Duminica, la „Omul si timpul”, Rafael Udriste ne provoaca la o dezbatere pe un subiect ce a capatat tot mai multa amploare in ultimii ani. Emisiunea poate fi urmarita pe 21 noiembrie, de la ora 19:00, la TVR 1.
Cand a aparut corectitudinea politica in Statele Unite, era greu de imaginat ca, intr-o buna zi, ea avea sa devina dictat in Europa. Ideea era profund americana si foarte straina traditiilor universitare europene. In Europa nu au existat democratii ale minoritatilor. Si aceasta pentru ca Europa nu a trait tragedia americanilor de culoare si nici nu a trebuit sa inventeze „discriminarea pozitiva”, pentru a-i atenua consecintele. Despre corectitudinea politica, necesitatea si capcanele ei discuta Rafael Udriste cu invitatii sai la „Omul si timpul”, publicistul Catalin Sturza, doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti, respectiv lector univ. dr. Ionut Butoi, de la Facultatea de Jurnalism a aceleiasi Universitati din Bucuresti. Emisiunea se vede pe 21 noiembrie, de la ora 19:00, la TVR 1.
La inceputurile sale, corectitudinea politica americana a fost limitata doar la universitati si in mare parte ignorata de opinia publica. Pasiunile multiculturaliste care au animat campusurile studentesti in anii 60 – 70 ai secolului trecut au intalnit, insa, teren propice in lumea politica de stanga de la Washington.
„Acest radicalism cultural care a tasnit atunci din universitati pana la Capitoliu ne creeaza astazi tuturor mari probleme de convietuire si de armonizare a mai multor directii de gandire. Astazi avem si noi martirii nostri identitari, activistii cauzei LGBT sau ai terorismului ecologic, care, de cele mai multe ori, ataca orice fel de norma sociala in numele drepturilor omului. In numele libertatii au ajuns sa darame, sa excluda, sa nege realitatea, sa reduca la tacere pe oricine iese din sabloanele corectitudinii politice. Lipsa de discernamant, contestarea anatomiei umane, anularea contextelor istorice au condus la situatii hilare, daca nu ar fi dramatice. De ce spun asta? Pentru ca artisti si ganditori esentiali ai umanitatii ajung sa fie interzisi pentru ca au trait candva in realitati socio-politice care ies din granitele corectitudinii politice de astazi. Vergiliu, Shakespeare, Beethoven, Mozart, chiar si Oscar Wilde sunt victimele corectitudinii politice. De ce? Pentru ca reprezinta suprematia omului alb. In aceste conditii, civilizatia noastra risca sa sucombe fara drept de apel”, atentioneaza Rafael Udriste.
Universitatile din Europa sau din America incep sa nu mai transmita cunostinte si valori de teama sa nu incalce rigorile periculoase ale corectitudinii politice. „Victimizarea identitara incepe sa fie conditie esentiala in orice domeniu, in detrimentul meritocratiei, al adevarului istoric si chiar al fiziologiei. In aceste conditii, putem sa ne gandim ca intr-o buna zi corectitudinea politica extrema va duce la anularea gandirii critice si va alimenta din ce in ce mai mult intoleranta pe care tocmai ea o incrimineaza cu tarie. Cu alte cuvinte, daca opiniile tale insulta, si insultele mele au dreptul de a fi opinii”, mai spune realizatorul TVR.
O tema grea, sensibila, dar prezenta in lumea in care traim. Un subiect ce nu poate fi evitat, prin metoda strutului ce sta cu capul in nisip. Rafael Udriste il pune in discutie alaturi de invitatii sai la „Omul si timpul”, duminica, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la TVR 1.
***
Situatii exceptionale, mai putin cunoscute, din istoria recenta a tarii noastre, sunt cercetate si dezvaluite in emisiunea-document a Televiziunii Romane „Omul si timpul”, ce poarta semnatura realizatorilor Ruxandra Tuchel si Rafael Udriste. Productia ne introduce in intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii romanesti, interne si internationale, din perioada interbelica si anii comunismului, dar si imediat dupa incheierea acestei perioade. Din 17 octombrie, de la ora 19:00, urmarim in fiecare duminica un nou sezon „Omul si timpul” la TVR 1.
Adauga comentariu