Home » 7 abilitati de business de care orice femeie antreprenor are nevoie pentru a supravietui in timp de criza
Antreprenoriat Comunicate

7 abilitati de business de care orice femeie antreprenor are nevoie pentru a supravietui in timp de criza

La finele lunii ianuarie 2021, 554.331 de femei erau actionari sau asociati in firmele din Romania, adica un procent de aproximativ 28-30% din totalul afacerilor romanesti. Este vorba in principal despre companii de tip PFA sau IMM (microintreprinderi) cu mai putin de 10 angajati si cu un nivel redus de profit.
Cele mai frecvente ramuri ale antreprenoriatului feminin sunt in domeniul serviciilor: cabinete de consultanta in contabilitate, marketing, IT, resurse umane, nutritie, cabinete medicale, cabinet psihologice, centre de terapii, magazine, saloane de coafura si infrumusetare, farmacii, florarii, cafenele, pensiuni, mici ateliere de productie, scoli de limbi straine, centre educationale, locuri de joaca, gradinite, firme de training si coaching etc.
Majoritatea acestor femei sunt si mame, ceea ce face ca aceste afaceri sa fie extrem de vulnerabile la schimbarile din mediul economico-social. Pandemia a lovit puternic afacerile conduse de femei care nu s-au putut transfera in online, multe dintre ele nu au avut resurse sa sustina chirii sau angajati si au inchis portile sau s-au reinventat.
Au urmat criza energetica si razboiul din Ucraina care au redus puternic incasarile acestor afaceri care se chinuie sa supravietuiasca si care ar putea ingrosa listele somerilor daca nu sunt sprijinite rapid.
In acest context, Asociatia Mamprenoare – Asociatia Mamelor Antreprenor din Romania trage un semnal de alarma asupra pericolului pe care il reprezinta falimentul acestor zeci de mii de afaceri mici din toata tara, afaceri care reprezinta uneori singura sursa de venit a zeci de mii de familii cu copii. Aceste afaceri trebuie sa ramana in picioare pentru ca de ele depinde un intreg ecosistem format din angajati, furnizori, distribuitori etc..
Pentru a putea preintampina acest lucru, Asociatia Mamprenoare a organizat un program de dezvoltare de abilitati de business pentru femei pentru a le sprijini pe femeile care au deja o afacere sa ia decizii informate in ceea ce priveste strategia de supravietuire in criza si de dezvoltare a afacerii lor.
“Daca in perioade de crestere economica, atunci cand sunt foarte multi bani pe piata se vinde aproape orice si oricum, in conditii de criza rezista doar cei care au o educatie antreprenoriala solida si stiu sa ia decizii informate si sa se adapteze usor schimbarilor. Solutia in criza nu este sa renunti daca ceea ce faceai inainte nu mai functioneaza, ci sa te intorci la manualele de business si sa inveti abilitati noi. Doar antreprenorii pregatiti mereu sa invete vor avea sanse sa supravietuiasca si sa vada oportunitatile care apar intotdeauna in perioade de criza. Business-ul dupa ureche pe strategia “merge si asa” nu functioneaza in perioade de criza”, declara Alina Bota – Presedinte Asociatia Mamprenoare

Programul dezvoltat de Asociatia Mamprenoare contine 7 cursuri de abilitati de business, este gratuit pentru femeile care au un PFA sau SRL cu maxim 10 angajati si se desfasoara online, in module de cate 2 h/zi.
Cursurile care fac parte din acest program numit #BusinessSkills4Women sunt:
1. Planificare si Prioritizare – 09 – 12 mai
2. Personal Branding – 23 – 26 mai
3. Business Networking – 06 – 09 iunie
4. Public Speaking – 20 – 23 iunie
5. Abilitati de Vanzari – 04 – 07 iulie
6. Abilitati de Management – 18 – 22 iulie
7. Abilitati de Leadership – 19 – 22 septembrie
Fiecare curs are 4 module de cate 2 ore si este sustinut online, pe platforma Zoom de catre Ec. Alina Bota – Consultant de Business si Trainer cu peste 20 de ani de experienta, impreuna cu Phd. Oana Pocan – Lector Universitar la UBB Cluj – Facultatea de Teatru si Film, care va sustine cursul de Public Speaking.
Punem la dispozitia antreprenoarelor 100 de locuri la cursurile online, iar in cazul in care exista solicitari, cursurile se pot organiza si in sala in orice localitate din tara. Singura noastra cerinta este asumarea participarii la intreg programul de cursuri pentru a acumula abilitati, dar si pentru a cunoaste cat mai multe femei antreprenor participante la program si a crea astfel parteneriate la nivel national. La finalul programului, absolventele raman alaturi de comunitatea noastra de femei antreprenor si vor beneficia de sustinere si sfaturi din partea expertilor nostri. – Alina Bota
La program sunt invitate sa participe si femeile de afaceri ucrainiene vorbitoare de limba romana.
Inscrierile se fac pe: https://forms.gle/6D5hhg6kT16q2BAn7