10.09.2021 – ”Bun venit in noul an scolar!” – auzim zilele acestea de pe buzele multor educatori, invatatori, profesori. Majoritatea insotesc aceasta urare de zambet si entuziasm. Abia asteapta sa vada copiii inapoi in scoala. Doar ca, in mintea tuturor, este prezenta intrebarea: “oare intram iar in online?”
Ce stim in acest moment este ca si acest an scolar vine cu provocari in context pandemic, cu imprevizibilitate si cu niste atuuri in plus oferite de experienta anului trecut. Ce mai stim este ca din punctul in care a ajuns invatamantul astazi nu ne putem uita decat inainte, construind in sensul unei schimbari de paradigma in care invatarea se poate produce realmente in ORICE conditii si ORIUNDE, fara a depinde de sala de clasa.
Astfel, salutam decizia ca optiunea de scoala online sa fie mentinuta pentru elevii aflati in categorii vulnerabile, dar si insistenta de a pastra cat mai mult scoala deschisa, in conditii de siguranta. Totodata, consideram ca este absolut necesar sa nu se opreasca investitiile in digitalizarea educatiei si in formarea de competente digitale pentru profesori. De asemenea, este de mentinut in continuare atentia asupra starii de bine si grija pentru nevoile emotionale ale elevilor si, pentru ca acestia sa fie bine, si ale personalului din scoli.
In contextul integrarii unor schimbari spre mai bine, pentru luna octombrie este anuntata spre consultare publicarea proiectului noii legi a educatiei. Ne asteptam ca factorii de decizie sa foloseasca perioada imediat urmatoare pentru dialoguri deschise, constructive si sa sustina consultari reale pe tema proiectului de lege si a modului cum acesta va reflecta documentul programatic „Romania Educata”. Este nevoie de stabilitate, aliniere, consecventa in deciziile si masurile luate pentru asezarea planului operational al „Romaniei Educate” si corelarea acestuia cu noua lege a educatiei, dar si cu diversele mecanisme de finantare – PNRR si fondurile europene pentru perioada 2021-2027. Salutam transmiterea la Bruxelles a PNRR si speram ca acesta va fi aprobat cat de curand pentru a sustine viziunea si planul operational ale documentului programatic „Romania Educata”.
Oricat de bune ar fi intentiile sau premisele unui proiect de anvergura acestuia, succesul sau va depinde de cat de autentic implicati sunt actorii principali, precum si de mecanismele si resursele alocate pentru punerea sa in practica. Coalitia pentru Educatie va acorda o atentie speciala acestui subiect si isi exprima deschiderea pentru a contribui la consultari, asa cum am procedat si in proiectul „Romania Educata”.
Programul de pilotare a scolilor a prins contur ba, mai mult decat atat, a fost deschis cu aprobarea a 6 scoli-pilot. Desi este un numar mic, avem incredere ca precedentul creat va pregati drumul spre inovatie pentru multe alte scoli. Desigur, e important sa ne amintim ca program pilot inseamna si ca avem spatiul de a testa lucruri si probabil unele vor functiona, iar altele nu. E important sa stam aproape de aceste procese, cu rabdare si deschiderea autentica catre schimbare.
In Coalitia pentru Educatie, ramanem angajati in sustinerea actualizarii planurilor-cadru de liceu si in 2021 am avansat o propunere ce permite respectarea normelor profesorilor. Planurile-cadru pentru liceu propuse de Coalitie sunt o demonstratie concreta ca nu e nevoie de taierea de ore, de renuntarea la catedre, ci de integrarea disciplinelor, de urmarirea intereselor de studiu ale elevilor. Ne-am bucura daca procesul de schimbare a planurilor-cadru, dar mai ales procesul de transformare a curriculumului de liceu ar reveni pe agenda de politici publice a MEN si daca ar beneficia de atentia cuvenita unui demers care poate sustine o schimbare sistemica.
Inceputul noului an scolar este marcat si de demararea concursului pentru ocuparea posturilor de directori in scoli. Coalitia pentru Educatie sustine in continuare accelerarea procesului de profesionalizare a functiei de director si asigurarea unui sistem de selectie deschis si transparent in care scolile sa aiba un rol fundamental de decizie.
In final, alaturi de bun venit, Coalitia pentru Educatie va doreste tuturor – elevi, parinti, profesori, directori – sa ramaneti uniti, iar in momentele grele sa va amintiti ca de multe ori succesul este determinat de implicarea fiecaruia dintre noi acolo unde ii e locul. De asemenea, va indemnam sa ramaneti vigilenti in contextul dificultatilor cu care ne confruntam la nivelul intregii societati: pandemia, inegalitatea de sanse, neajunsurile.
Privacy Overview
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Adauga comentariu