Atentie, copiii preiau microfonul! Editii speciale cu si despre copii la „Care pe care”, „Copiii spun”, „Castiga Romania”, „Vedeta familiei”, pe TVR 1. Desene animate, filme family si spectacole ale Operei Comice pentru Copii, la TVR 2 si TVR Cultural. Teatru si folclor pentru copii, la TVR 3!
„Se cunosc de la concursurile si olimpiadele de Limba Romana, dar si de la alte materii. Patru elevi olimpici, doi ardeleni si doi bucuresteni, simt emotia concursurilor de televiziune si le arata tuturor copiilor si tinerilor ca limba romana te face sa te simti acasa!”, ii introduce in arena cuvintelor corecte Ruxandra Gheorghe Negrea pe cei 4 concurenti ai concursului „Care pe care”, de la TVR 1. De 1 Iunie, concursul dedicat limbii romane vine cu o editie speciala, cu si despre copii.
Cu totii elevi de clasa a opta, cei patru olimpici sunt ocupati pana peste cap cu pregatirea examenului de Evaluare Nationala, dar asta nu inseamna ca nu mai fac si alte lucruri. De exemplu, nu pierd ocazia de a se relaxa in mod activ, participand la un concurs care sa ii provoace din plin: Briana Negre, de 15 ani, din Bucuresti, Monica Militaru (14 ani), din Targu Mures, Raul Iusan (15 ani), din Cluj si Matei Bumbes (14 ani), tot din Bucuresti sunt pusi la incerCARE, iar noi ne vom bucura sa-i privim si sa vedem cum raspund la probele de foc ale singurului concurs dedicat exclusiv limbii romane. Urmarim editia la TVR 1 joi, 1 iunie, de la ora 18.00.
O zi pe an, ne aplecam „international”, mai atent si mai duios, asupra celor mici. Dar la „Copiii spun”, in fiecare zi e 1 Iunie! De ziua copiilor, Virgil Iantu ne asteapta sa vedem lumea prin ochii lor. De la ora 19.00, la TVR 1.
Mihail e un copil extrem de cuminte, cu nume de inger, pus de nasul lui. Numele nu reprezinta o garantie a cuminteniei, insa. Lui Mihail ii place sa danseze ca sa faca „muschiuleti” si cand cade pe ganduri se simte ca un robot oprit… La „Detectorul de minciuni” e conectat Paul, care sustine ca a vazut o farfurie zburatoare si ca NU ii place la gradinita “de-loc”, iar la „Regula de Bun Simt”, Anastasia ne sfatuieste sa ne selectam prietenii in asa fel incat sa ne putem baza pe ei. Iar Dominic este un baietel care s-ar juca intruna… cu burta tatalui sau, Kyriakos.
Cu ocazia zilei de 1 Iunie, Virgil Iantu intreaba copiii ce drepturi au, iar majoritatea declara, asa cum e si firesc, ca au dreptul sa se joace. In final, aflam si ce inseamna sa fii o mama buna…
De 1 Iunie, Copiii spun… si la „Castiga Romania”! David, Horatiu si Marius sunt trei pusti care dau raspunsuri cu logica intrebarilor incuietoare ale lui Virgil Iantu. Tot ei il pun in incurcatura pe simpaticul prezentator cu propriile provocari, intr-o editie speciala „Castiga Romania!”, difuzata de la ora 21.00, la TVR 1.
„Sunt foarte multi elefanti in Harghita! E o rezervatie de elefanti care alearga in padurile de foioase de acolo”, afirma cu tarie Virgil Iantu intr-o discutie aprinsa cu unul dintre cei trei concurenti ai editiei. Copiii se sfatuiesc si se ajuta reciproc in gasirea celor mai bune raspunsuri la intrebarile puse de gazda emisiunii. Si, chiar daca nu nimeresc intotdeauna solutia corecta, nu e cu suparare, pentru ca, in final, fiecare invata ceva nou, iar telespectatorii castiga o seara relaxata si plina de amuzament. Ba mai mult, finalul emisiunii ne lasa cu o stare reconfortanta: nici Virgil Iantu nu le stie chiar pe toate…
Romania are inca din 2007 o lege care ar trebui sa le ofere copiilor supradotati varianta unui pachet educational adaptat, dar, in realitate, nu exista in sistemul de stat vreo scoala sau program dedicat acestor tineri. Despre solutii, la „Tara, tara, cine esti?”, vineri, 2 iunie, ora 19.00, la TVR 1.
Romania are copii supradotati, dar nu prea stie sa ii identifice si sa ii ajute. Exista un centru privat care a studiat fenomenul si concluzia e ca avem cam jumatate de milion de copii supradotati cu varsta sub 15 ani. Acesti copii nedescoperiti inseamna o adevarata risipa pentru dezvoltarea Romaniei. Iar daca nu sunt integrati in programe educationale potrivite pentru cerintele lor speciale, copii inzestrati se pierd si ajung sa se rateze din punct de vedere social. Invitatele Madalinei Dobrovolschi sunt Simona Mitrea – fondator si director educational al scolii pentru copii supradotati si Ioana Salajanu – avocat si presedinte al Organizatiei Children’s International, Chicago.
Concursul de talente pentru copii „Vedeta familiei” ii aduce pe micul ecran, in preajma Zilei Copilului, pe cei mai mici dintre concurenti. Eva Florea, Anais Bucuresteanu si Anais Ticala, cu varste de 4 si 5 ani, ne vor cuceri, cu siguranta, prin dragalasenia lor! Si chiar daca, poate, mai au de invatat la capitolul muzica, cele trei mici vedete reusesc ceea ce altii nu au reusit inaintea lor: sa-i determine pe membrii juriului sa dea in mintea copiilor! Elena Gheorghe, Matilda Pascal Cojocarita si Radu Stefan Banica uita, pentru o ora si jumatate, ca sunt staruri in lumea oamenilor mari si se intorc la varsta inocentei, cu tot ce presupune ea… Cum se descurca Florina Constantinescu si Laurentiu Niculescu, cei doi prezentatori ai emisiunii, cu atatia „copii”, vedem pe 3 iunie, de la ora 9.30, la TVR 1.
Pe taramul fanteziei, la TVR 2
De ziua lor, TVR 2 ii invita pe cei mai mici telespectatori la desene animate: „Cuibul Dragonilor: Inceputul erei razboinicilor” (DRAGON NEST: WARRIORS’ DAWN – SUA, China, 2015), in regia lui Yuefeng Song, se vede joi, de la ora 10.30. Vocile apartin actorilor Alexandra Radu, Catinca Maria Nistor, Tamara Roman si Gabriela Bobes.
Pe continentul Altera, raul pandeste din umbra, iar oamenii si elfii sunt nevoiti sa se alieze pentru a invinge Dragonul Negru, care se trezeste dupa o lunga perioada de inactivitate. Un tanar razboinic si prietenii lui trebuie sa distruga giuvaerul care-l hraneste pe dragon cu putere si care ar putea oferi unui alt posesor o forta magica imbatabila.
Comedia family „Un Cupidon cu blana” (GABE, THE CUPID DOG – SUA, 2012), in regia lui Michael Feifer, cu: Brian Krausse, Boti Bliss, Barbara Niven in distributie, o putem urmari incepand cu ora 16.00. Viata fericita a catelului Gabe este intoarsa pe dos cand tanarul lui stapan, Eric, se desparte de iubita lui si decide sa se mute in Anglia. Ca sa ramana acasa la el si sa-si vada stapanul si prietenul fericit, Gabe se transforma intr-un adevarat Cupidon, incercand sa provoace o poveste de iubire intre Eric si draguta lor vecina, Sara.
Petrecerea continua si sambata, 3 iunie, cand, de la ora 8.00, micii telespectatori sunt invitati la un nou spectacol al Operei Comice pentru Copii, „Gala de musical”. Regizoarea Antoaneta Cojocaru a creat de aceasta data un mozaic din trei montari: musicalurile „Micuta Dorothy” si „Gulliver”, de Marius Teicu, si opera lui Laurentiu Profeta, transformata in musical, „Peter Pan”. Urmarim astfel periplul unui prezentator-povestitor care, indrumat de cativa pitici simpatici, rasfoieste o carte de povesti, se intalneste cu personajele din cele trei spectacole, ba chiar, uneori, se transforma el insusi in pitic. „Gala de musical” este un spectacol emotionat, dar plin de energie, care demonstreaza puterea incredibila pe care o au oamenii de a se adapta oricarei oricarei situatii. Scenografia este semnata de Francesca Cioanca si Vladimir Turturica, iar coregrafia le apartine Theodorei Marin si Andreei Soare. Muzica: Marius Teicu („Micuta Dorothy”, „Gulliver”), Laurentiu Profeta („Peter Pan”). In rolul povestitorului: Daniel Pascariu.
„Cantec si poveste” si „Aventuri cu dl. Goe”, la TVR 3
Si TVR 3 a pregatit programe speciale de Ziua Copilului. De la ora 13.05, Studioul teritorial Craiova ne aduce, la „Cantec si poveste”, imagini de la Festivalul Maria Tanase junior. Spectacolul este sustinut de copiii de la Atelierele de Folclor ale Ansamblului Folcloric „Maria Tanase”, acompaniati de Orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tanase”, dirijor prof. Nicolae Draghia.
De la 14.00, urmarim teatru pentru copii. „Aventuri cu dl. Goe” este piesa propusa tuturor copiilor, in regia lui Iulian Sandu, o productie a Ateneului National din Iasi. Regia TV este semnata de Cornel Mihalache, iar in distributie ii regasim pe: Gelu Alexandru Ciobotaru, Daniel Onoae, Ana Hegyi, Cezara Fantu, Dumitru Florescu, Alexandra Macovei, Alexandra Paraschiva Paftala.
Si Studioul TVR Timisoara a pregatit o editie „Cantec si poveste” dedicata copiilor, cu titlul generic „1 Iunie popular”. O vedem de la 15.05, la TVR 3. Iar de la 16.00, tot cu „Cantec si poveste” ne delecteaza si echipa TVR Iasi, cu imagini pline de culoare de la Festivalul International de Folclor pentru copii si tineret „Catalina” 2022. Spectacolul porturilor si traditiilor folclorice este completat de ansambluri din tari precum Germania, Slovacia, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Grecia si Republica Moldova.
Cu teatrul pentru copii ne intalnim si de la ora 18.30, cand TVR 3 difuzeaza spectacolul „Pinocchio”, preluat de la Teatrul Ion Creanga, o dramatizare de Cornel Todea. Din distributie fac parte: Ani Cretu, Cristian Irimia, Anca Zamfirescu, Cristian Boeriu, Boris Petroff, Alexandrina Halic, Marius Nanau, Ion Gh. Arcudeanu, Marina Procopie, Daniel Tudorica, Sibylla Oarcea, Cornelia Pavlovici, Mirela Busuioc, Ioana Ginghina, Florina Luican, Mihaela Betiu, Marioara Sterian, Marcela Andrei, Claudia Revnic, Vera Linguraru, Julieana Draghici, Iulia Costiniu, Ioan Georgescu.
Si Irninis Miricioiu ne propune o editie dedicata copiilor a emisiunii „Din Arhiva TVR”, cu informatii utile pentru fetitele care vor sa urmeze scoala de balet. Magdalena Rovinescu, profesor coregraf, cea care a pus bazele Scolii de Balet Studio M din cadrul Operei Nationale, alaturi de micile talente pe care le pregateste sunt invitatele realizatoarei TVR 3, de la ora 20.00.
***
Ce s-ar intampla daca peste noapte ai deveni print sau printesa? Poti afla urmarind spectacolul „Print si cersetor”, de la Opera Comica pentru Copii. Nemuritoarea poveste a lui Mark Twain se spune in pasi de dans, duminica, 4 iunie, de la ora 10.55, la TVR Cultural, intr-o noua perspectiva asupra conflictului principal de natura sociala dintre print si cersetor, dintre doua lumi distincte, care se reunesc prin joc. Muzica ii apartine lui Laurentiu Profeta, libretul este semnat de Ionel Hristea si Oleg Danovski, dupa romanul lui Mark Twain. Catalin Caracas semneaza regia si coregrafia, iar Adriana Urmuzescu – scenografia spectacolului.
Adauga comentariu