Home » Cantata Gurre-Lieder de Schonberg – proiect comun romano-german in Capitala Culturala Europeana 2023
Evenimente

Cantata Gurre-Lieder de Schonberg – proiect comun romano-german in Capitala Culturala Europeana 2023

„…zulufi stralucitori de pe fruntea-i luminata se revarsa“
Invitatie la evenimentul open-air pe 28 si 29 septembrie 2023 de la ora 19 in Timisoara (intrarea libera)

Republica Federala Germania sustine o serie de evenimente culturale in cadrul Capitalei Culturale Europene Timisoara 2023.

Unul dintre punctele de atractie este interpretarea cantatei „Gurre-Lieder” de Arnold Schonberg de catre muzicieni din Germania si Romania, in cadrul unor concerte atat in Turingia, cat si la Timisoara in septembrie 2023. Proiectul muzical este finantat cu 367.000 de euro prin intermediul Insarcinatul Guvernului Federal pentru Cultura si Mass-Media, precum si cu 320.000 de euro de catre Primaria Timisoara, in cadrul programului Timisoara 2023 – Capitala Culturala Europeana.

Va invitam cu drag la aceasta experienta muzicala extraordinara in aer liber pe 28 si 29 septembrie, de la ora 19:00, in Parcul Rozelor din Timisoara. Intrarea este libera!

La concertele din Gera si Timisoara participa in jur de 350 de persoane: orchestra, cor, solisti. Este, asadar, un proiect mamut in adevaratul sens al cuvantului, care, asa cum spune dirijorul Gabriel Bebeselea, „nu poate functiona fara daruire maxima din partea tuturor”.

Din acest motiv, repetitiile corului si ale orchestrei au inceput inca din luna februarie a acestui an. Potrivit lui Ovidiu Andris, directorul Filarmonicii de Stat Banatul si principalul artizan al acestui proiect: „…este foarte important ca in jurul muzicii sa se formeze o comunitate si ca aceasta legatura sa razbata si in interiorul institutiei noastre.”

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer a subliniat: „Reprezentarea acestei creatii muzicale magistrale, «Gurre-Lieder» va fi cu siguranta un punct culminant in cadrul programului Capitalei Culturale Europene Timisoara 2023. Sunt incantat ca si vicepresedinta Bundestagului german, Katrin Goring-Eckardt, va fi oaspete de onoare la acest eveniment. Sunt convins ca schimbul cultural dintre cele doua orase infratite, Gera si Timisoara, a devenit si mai strans prin acest proiect si ca repetitiile comune i-au apropiat pe participanti si mai mult. Asa arata un schimb cultural trait in Europa.”

Consulul Germaniei la Timisoara, Regina Lochner a adaugat: „Cadrul pentru spectacolele din Timisoara nu poate fi mai frumos: ambele concerte vor avea loc in Parcul Rozelor, unde toti participantii si ascultatorii se vor putea bucura sub cerul liber de magia muzicii lui Schonberg.”

Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera si Filarmonica Banatul vor fi completate de corul Operei din Timisoara, Corul Liceului de muzica Rutheneum si corul Liceului de Arta Ion Vidu. Solisti vor fi: Roy Cornelius Smith, Michaela Kaune, Ruxandra Donose, Cosmin Ifrim, Bogdan Baciu si Johannes Schwarsky. Conducerea muzicala este asigurata de Gabriel Bebeselea.

Informatii suplimentare despre Gurre-Lieder:

Versurile pentru Gurre-Lieder apartin scriitorului danez Jens Peter Jacobsen si au fost traduse in germana de Robert Franz Arnold. Titlul „Gurre-Lieder” se refera la Castelul Gurre, un castel in ruina din insula Sjælland, Danemarca. Aici se petrece tragica poveste de iubire medievala din poemele lui Jacobsen, care s-a inspirat din legenda regelui Valdemar Atterdag si a iubitei sale Tove, ucisa de regina Helvig. Citatul din titlu („…zulufi stralucitori de pe fruntea-i luminata se revarsa”) este ultimul vers al textului si ne ofera o imagine despre caracterul sclipitor, aproape eclectic al poeziei.

Lucrarea este cu adevarat unica in creatia concertistica – datorita conceptiei sale monumentale, a executiei extrem de diferite a partilor vocale solo si a finalului coral coplesitor, cu cateva sute de participanti.