In Romania, conform statisticilor UE, 41,5% dintre copii traiesc cu risc de saracie si excluziune sociala, mult peste media Uniunii Europene, care este 24,2%. Saracia are un impact major asupra dezvoltarii pozitive a fiecarui copil, incluzand, pe de o parte, accesul la educatie, participarea la educatie si mai departe angajabilitatea si intreaga dezvoltare a societatii.
In acest context, Organizatia Umanitara CONCORDIA si PEPCO Romania continua parteneriatul strategic. PEPCO Romania a oferit in luna octombrie 2021, pentru al patrulea an consecutiv, o noua finantare pentru continuarea proiectului „Sprijin educational formal si nonformal pentru copiii aflati in dificultate / conditii vulnerabile“, prezentul proiect fiind construit pe parteneriatul anterior. Acest proiect social raspunde unor nevoi care arata o realitate aspra, cu sanse mici sau chiar fara perspective de imbunatatire in urmatoarea perioada: abandonul scolar si educatia precara in randul copiilor defavorizati, din diverse medii sociale. Proiectul are ca scop prevenirea abandonului familial si scolar, prin accesul copiilor din medii defavorizate la educatie si sprijinirea parintilor in vederea indeplinirii rolului acestora.
„Din pacate, in multe zone ale tarii, saracia ajunge sa guverneze accesul la educatie. Fiecare copil care nu are acces la educatie de calitate sfarseste traind in marginalizare si devine parte a statisticilor negative la nivel de comunitate. Prin acest proiect, CONCORDIA isi propune sa rupa cercul saraciei si discriminarii, oferind copiilor posibilitatea de a urma invatamantul prescolar, primar si secundar, precum si consolidarea familiilor in competentele lor de sprijin educational si psiho-social. Vrem sa schimbam viata copiilor, sa-i ajutam sa aiba o educatie de calitate, deoarece credem ca aceasta este sansa lor in viata, iar educatia le va oferi calea catre descoperire, spre o viitoare profesie care le va aduce o viata mai buna. Nu am putea face toate aceste lucruri pentru ei fara partenerii nostri strategici, PEPCO Romania, carora le ramanem recunoscatori”, declara Diana Certan, Director Executiv Comunicare si Fundraising CONCORDIA Romania.
Impactul parteneriatului strategic 2020-2021 care vine in sprijinul copiilor
Scopul principal al proiectului „Sprijin educational formal si nonformal pentru copiii aflati in dificultate / conditii vulnerabile“ a constat in asigurarea accesului la educatie a copiilor aflati in conditii sociale defavorizate si sprijinirea parintilor in rolul lor pentru a preveni riscul abandonului scolar pentru copiii lor. Prin acest proiect, am asigurat suport educational suplimentar personalizat conceput pentru copiii care au avut nevoie de mai mult ajutor in recuperarea unor lacune educationale, printr-o educatie inovatoare folosind dispozitive IT si instrumente educationale on-line, au avut loc ateliere de formare si dezvoltare a abilitatilor prin arta, sport si mestesuguri, activitati de voluntariat, excursii si o tabara. Familiile copiilor au primit pachete cu alimente de baza si produse de igiena si au participat la intalniri periodice si suport prin consiliere din partea echipei noastre, pe subiecte legate de prevenirea abandonului scolar sau separarea familiei, igiena, educatie sexuala, indrumare pentru locuri de munca si abordarea relatiei copil-parinte. Pentru copiii fara sprijinul familiei, care locuiesc in casele de tip familial, au ramas esentiale asigurarea spatiului adecvat si ingrijirea pentru dezvoltarea lor si pentru progresul lor educational.
Principalele rezultate ale proiectului sunt:
• 245 de copii aflati in situatii de risc au fost sprijiniti cu haine, incaltaminte, alimente, materiale scolare, produse sanitare si de igiena, precum si cu pachete pentru familiile lor
• 197 de copii au fost inscrisi la scoala si frecventeaza scoala
• 31 de copii au mers la gradinita; alti 15 copii au fost inscrisi la gradinita in septembrie 2021, odata cu inceperea noului an scolar
• 171 de copii au mers in excursii, tabere si ateliere, in special in vacanta de vara, iar alti 74 de copii au participat la activitati non-formale in locatii: activitati artistice, sport, arta, mestesuguri, decoratiuni, pictura
• 262 de adulti au primit sprijin prin acest proiect
Proiectul s-a desfasurat in noua dintre locatiile Organizatiei Umanitare CONCORDIA, din Odobesti (judetul Dambovita), Ploiesti si Aricestii Rahtivani (judetul Prahova): centre de zi pentru copii si familii, case de tip familial, Scoala Primara CONCORDIA si gradinita din comunitatea Mimiu.
______
Despre CONCORDIA Romania
CONCORDIA este o organizatie neguvernamentala internationala, independenta, dedicata sprijinirii copiilor, tinerilor si familiilor aflate in nevoie, spre o viata mai independenta si mai responsabila. Proiectele noastre se deruleaza in Bucuresti, Ploiesti si Aricestii Rahtivani (judetul Prahova), Odobesti (judetul Dambovita) si se adreseaza unui numar de peste 2.000 de persoane in fiecare an. Pentru mai multe informatii accesati www.concordia.org.ro.
Despre PEPCO Romania
PEPCO este un lant european de retail care ofera clientilor sai acces usor si rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-si imbraca familia si pentru a-si ingriji sau decora casele, la preturi mici. PEPCO opereaza peste 2400 de magazine in Austria, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Lituania, Letonia, Italia, Polonia, Romania, Spania, Slovacia, Slovenia, Serbia si Ungaria. Brand-ul a fost lansat in 2004 in Polonia si de atunci a captat interesul unui numar tot mai mare de clienti, extinzandu-si ulterior operatiunile in Europa Centrala si de Est.
In domeniul responsabilitatii sociale, PEPCO se concentreaza pe sprijinirea copiilor, implicandu-se in principal in activitati care vizeaza imbunatatirea calitatii timpului liber. Exista in derulare zeci de programe CSR la locul de munca in fiecare tara in care PEPCO este prezent. In toate aceste tari cooperam cu organizatii neguvernamentale care ajuta copiii din familiile sau comunitatile defavorizate. Aceste organizatii se concentreaza pe dezvoltarea personala si emotionala a copiilor, pe consolidarea abilitatilor si competentelor acestora si pe sprijinirea accesului la educatie. De asemenea, intreprind activitati care vizeaza cresterea interesului lor pentru arta, cultura si sport.
www.pepco.ro
Adauga comentariu