilor pasageri.

”Atunci cand decidem sa aducem copii pe lume, siguranta lor devine o prioritate. Iar aceasta ar trebui sa fie o preocupare permanenta, fie ca pornim la un drum lung sau unul ceva mai scurt, de stricta necesitate.
Copiii sunt cea mai de pret comoara a parintilor, iar primul pas pe care trebuie sa il facem pentru siguranta lor in trafic este sa ne informam. Vestea buna adusa de acest proiect este ca nu mai suntem singuri in rolul de protectori ai copiilor! Avem alaturi de noi profesionistii care au misiunea ca orice deplasare a noastra, cu masina, sa fie o experienta fericita: de la agentul de politie din trafic, la mecanic si asiguratorul auto, de la echipa de interventie rapida, la medicii de urgenta si pompieri.

In aceasta etapa a proiectului nostru, cu totii vor strange randurile pentru a ne ajuta sa ne protejam copiii, la fiecare drum cu masina!”, spune directorul proiectului Copil Iubit la Bord, Ramona Brad.

Politistii clujeni vor participa la traininguri de specializare

In cadrul acestei etape, un numar semnificativ de ofiteri de politie din cadrul IPJ Cluj vor beneficia de traininguri oferite de specialisti in domeniul sigurantei auto, astfel incat sa poata identifica in mod corect modul in care sunt transportati copiii in masini.

”Suntem responsabili ca parinti, suntem responsabili ca adulti cu educatia copiilor nostri. De asemenea, ca politisti, suntem obligati sa informam populatia asupra riscurilor la care expun copiii in momentul in care nu ii transporta in scaune auto. Copiii, stim, sunt imprevizibili, nu pot percepe pericolul actiunilor lor imediate. Insa, in momentul in care, prin joc, ii invatam, ei devin mult mai constienti. Cu parintii, de asemenea, sunt seminarii, sunt intalniri, tocmai pentru a-i informa care sunt riscurile la care ii expun pe copii, vizualizam videouri si situatii concrete din trafic. Haideti sa punem, impreuna, centura de siguranta micilor pasageri!”, declara comisar sef Gina Pop de la Biroul de Prevenirea Criminalitatii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Cluj.

”Transportul copiilor in scaune de copii sau in dispozitive adaptate varstei si inaltimii acestora scade foarte mult riscul ca acestia sa sufere vatamari grave sau, mai rau,decese. Politistii rutieri vor desfasura activitati in trafic si, cu aceasta ocazie vor putea discutii cu parintii si cu copiii despre importanta si necesitatea folosirii scaunelor auto”, adauga inspector Ionut Petruta din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului Judetean de Politie Cluj.

”Cum tinem micii pasageri in siguranta?” – serie de dezbateri LIVE

Cum avem grija de sanatatea si siguranta copiilor si, mai ales, cum putem contribui toti, la nivel de societate, ca sa-i protejam, atunci cand plecam la drum? La aceste intrebari vor raspunde invitatii unei dezbateri LIVE pe Facebook, moderata de Ana Maita, activist pentru siguranta copiilor pentru Fundatia ”Crucea Alba”.

Emisiunea va fi bilunara, miercurea, de la ora 18.30 si va fi difuzata simultan pe cinci canale de Facebook: Copil Iubit la Bord, Fundatia ”Crucea Alba”, Mame pentru Mame, Ana Maita si Ana Maita. Prima editie a emisiunii ”Copil iubit la bord. Cum tinem micii pasageri in siguranta?” va fi astazi, 23 februarie, ora 18.30, iar invitati sunt: cms. sef Gina Pop, din cadrul Biroului Prevenirea Criminalitatii, IPJ Cluj si insp. Ionut Petruta, de la Serviciul Rutier, IPJ Cluj.

”Predau de peste 7 ani cursuri de siguranta copiilor si asta este mereu lectia cea mai importanta inca de la nasterea copilului: cum plecam cu bebelusul din maternitate spre casa? Iar raspunsul corect este acelasi de la nou-nascut, pana la preadolescent: mereu protejat intr-un sistem de siguranta potrivit lui. Si pentru ca nu toti copiii din Cluj si din Romania sunt transportati in siguranta cand sunt pasageri in masina, am zis sa facem un cor pe mai multe voci, prin care sa transmitem acest mesaj, impreuna cu toate explicatiile necesare.

Facem asta printr-o serie de emisiuni live, pe Facebook, in care aducem in fata voastra specialisti, oameni implicati in tot ce inseamna siguranta, confort, dar si riscuri pentru cei mici. Vom discuta cu politisti, cu medici, cu psihologi, cu parinti. Practic, cu toti actorii sociali implicati in acest proces al protejarii copiilor, atunci cand si ei sunt participanti la trafic. Haideti, alaturi de noi, sa punem, impreuna, centura de siguranta micilor pasageri!”, declara Ana Maita, purtatorul de cuvant al proiectului Copil Iubit la Bord.

Despre program
Copil Iubit la Bord este prima initiativa din Romania bazata pe o abordare multisectoriala cu scopul imbunatatirii sigurantei copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, iar municipiul Cluj-Napoca a fost oras pilot pentru acest program. Publicul tinta este reprezentat de parintii copiilor cu varsta pana in 12 ani care locuiesc in municipiul Cluj-Napoca si care se deplaseaza cu masina alaturi de copii.
Initiativa dedicata prioritizarii sigurantei in trafic a copiilor ca pasageri ai autovehiculelor este sustinuta de Global Road Safety Partnership, un program al International Federation of Red Cross & Red Crescent Societies, prin Fondation Botnar si Botnar Child Road Safety Project. Proiectul este coordonat de Fundatia Crucea Alba si realizat de Primaria municipiului Cluj-Napoca, prin Serviciul Strategie si Dezvoltare Locala, Management Proiecte si Politia Locala a municipiului Cluj-Napoca in parteneriat cu Inspectoratul de Politie Judetean Cluj si Departamentul de Sanatate Publica al Facultatii de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.