Home » TVR 1: Editii in premiera la „Profesionistii”, cu Eugenia Voda
Comunicate

TVR 1: Editii in premiera la „Profesionistii”, cu Eugenia Voda

Dupa dialogul cu un actor pe val, Serban Pavlu, premierele continua la „Profesionistii”. Sambata, 1 octombrie, de la 23:00, Eugenia Voda ne propune o intalnire cu o figura speciala, un scriitor-preot sau un preot-scriitor, celebru in Craiova: Mihalache Tudorica.

„Profesionistii” cu Eugenia Voda, una dintre cele mai apreciate si urmarite emisiuni de la postul national, vine cu editii in premiera la TVR 1. De multe ori deja celebri, alteori cunoscuti doar de un grup restrans de persoane, Eugenia Voda i-a chemat pe cei care au schitat istoria din umbra anonimatului si a reusit sa-i aduca pe cei care au refuzat ani de-a randul sa se destainuie in fata presei. Intalnirile cu „Profesionistii” si Eugenia Voda sunt programate sambata, de la ora 23:00, la TVR 1.

Invitatul din aceasta sambata va fi o figura speciala: un scriitor-preot sau un preot-scriitor, celebru in Craiova: Mihalache Tudorica. Eugenia Voda ne da intalnire la TVR 1, pe 1 octombrie, ora 23:00, la o noua editie „Profesionistii”.

Un personaj puternic si pitoresc, cu mult simt al umorului, pe care emisiunea „Profesionistii” isi propune sa-l „propulseze” la scara nationala: „Pentru ca Mihalache Tudorica merita din plin atentia marelui public: e vorba despre un preot care nu are probleme cu justitia si cu stirile de scandal, are in schimb o biografie verticala si o opera literara redutabila… Bunele sentimente nu fac literatura? Iata ca vor face o emisiune”, puncteaza Eugenia Voda, realizator si moderator al emisiunii „Profesionistii” de la TVR 1.

Despre parintele scriitor Mihalache Tudorica:
Scriitorul Mihalache Tudorica s-a nascut pe 1 iunie 1950, in localitatea Balta, judetul Dolj. Cursurile scolare primare le-a facut in satul natal. Apoi, a urmat Seminarul Teologic Craiova-Mofleni, intre anii 1965 si 1970. A continuat ca student al Facultatii de Teologie Bucuresti, unde spirite stralucite ale vremii si-au pus amprenta asupra dezvoltarii sale; printre acestea – preot-profesor Dumitru Staniloaie, preot-profesor Constantin Galeriu, preot-profesor Dumitru Fecioru. Acestia si multi altii au contribuit la formarea intelectuala si teologica a celui care avea sa fie scriitorul si parintele Mihalache Tudorica.
Opera sa pastorala, inceputa in satul Mihaita, Dolj, s-a impletit armonios cu activitatea literara. Printre volumele publicate de parintele scriitor Mihalache Tudorica amintim: Poezii religioase romanesti, Vol. II (antologie de poezie religioasa romaneasca, 2019); Sa va plang un cantec sau sa va cant un plans (antologie de Psalmi, 2018); Nastrafia (antologie de proza, 2016); Ultimii Psalmi (poezie, 2016); Pacla (proza scurta, 2009); Ochiul din ape (poezie, 2009); Adanc pe adanc (antologie de poezie a clericilor membri ai Uniunii Scriitorilor, 2006); Melancolia ingerului (antologie de poezie, 2005); Gavvata (antologie de proza, 2005); Mireasa desculta (antologie de proza, 2003); Intoarcerea numelui (poezie, 2003); Blestemele (proza scurta, 2002); Poeme blestemate (poezie, 2000); Balciul si zarafii (pamflete, eseuri, 2000); Ultimul orb (poezie, 1998); Mireasa desculta (proza scurta, 1998); Moartea ingerului (poezie, 1997); Catedrala lacrimilor (poezie, 1996); Melancolia ingerului (poezie, 1995); Zboruri lirice (poezie, 1986).