Home » O noua pagina in „Memorialul Durerii: „Asezari care s-au opus comunismului” Lucia Hossu Longin revine luni, 6 decembrie, de la ora 22:00, la TVR 2, cu un nou sezon al seriei despre eroii care s-au opus comunismului.
Comunicate

O noua pagina in „Memorialul Durerii: „Asezari care s-au opus comunismului” Lucia Hossu Longin revine luni, 6 decembrie, de la ora 22:00, la TVR 2, cu un nou sezon al seriei despre eroii care s-au opus comunismului.

In prima editie a sezonului intitulat „Asezari care s-au opus comunismului” vom afla despre rezistenta locuitorilor „Comunei Lisa”, de la poalele Fagarasului, care s-au opus cu indarjire oricarei forme de colectivizare. Instalarea comunismului in Romania a provocat drame personale, a distrus categorii sociale si profesionale. Una dintre cele mai violente forme de manifestare a fost intruziunea in comunitati, dislocarea acestora sau ruperea oricaror legaturi intre locuitori. Multe dintre acestea s-au revoltat si, uneori, aproape intreaga suflare a satului a fost implicata in diverse forme de opozitie. De la refuzul intrarii in colectiv pana la lupta in munti cu arma in mana.

„In lupta care a inceput sa se organizeze imediat dupa instalarea regimului comunist, au existat persoane care s-au opus individual, sub diverse forme, de la refuzul de a intra in colectiv sau refuzul de a urma indicatiile organelor de partid, pana la plecatul cu arma in mana. Aceasta rezistenta s-a purtat de la individ, pana la organizatii, multe dintre acestea formandu-se intre sate sau intre localitati, uneori cu oameni veniti din toata tara, sau au fost localitati intregi. De acestea ne ocupam in nou sezon. Uneori intreaga comunitate locala a opus rezistenta: plecand de la refuzul de a intra in cooperativa, pentru ca de multe ori acolo s-a dus lupta cea mare, la rezistenta fata de agresiunea asupra averii personale”, a spus Alexandru Munteanu, producator „Memorialul durerii”.

Noul sezon, „Asezari care s-au opus comunismului” va debuta de luni, 6 decembrie, de la ora 22:00 si va cuprinde „Comuna Lisa”, locul nasterii lui Octavian Paler, „Comuna Nucsoara”, judetul Muscel, locul fratilor Arnautoiu si comuna din Banat, „Teregova”.

Memorialul Durerii – 30 de ani alaturi de „O istorie care nu se invata la scoala”

In 2021 s-au implinit 30 de ani de la primul episod semnat de Lucia Hossu-Longin. De trei decenii, „Memorialul Durerii” ofera romanilor una dintre cele mai complexe si documentate marturii despre eroii care s-au opus comunismului, dar si despre tortionarii lor. Seria, care a pornit cu 6 episoade, numara astazi in arhiva TVR peste 250 de documentare ce poarta semnatura realizatoarei si scriitoarei Lucia Hossu-Longin, cu ecou puternic atat in tara, cat si in toata Europa, la marile festivaluri de televiziune din lume si in emisiunile consacrate Romaniei.

Prin intermediul serialului documentar “Memorialul durerii” romanii au aflat, inclusiv prin marturii ale celor implicate, despre despre lupta lui Corneliu Coposu, Tudor Greceanu, Elisabeta Rizea, partizanilor lui Toma Arnautoiu, lui Ion Ioanid si a tuturor celor care s-au jertfit pentru libertatea de azi a Romaniei.
Achizitionat de Arhivele Hoover din Statele Unite si de Biblioteca Congresului American, difuzat de Videoteca din Paris, locul unde sunt arhivate cele mai importante filme documentare din Europa, ca un film de colectie, „Memorialul Durerii” s-a bucurat de-a lungul timpului de sprijinul Televiziunii Romane, singura televiziune din Europa de Est care a produs un demers publicistic consacrat personalitatilor emblematice ale detentiei politice, din cei patruzeci si cinci de ani de comunism.

„Pentru noi a insemnat o munca titanica. Pentru cei din generatia tanara este un mod de a cunoaste adevarata istorie, deoarece am dorit sa readucem in cartea de istorie adevaratii eroi ai tarii. M-a marcat cel mai mult rezistenta armata din munti, eu o socotesc pagina de istorie cea mai frumoasa si cea mai tragica in acelasi timp. De aceea in ultimii ani am facut foarte multe episoade cu rezistenta armata pentru ca am descoperit cum au murit eroii care au fost in munti: au fost executati fie la Jilava, fie pe campul confruntarilor”, a spus Lucia Hossu-Longin, realizator „Memorialul Durerii”.