Home » Dirijorul Vladimir Jurowski revine pe scena Festivalului International George Enescu alaturi de Orchestra Operei de Stat Bavareze
Evenimente Teatru si Film

Dirijorul Vladimir Jurowski revine pe scena Festivalului International George Enescu alaturi de Orchestra Operei de Stat Bavareze

Unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la Bucuresti alaturi de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a sustine doua concerte in cadrul Festivalului International George Enescu, un eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii. Cele doua evenimente fac parte din seria „Mari orchestre ale lumii” si vor avea loc miercuri, 13 septembrie ora 20:00 si joi, 14 septembrie, ora 19:30, la Sala Mare a Palatului.

Cu programe ce includ opere de Wagner, Schumann, R. Strauss si Mahler, concertele promit doua seri incarcate de emotie. Pe 13 septembrie pe scena va urca si cunoscutul pianist Yefim Bronfman, alaturi de care Vladimir Jurowski are la activ numeroase concerte. Preludiul operei Tristan si Isolda de Richard Wagner, Concertul in la minor pentru pian si orchestra op. 54 de Robert Schumann si Simfonia nr. 4 in sol major de Gustav Mahler, alaturi de soprana Louise Alder, vor fi interpretate de Orchestra Operei de Stat Bavareze.

Cel de-al doilea concert o are invitata pe violonista Vilde Frang, iar in program vor fi prezentate lucrarile White Interment de Victoria Poleva, Concertul pentru vioara si orchestra de Alban Berg si Simfonia Alpilor op. 64 de Richard Strauss.

In prezent director muzical al Operei de Stat Bavareze, Vladimir Jurowski este un artist ale carui legaturi cu Festivalul International George Enescu si cu muzica marelui compozitor merg inapoi in timp: incepand cu 2005, cand a venit pentru prima data la Festivalul Enescu alaturi de Orchestra Filarmonicii din Londra, Vladimir Jurowski s-a implicat activ in valorificarea si sustinerea mostenirii muzicale a celui mai mare compozitor roman, George Enescu. Dupa ce a dirijat Simfonia a treia a lui George Enescu cu Orchestra Filarmonica din Londra pe scena Festivalului Enescu in 2013, Vladimir Jurowski a interpretat simfonia lui Enescu la Royal Festival Hall din Londra, iar opera Oedipe a fost prezentata in deschiderea Festivalului Enescu, editia 2017. In perioada 2017 -2021 a fost director artistic al Festivalului International George Enescu, fiind un promotor entuziast al muzicii enesciene in spatiul international.

Limbajul lui Enescu este intr-atat de complex incat presupune un public special, un public initiat, capabil sa desluseasca acest limbaj. Muzica lui Enescu nu este deloc simpla – desigur exista si lucrari mai populare, cum sunt Rapsodiile Romane, care se canta pretutindeni in lume. Sunt si ele lucrari frumoase, dar adevarata muzica a lui Enescu, muzica pentru care vibra – si ma gandesc la capodopere precum Oedipe sau Simfoniile a II-a si a III-a, Vox Maris si altele – este extrem de complexa, deloc usor de interpretat si nici de inteles. Aceste lucrari trebuie ascultate de mai multe ori si abia atunci, incet, incet devin accesibile publicului. De aceea este nevoie ca aceste compozitii sa fie prezentate mai des, spunea Vladimir Jurowski despre muzica lui George Enescu.

Vladimir Jurowski s-a nascut la Moscova, unde a studiat Conservatorul, continuand apoi studiile la Berlin si Dresda. Debutul sau international a avut loc in 1995, la Festivalul Wexford, unde a dirijat opera Noapte de mai de Rimski-Korsakov. In acelasi an a ajuns si pe scena celebrei Royal Opera House din Londra, unde a dirijat Nabucco de Verdi. De atunci, au urmat numeroase aparitii pe cele mai mari scene ale lumii precum New York Metropolitan Opera, La Scala din Milano, Opera din Paris, Teatrul Bolsoi din Moscova sau Opera de Stat din Dresda. A fost dirijorul principal al Orchestrei Operei Comice din Berlin (1997 – 2001), director muzical al Festivalului Glyndebourne din Marea Britanie (2001 – 2012), director artistic al Festivalului International George Enescu (2017 – 2021), director artistic al Orchestrei Academice de Stat a Federatiei Ruse “Evgeny Svetlanov” (2011–2021) si dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Londra (2007 – 2021), unde detine si azi titlul de dirijor emerit. In prezent, este dirijor principal si director artistic al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Berlin, director muzical al Operei de Stat Bavareze si artist principal al Orchestra of the Age of Enlightenment din Londra.

Despre Festivalul International George Enescu

Festivalul International George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzica clasica la nivel international, organizat incepand cu 1958. Cea de-a 26-a editie a festivalului are loc intre 27 august si 24 septembrie, iar tema acestei editii este “Generozitate prin muzica”|”Generosity through Music”. Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiti artisti ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 tari, lucrari de opera in prima auditie si concerte educative pentru copii.

Orchestra Filarmonicii George Enescu concerteaza azi in cadrul Seriei mari orchestre ale lumii

Azi are loc concertul Cameratei Bern, condusa de violonista Patricia Kopatchinskaja, in cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu, de la ora 17:00. Acest concert eveniment, intitulat „Moartea si fata”, combina muzica clasica cu cea moderna pentru a crea un univers intunecat dar plin de imaginatie. In program vor fi lucrari de August Nörmiger, Franz Schubert, Carlo Gesualdo si György Kurtag. Biletele se gasesc aici.

Tot azi, in cadrul Seriei Mari Orchestre ale lumii, pe scena de la Sala Palatului urca Orchestra Filarmonicii George Enescu, cu incepere de la ora 19:30, alaturi de Corul Filarmonicii George Enescu. Orchestra va fi dirijata de Hannu Lintu iar Corul de catre Iosif Ion Prunner, cu Carmen Lidia Vidu regizor multimedia. Programul concertului va fi Billy Bud, opera in concert, de Benjamin Britten. Biletele se gasesc aici.

PROGRAMUL ZILEI

MARTI 12.09 – 17:00

CONCERTELE DE LA ATENEU
Ateneul Roman
CAMERATA BERN
PATRICIA KOPATCHINSKAJA vioara si conducere muzicala

Moartea si fata
Normiger Dance of Death (ar. Michi Wiancko)
Anonim Cantare bizantina pe Psalmul 140 pentru vioara solo si orchestra de coarde (ar. de PatKop)
Schubert Cvartetul de coarde nr. 14 in re minor D 810, Moartea si fata (ar. pentru orchestra de coarde de PatKop)
Schubert Moartea si fata D 531 (ar. pentru voce si orchestra de coarde de Michi Wiancko)
Gesualdo Moro, lasso, al mio duolo, Caietul VI
Kurtag Ligatura-Message to Frances-Marie (The Answered Unanswered Question) op. 31b
Kurtag Ruhelos din Kafka-Fragmente pentru vioara op. 24

20:00 MARI ORCHESTRE ALE LUMII
Sala Palatului
ORCHESTRA SI CORUL FILARMONICII GEORGE ENESCU
HANNU LINTU dirijor
IOSIF ION PRUNNER dirijorul corului
CARMEN LIDIA VIDU regizor multimedia

Britten Billy Budd (opera in concert)

PETER WEDD Capitanul Vere de pe HMS Indomitable (tenor)
VILLE RUSANEN Billy Budd (bariton)
TIMO RIIHONEN John Claggart, maestru de arme (bas)
JONATHAN MCGOVERN Mr. Redburn, prim-locotenent (bariton)
ANDREW FOSTER-WILLIAMS Mr. Flint, comandant (bas-bariton)
DANIEL OKULITCH Locotenentul Ratcliffe (bas-bariton)
CHRISTOPHER GILLETT Red Whiskers, un om inrolat fortat (tenor)
MIHAI DAMIAN Donald (bariton)
MATTI TURUNEN Dansker, un batran marinar (bas)
TUOMAS MIETTOLA un novice (tenor)
CHARLES RICE prietenul novicelui (bariton)
COSMIN IFRIM Squeak (tenor)
BARNABY REA nostrom (bas)
JACOB PHILLIPS prim ofiter (bariton)
EDWARD GRINT ofiter secund (bas)
PAUL CURIEVICI gabier (tenor)

EVENIMENTE CONEXE

BUCURESTI
27.08 – 24.09

Sala Palatului, Foaier etaj
WOLFGANG – O INSTALATIE-PERFORMANCE FILMATA IN VR, DE GIGI CACIULEANU
Art Production Foundation with the support of JTI producatori
Gigi Caciuleanu idee, regie, coregrafie
Wolfgang Amadeus Mozart muzica
Corina Boboc-Giorgescu design spatiu/costume
Sica Gradisteanu light designer
Les Ateliers NOMAD post-productie 360VR
Camera 360: 24ore7zile
Lelia Marcu-Vladu Regina Noptii
Lari Giorgescu Visatorul
Ana Iacob ArlecchinA
Bogdan Iacob ColombinO

Concept:

Patru personaje evolueaza intr-un spatiu mozartian atemporal:

  • Wolfgang – visatorul traind printre naluciri si teatrale fantome…
  • ColombinO & ArlecchinA – o parafraza a celebrului cuplu de commedia dell’arte care se nutreste de certuri si impacari amoroase…
  • Regina Noptii – eterna diva mozartiana…

Cine viseaza pe cine? Toate permutarile sunt nu numai posibile, dar si dorite… Fara cuvinte… Numai muzica vorbeste ca sa insire fiecaruia a sa poveste…

Un moment de deconectare coregrafica, poetica si imersiva.

27.08 – 24.09
Sala Palatului

MUZEUL ENESCU IN TIMPUL FESTIVALULUI INTERNATIONAL GEORGE ENESCU
George Enescu in Franta
Expozitie foto-documentara ce valorifica documente din arhiva Muzeului National George Enescu.
CRISTINA ANDREI, ADINA SIBIANU conceptie si realizare
OANA CARIANOPOL grafica

1.09 – 24.09
UNMB
MUZEUL ENESCU IN TIMPUL FESTIVALULUI INTERNATIONAL GEORGE ENESCU
George Enescu pe continentul american
Expozitie foto-documentara bazata pe reconstituirea prodigioasei activitati muzicale ale lui George Enescu, desfasurata in multiple ipostaze (compozitor, violonist, dirijor, pianist) in perioada 1923-1950.

IRINA NITU conceptie si realizare
HORIA NITU grafica