Home » Vedete ale „Top Gun-ului” romanesc, pe „Frontul de acasa”
Comunicate

Vedete ale „Top Gun-ului” romanesc, pe „Frontul de acasa”

S-a catapultat in ultimul moment, dar a salvat un oras! Primii piloti romani instructori pe avioanele de vanatoare F16 se prezinta la TVR 1, miercuri, 20 octombrie, de la ora 22:30.

Sunt Miki si Mitza, nu Maverick si Iceman. Nu au poleiala pilotilor din filmele americane, dar au trecut prin experiente extreme si sunt in prima linie de aparare aeriana a granitelor Romaniei, in fata oricarei amenintari. Miercuri, 20 octombrie, la „Frontul de acasa”, Alina Grigore ne prezinta doi asi ai aviatiei noastre de vanatoare, doi dintre cei mai experimentati instructori pe avioanele F16 ale „Top Gun-ului” romanesc, Escadrila 53: cdr. Catalin Miclos si cdr. Mihaita Marin. Episodul 3 al emisiunii se vede, ca de obicei, la TVR 1, miercuri seara, de la ora 22:30. Tot atunci, istoricul Sorin Turturica ne poarta prin momente istorice si eroice ale Escadrilei 53 Vanatoare, din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Pilotii de F16 din baza aeriana de la Borcea au decis sa preia si sa duca mai departe numele legendarei Escadrile 53, acum Escadila 53 Vanatoare „Warhawks”, cu misiunea de a veghea granita aeriana a Romaniei, intr-un context regional cu mari provocari de securitate. Rusia testeaza permanent vigilenta aviatiei NATO, iar Romania este in prima linie de aparare, pe granita de est a Aliantei. Aviatia noastra de vanatoare intercepteaza adeseori aparate de vanatoare si bombardiere rusesti in spatiul aerian international de care este responsabila Romania. Din momentul in care se da alarma, pilotii din Serviciul de lupta trebuie sa fie in aer in maximum 15 minute.

Pilotii sunt caractere putenice. Nu de putine ori au pus viata semenilor mai presus de a lor. In martie 2002, pe cand pilota un MIG 21 Lancer care a avut probleme tehnice, Catalin Miclos s-a catapultat in ultimul moment, dupa ce a reusit sa iasa de pe raza unei localitati unde se afla inclusiv o benzinarie. A evitat, astfel, o tragedie. In plan militar, acest moment i-a adus inaintarea in grad, la exceptional. Nu se considera erou. Spune ca orice pilot ar fi procedat la fel. Comandorul Miclos a reusit sa revina la mansa dupa sase luni de recuperare medicala si astazi are 20 de ani de aviatie.

„Nu am visat in copilarie sa fiu pilot. Dar in timpul liceului am inceput sa ma imprietenesc cu avioanele, la aeromodelism. Sunt foarte atras de avioanele militare si de tot ce inseamna spectrul operational – tactic, mediul, galagia, felul acesta de a vibra, care se intampla numai intr-o baza aeriana. Foarte multi oameni lucreaza aici si trebuie sa fie o sincronizare perfecta. Visez ca Romania sa aiba o aviatie de vanatoare puternica”, spune comandor Catalin Miclos, nume de cod MIKI.

Spre deosebire de acesta, colegul sau si-a visat cariera inca din copilarie: „Am crescut intr-un mic orasel survolat toata ziua de elicopterele unei baze care acum, din pacate, nu mai exista. Tatal meu a fost ofiter intr-o baza aeriana, am crescut acolo, mi-am petrecut toate vacantele pe aerodrom si, cumva, cariera mea era decisa de la bun inceput. Oricine ma intreba ii spuneam ca voi merge la scoala militara. (…) Sunt atat de multe misiuni si pentru fiecare dintre ele avem tactici dedicate, arme dedicate. Serviciul de Politie Aeriana este unul de lupta, asigurat de aeronave inarmate, dar executat pe timp de pace”, spune comandor Mihaita Marin, nume de cod MITZA.

Pasiune, curaj, determinare si gandire strategica – sunt atribute definitorii ale pilotilor de vanatoare. Romania are o singura escadrila de avioane de lupta F16. Aparatele de zbor au fost cumparate la mana a doua si sunt modernizate permanent. Dar nu este suficient pentru a avea o aviatie cu adevarat puternica si pentru a pensiona MIG-urile 21 Lancer aflate inca in serviciu.

Baza 86 Aeriana Borcea este, de cinci ani, casa Escadilei 53 Vanatoare „Warhawks”. Casa unor piloti si tehnicieni exceptionali. Oameni pregatiti ca, in caz de alarma, la orice ora din zi sau din noapte, sa ridice in cel mai scurt timp de la sol o aeronava extrem de puternica. Se antreneaza in fiecare zi pentru situatii dintre cele mai dificile. Pilotii de F16, impreuna cu pilotii de pe MIG-urile 21 Lancer, sunt cei care spun oricui nu are culoar de zbor sau se apropie nepermis de mult de spatiul aerian romanesc si de granita de est a NATO ca, intotdeauna, e cineva acasa. Care vegheaza. Ii cunoastem si noi pe 20 octombrie, cand Alina Grigore ni-i prezinta la „Frontul de acasa”, de la TVR 1.

***
In fiecare miercuri seara, de la 22:30, la TVR 1, jurnalista Alina Grigore aduce in prim-plan uimitoare povesti de viata si de front ale unor oameni exceptionali, nu doar pe campul de lupta, ci si in viata de zi cu zi. Marturiile exclusive sunt completate cu momente semnificative din istorie, analize de actualitate, expertiza unor medici specializati in diferite tipuri de traume si psihoterapeuti. „Frontul de acasa” se vede si la TVR International, joia, de la ora 13:00, iar la TVR Moldova, vineri, de la 11:30.