Intr-o lume in care standardele si asteptarile sunt mereu in crestere, multi dintre noi ne confruntam cu un fenomen psihologic insidios cunoscut sub numele de sindromul impostorului. Aceasta afectiune ii face pe cei care o experimenteaza sa se simta ca si cum nu ar fi vrednici de succesele sau realizarile lor, chiar si atunci cand acestea sunt evidente pentru toti ceilalti.
Sindromul impostorului este experienta psihologica in care te simti ca un fals sau un impostor, in ciuda oricarui succes autentic pe care l-ai realizat. Poate aparea in contextul muncii, relatiilor, prieteniilor dar si in orice alt context al vietii.
Despre cum recunosti acest tipar psihologic, hipnoterapeutul Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, afirma” Imagineaza-ti ca ai obtinut un loc intr-o echipa de proiect sau ai primit o promovare la locul de munca. In loc sa te simti mandru si implinit, te cuprinde o senzatie de disconfort si neliniste. Chiar daca ceilalti iti spun ca meriti pe deplin aceste reusite, tu te simti ca si cum ai fi un impostor care a reusit sa se strecoare printre ceilalti. “Am avut noroc. Nu am facut mare lucru.” Iti suna cunoscut? Pe scurt, acest sindrom se manifesta prin acel sentiment pe care il ai atunci cand simti ca nu apartii unui loc sau unei situatii, atunci cand simti ca parca “nu meriti” sau ca nu ti se cuvine ceva, teama de a nu fii “descoperit”, teama ca ceilalti vor “afla”, “ce esti tu cu adevarat”, “adevarata” ta fata”.
Sindromul impostorului este un fenomen psihologic care a fost descris pentru prima data in anii 1970 de catre psihologi Pauline Clance si Suzanne Imes, care au observat ca multi oameni de succes se simt, in secret, nesiguri in privinta capacitatilor lor.
Studiile ulterioare au confirmat ca sindromul impostorului este o problema reala, care afecteaza o gama larga de persoane, indiferent de statutul socio-economic sau realizarile profesionale. Este adesea asociat cu perfectionismul si autodisciplina excesiva si poate avea un impact negativ asupra stimei de sine si bunastarii mentale.
Cum recunosti Sindromul Impostorului?
- Autocritica excesiva: Persoanele care sufera de sindromul impostorului sunt adesea prea dure cu ele insele, punandu-si mereu la indoiala abilitatile si realizarile lor. Chiar daca obtin rezultate bune, se vor concentra asupra defectelor si esecurilor lor.
- Perfectionismul exagerat: Cei afectati de acest sindrom se straduiesc intotdeauna sa atinga standardele cele mai inalte si sa nu faca niciodata greseli.
- Frica de esec: Persoanele cu sindromul impostorului se tem constant ca vor fi descoperite ca impostori si ca vor esua in cele din urma. Aceasta frica ii poate impiedica sa-si asume noi provocari si sa-si indeplineasca potentialul.
- Compararea constanta: O persoana afectata de sindromul impostorului se compara mereu cu ceilalti si se simte mereu inferioara. Chiar si atunci cand este apreciata sau recunoscuta pentru realizarile sale, va gasi intotdeauna pe cineva care pare sa fie mai talentat sau mai capabil.
- Disocierea succesului: Cand au succes, persoanele afectate de sindromul impostorului il atribuie adesea norocului sau circumstantelor externe, refuzand sa recunoasca propriile lor eforturi si talente.
- Teama de a se promova: Ezita sa-si promoveze propriile realizari sau sa se afirme in fata altora, de teama ca vor fi perceputi ca fiind aroganti sau ca vor fi dezvaluiti ca impostori.
- Stres si anxietate: Sindromul impostorului poate duce la niveluri ridicate de stres si anxietate, pe masura ce persoanele se lupta sa faca fata presiunii de a se mentine la nivelul asteptarilor lor exagerate.
“Sindromul impostorului nu are o incadrare clinica, ci este un tipar psihologic, care insa poate avea un impact semnificativ asupra stimei de sine si bunastarii mentale. Este important sa recunoastem si sa constientizam aceste simptome pentru a putea sa ne gestionam mai bine sentimentele si sa ne depasim fricile si indoielile. Prin acceptarea si imbratisarea propriei noastre valori si realizari, putem invinge sindromul impostorului si sa ne traim viata cu incredere si autenticitate” recomanda Eugen Popa.
Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.
Adauga comentariu