Comunicate

Ziua Brancusi in programele TVR

Ne-am obisnuit ca pe 19 februarie sa ne asezam la „Masa Tacerii”, amintindu-ne de Constantin Brancusi. Si in acest an, programele speciale ale Televiziunii Romane, reunite generic sub denumirea de „Ziua Brancusi”, sunt gata sa devina pentru telespectatori intalniri inedite, captivante, cu creatorul „Pasarii Maiestre”.

La TVR 1, se vor difuza doua documentare. De la ora 17:45, „Romani care au schimbat lumea: Constantin Brancusi”, un portret eseu al artistului Constantin Brancusi – facut altfel de Cornel Mihalache. De ce altfel? Pentru ca, dupa cum marturiseste regizorul, „Cel mai bun portret pe care i-l poate face cineva lui Constantin Brancusi este chiar autoportretul sau. Din cuvintele scrise de el, nu scrise de altii ca le-ar fi spus, din fotografiile lui cu opera lui si din imaginile filmate de el insusi”. (Documentarul va fi difuzat si pe TVR 3 de la ora 17:50).
De la ora 18:30, in documentarul „Hobita, Coloana si tractorul” il vom cunoaste pe Tanasie Lolescu, omul care in 1953 a tras cu tractorul de „Coloana fara sfarsit” a maestrului, aflata la Targu Jiu. Astazi regreta acest lucru si chiar este cel care, la Hobita, satul in care s-a nascut Brancusi, a construit un monument cu tenta brancusiana in onoarea marelui sculptor. Timp de 16 ani, a fost primarul orasului Motru si este venerabilul primei loji masonice rurale din lume, la Hobita. Documentarul semnat de Cornel Mihalache a primit Premiul GOPO 2007 pentru cel mai bun film documentar si Premiul UCIN 2006 pentru regie film documentar.

Sambata, 19 februarie, TVR 3 acorda spatii largi in programele sale vietii si creatiei lui Constantin Brancusi. De la ora 16:30, sub genericul „Lumea si noi”, Doina Lemny – cel mai important specialist in opera lui Brancusi –va descoperi atelierul parizian, creuzet al unor lucrari fara de care arta moderna ar fi aratat altfel.
Va fi urmata, de la 17:00, de „Lectia despre infinit” – povestea restaurarii Coloanei Infinitului, un moment unic in care aceasta a existat timp de patru ani intr-o forma fragmentata. Continuam cu „Mic portret de mari romance” in care straluceste chipul celei care a fost una dintre muzele sculptorului nacut la Hobita: dansatoarea si terapeuta Lizica Codreanu. De la ora 18:30, „Memoria locului” ne poarta in Craiova, iar de la ora 19:00, telespectatorii TVR 3 sunt invitati la Concertul extraordinar „Vesnicia s-a nascut la sat”, desfasurat la Centrul National de Arta „Tinerimea Romana”. Solisti: Alexandru Tomescu – vioara si Sinziana Mircea – pian.
Ziua Brancusi se incheie la TVR 3 la ora 20:30, cu o editia speciala „Vizual”, realizata cu ocazia deschiderii Festivalului International EUROPALIA 2019 la Bruxelles. In acest context, la Bozar a fost vernisata cea mai importanta retrospectiva Brancusi din ultimele decenii.