Evenimente

Vizita la Bucuresti a Grupului parlamentar de prietenie cu Romania din Bundestag

Grupul parlamentar de prietenie cu Romania din Bundestag se afla in vizita la Bucuresti in perioada 5-7 iunie pentru a aprofunda schimbul parlamentar dintre Germania si Romania.

Delegatia este condusa de deputatul Bernhard Herrmann, (Bündnis 90/Grüne), presedintele Grupului de prietenie cu Romania, si ii include pe deputatii Rita Hagel-Kehl (SPD), Reginald Hanke (FDP) si Klaus Ernst (Die Linke).

In cadrul intalnirii de astazi cu Grupul de prietenie cu Germania al Parlamentului Romaniei, condus de presedintele acestuia, deputatul Cristian-Tudor Bacanu, parlamentarii au analizat relatiile bilaterale diverse si au discutat despre posibilitatile de extindere a cooperarii in domeniul politic, economic, dar si al sustenabilitatii, energiei si culturii. In cadrul unei discutii cu Ovidiu Gant, Membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor si deputat al minoritatii germane, acesta a subliniat rolul important al minoritatii germane din Romania, in special pentru companiile germane care isi desfasoara activitatea aici, precum si pentru schimburile culturale si la nivelul societatii civile dintre cele doua tari, si a evidentiat importanta deosebita a invatamantului in limba germana din Romania.

 Maine, grupul parlamentar va avea discutii politice cu Daniela Gitman, secretar de stat in Ministerul roman al Afacerilor Externe si Luminita Odobescu, consilier prezidential pentru afaceri europene. La aceste discutii, un rol important il vor juca, pe langa relatiile bilaterale stranse, si buna cooperare si parteneriatul dintre Germania si Romania in cadrul UE si NATO, precum si sprijinul comun pentru Ucraina si Republica Moldova.

Programul delegatiei va fi completat de alte intalniri, inclusiv cu Madalina Turza, consilier de stat la Cancelaria prim-ministrului privind sprijinul pentru refugiatii ucraineni, cu ministerul Justitiei, cu Sebastian Metz, directorul general al Camerei de Comert Romano-Germane, cu reprezentanti ai societatii civile, precum si de o vizita la EfdeN Sustainable City cu accent pe tema sustenabilitatii.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer: „Vizita grupului parlamentar de prietenie cu Romania al Bundestagului dovedeste inca o data marea apreciere politica de care se bucura Romania in Germania. Ma bucur ca, dupa recentele vizite ale cancelarului Scholz si ale presedintelui federal Steinmeier, putem acum sa continuam desele noastre schimburi politice si la nivel parlamentar. In cadrul discutiilor de astazi, a devenit clar cate noi oportunitati de cooperare se regasesc tocmai in schimbul aprofundat dintre parlamentarii tarilor noastre. Doresc sa le multumesc in mod deosebit lui Cristian-Tudor Bacanu, presedintele Grupului de prietenie romano-german din Parlamentul Romaniei, si lui Ovidiu Gant, deputat al minoritatii germane si membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, pentru eforturile si implicarea lor in sustinerea prieteniei si parteneriatului nostru romano-german.”

Deputatul Berhard Herrmann: „Ultima vizita in Romania a Grupului de prietenie germano-roman din Bundestag a avut loc cu multi ani in urma. Sunt cu atat mai incantat sa reiau si sa intensific contactele parlamentare dintre grupurile noastre de prietenie in cadrul acestei calatorii. De aceea, as dori sa multumesc in mod special omologului meu, presedintele Grupului de prietenie cu Germania, domnul deputat Cristian-Tudor Bacanu, pentru angajamentul si aprecierea de care a dat dovada in timpul vizitei noastre. Delegatia multumeste, de asemenea, numerosilor interlocutori de nivel inalt din Parlament si Guvern pentru schimbul sincer de opinii si ar aprecia oportunitatea de a continua discutiile cu ocazii viitoare.”

Deputatul Cristian Tudor Bacanu: „Ma bucur ca delegatia germana din Bundestag a dat curs invitatiei mele de a veni in Romania, astfel de intalniri reprezinta dovezi ale relatiei speciale dintre natiunile noastre. Fiecare intalnire pe care o am cu membrii Bundestagului imi reconfirma faptul ca relatia dintre cele doua tari se bazeaza in primul rand pe valori si aspiratii comune dar si pe proiecte concrete. Atat poporul german, cat si poporul roman doresc un mediu global de securitate predictibil, sigur si prosper care sa se bazeze pe valorile democratiei liberale si in care drepturile fundamentale ale omului sa fie respectate.”