Dansul exista din timpuri stravechi. Multe culturi, filozofii si religii au imbratisat dansul, deoarece are componente fizice, mentale, emotionale si spirituale in ritualurile zilnice. Asistam la dans ritmic in diverse culturi aborigene, arta contemporana (Hollywoodul american), practici spirituale precum sufismul (dervisi invartitori), Bollywood indian, dansuri sacre europene, multe dansuri asiatice precum Dunhuang, Barong, Rangda, Bharatanatyam, Joget, Tinikling, Khon, Apsara si multi altele.
In opinia cunoscutului psiholog Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), dansul este o forma de arta unica si este, de asemenea, o forma de miscare distincta si naturala folosita pentru a stimula creierul si corpul simultan, contribuind la longevitate la multe niveluri, cum ar fi fizic, mental, emotional, social si spiritual.
„Dansul ofera multe beneficii pentru sanatate si contribuie la longevitate. Tonusul muscular, forta, flexibilitatea si agilitatea cuplate cu rezistenta osoasa care reduc riscul de osteoporoza sunt esentiale sanatatii fizice. ”Fitnessul aerobic” contribuie la sanatatea cardiovasculara si pulmonara. Constientizarea spatiala, echilibrul hormonal, stimularea neurotransmitatorilor si cresterea increderii in sine pot aduce beneficii la nivel mental si psiho-emotional. Interactiunile semnificative cu ceilalti pot fi benefice la nivel social, emotional si spiritual. Dansul ne permite sa ne exprimam emotiile intr-un mod sanatos.Nu este niciodata tarziu sa dansam. Putem culege multe dintre beneficiile dansului la orice varsta”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru
Diferite tipuri de dans si beneficiile lor
1. Bollywood: acest stil de dans este interpretat pe muzica formala si populara indiana si, de asemenea, foloseste miscari din stilurile de dans din Orientul Mijlociu. Dansul Bollywood este energic si implica un grup de dansatori. Implica miscari destul de riguroase, care pe langa faptul ca sunt solicitante pentru sistemul cardiovascular, ajuta articulatiile sa ramana sanatoase.
2. Zumba: este o forma de dans de mare intensitate, axata pe fitness, care consolideaza miscarile de aerobic si de dans. Zumba se face de obicei pe muzica latino, dar foloseste si alte tipuri de muzica moderna, cum ar fi hip-hop. Poate reduce riscurile pentru sanatate, ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase, va poate intari inima si va poate stimula starea de spirit.
3. Belly Dance: este un tip de dans popular traditional care a avut originea pentru prima data in Orientul Mijlociu. Dansul din buric este o forma ideala de dans pentru inceput, din cauza tuturor partilor importante ale corpului care sunt folosite: solduri, stomac, muschi, trunchi si brate. Dintr-o perspectiva kinestezica, se concentreaza in mod special pe miscarile complicate ale trunchiului si se invarte in jurul izolarii muschilor trunchiului.
4. Tap: este o forma de dans clasic care are origini din dansurile tribale africane si dansurile populare irlandeze. Dansul Tap are multe beneficii importante, cum ar fi imbunatatirea memoriei musculare, coordonarea fina a muschilor si concentrarea.
5. Hip-Hop: Este o forma libera si bruta de dans si autoexprimare care foloseste intregul corp si postura. Stilurile de miscari implica blocare, pop si rupere si este o forma fantastica de cardio!
6. Piloxing: Este un nou stil de dans care combina boxul si pilatesul. Imbunatateste arderea grasimilor si sculptarea corpului.
7. BodyJam: Dans pur si simplu (indiferent de stil) – este combinatia suprema de dans si muzica. Este un antrenament pentru intregul corp care iti va face inima sa bata si iti va arde caloriile. Este conceput astfel incat sa iti ofere distractie in timp ce depui efort fizic.
Dansul ca mecanism de adaptare si echilibrare
Mai mult decat atat, specialistul este de parere ca dansul reprezinta un mecanism eficient de a face fata stresului si poate duce la o mai mare constientizare a corpului si a auto-expresiei influentate de diferite parti ale vietii si care induce transformari ce schimba viata.
“Dansul a fost perceput ca metoda ce imbunatateste sanatatea si bunastarea, avand un impact asupra expresiei si perceptiei sexualitatii si a fluxului. Dansul ofera o modalitate naturala de a construi relatii sociale, mai ales pentru cei care traiesc singuri si se confrunta cu lipsa interactiunii sociale. Dansul poate fi folosit ca interventie de a face fata stresului si poate ajuta la contracararea depresiei si a singuratatii, reducand in acelasi timp stigmatizarea si opiniile critice externe asupra corpului in societatea actuala. Dansul intareste sanatatea fizica si mentala, ajutand la prevenirea caderilor, la imbunatatirea posturii si a flexibilitatii, la ridicarea dispozitiei si la ameliorarea anxietatii. Este, de asemenea, o activitate distractiva care acutizeaza mintea, creste puterea si forta fizica si poate reduce durerea si rigiditatea. Dansul creste ritmul cardiac si tonifiaza muschii. Exercitiile fizice pot ajuta la simptomele depresiei si anxietatii prin eliberarea anumitor substante chimice in creier. De asemenea, ofera o modalitate de a scapa de gandurile si grijile negative repetitive”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga, formator acreditat CNFPA. De peste 13 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Adauga comentariu