Home » Vernisaj Ileana Oancea „soldati si ingeri” & prezentare album „Armonia hermetica a cosmosului” Gabriel Kelemen
Evenimente

Vernisaj Ileana Oancea „soldati si ingeri” & prezentare album „Armonia hermetica a cosmosului” Gabriel Kelemen

Dragi iubitori ai artelor, stimati colegi, avem bucuria de a va invita pe aceasta cale la un dublu eveniment, vernisajul expozitiei de sculptura ,,soldati si ingeri” a artistului vizual Ileana Oancea ce reuneste pe simeze o suita de lucrari bidimensionale insotite de cateva piese ronde-bosse realizate in ultima perioada, in tehnica mixta, cuvantul de deschidere fiind rostit de catre Ovidiu Justinianu si prezentarea albumului „Armonia hermetica a cosmosului” publicat la Editura de Vest din Timisoara in anul 2020 a artistului vizual Gabriel Kelemen de catre scriitorul Lucian Ionica.

Despre albumul lansat de catre Gabriel Kelemen, Lucian Ionica remarca: ,,Este o ampla lucrare de sinteza, structurata in cinci capitole. Plansele din primul dintre ele urmaresc cronologia Genezei, plecand de la lumina alba sub forma sferei primordiale, trecand apoi la punct, plan si linia dreapta imaginara – intelese ca elemente prefigurand viul, iar in final se ajunge la linia sinusoidala, ce sugereaza inteligenta, prin similitudine cu circumvolutiunile creierului. Spatiul edenic este si el evocat prin fructul interzis, care poate fi mar, strugure sau smochina.

Analiza vizuala include un numar mare de structuri si fenomene, de la mitocondrii si aparatul Golgi, din celula vie, la scara cosmica, sistemul solar. Intre aceste realitati de ordin diferit sunt evidentiate surprinzatoare similitudini structurale, ce ofera o tulburatoare perspectiva inedita.

Desenele au caractere diferite: unele sunt simbolice, altele preponderent stiintifice, iar altele imbina ambele functii. Lucrarile lui Gabriel Kelemen depasesc ilustratia strict stiintifica, care ofera un echivalent vizual abstract si rece, impersonal, al unei anumite realitati. Desenele sale plac indiferent de subiectul reperezintat, au caldura, au personalitate. Ceea ce cauta autorul sa puna in evidenta sunt structuri arhetipale de pronfuzime, aflate atat in lumea lipsita de viata, la toate nivelele, micro, mezzo si macro cosmic, cat si in cea vie. Una dintre planse reda „braul ecuatorial dublu vortical al Soarelui, cat si cel al oceanului planetar terestru, urmarindu-se similitudinea cu sirurile de micromotoare biochimice de la nivelul cristelor mitocondriale”. Autorul deseneaza nu ca sa ilustreze, ci ca sa cunoasca si sa inteleaga fenomenele analizate, iar pentru asta foloseste inspirat calea demersului hermeneutic vizual, care il conduce spre sens.

Spectaculoase sunt si imaginile fotografice. Ele prezinta rezultatele unor laborioase cercetari experimentale bazate pe procesele de difuzie si cele convective, pe reactiile chimice periodice sau pe efectul undelor stationare si statice asupra unor lichide sau materii purverulente. In functie de freventa si intensitatea folosita, se obtin imagini distincte, definite printr-un patern natural sau cultural, inclusiv – surpinzator – unele cu aspect antropomorfic.

Demersul universitarului, artistului si cercetatorului timisorean este incitant prin calea pe care o deschide.”

Evenimentul va avea loc in data de 30 aprilie, ora 19:00 la Galeria Brateanu situata in Timisoara pe Str. Lucian Blaga Nr. 8, este sustinut de Crama AGAPE arta & natura din Silagiu si de catre WORLD MEDIA TRANS & Pensiunea GERNIK 100 din Garnic. Expozitia ramane pe simeze pana in data de 17 mai si poate fi vizitata in intervalul orar 9-17.