Home » Masuri pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului din Romania in vederea prevenirii traficului de persoane si a exploatarii sexuale
Comunicate

Masuri pentru sustinerea sistemului de protectie a copilului din Romania in vederea prevenirii traficului de persoane si a exploatarii sexuale

Ambasada Germaniei la Bucuresti si organizatia neguvernamentala „Asociatia SEXUL vs BARZA” au organizat astazi un eveniment comun la incheierea proiectului „Prevenirea traficului de persoane si a exploatarii sexuale si consolidarea rezilientei“ pentru a prezenta masurile de sustinere a sistemului de protectie a copilului din Romania.

Proiectul a fost sustinut anul trecut de Ambasada Germaniei cu un total de 49.520 euro. Obiectivul proiectului a fost mai buna protejare a grupurilor vulnerabile si, in special, a tinerilor aflati in situatii de vulnerabilitate.

Dr. Peer Gebauer, Ambasadorul Germaniei la Bucuresti: „Protejarea celor mai vulnerabili tineri este foarte importanta pentru noi. Acest lucru este prioritar cand vine vorba de riscul traficului de persoane si al exploatarii sociale. Organizatia neguvernamentala Asociatia SEXUL vs BARZA, care se preocupa deja de multi ani cu succes de acest subiect, a dezvoltat acum un instrumentar pedagogic (Toolkit) pentru specialistii din institutiile de stat, in scopul sporirii cunostintelor si intaririi rezilientei tinerilor in acest domeniu.”

Adriana Radu, presedintele Asociatiei SEXUL vs BARZA: „Echipa noastra este foarte motivata sa-si utilizeze expertiza privind sanatatea reproductiva si a drepturilor femeilor in cadrul proiectului pentru dezvoltarea de activitati de prevenire a traficului de persoane. Apreciem colaborarea pe care am avut-o in cadrul proiectului cu colegii si cu adolescentii centrului de urgenta aflat in subordinea DGASPC Buzau si le multumim pentru disponibilitatea de a colabora la dezvoltarea oportunitatilor de formare.”

Punctul central al evenimentului de astazi, la care au participat reprezentanti ai institutiilor de stat, ai organizatiilor neguvernamentale si ai corpului diplomatic, a fost prezentarea toolkitului dezvoltat de SEXUL vs BARZA in scopul sustinerii sistemului de protectie a copilului, a prevenirii traficului de persoane si a exploatarii sexuale.

Instrumentarul consta din doua planuri de invatamant – un manual menit sustinerii pedagogilor, lucratorilor sociali si psihologilor din sistemul de protectie a copilului din Romania, care, tinand cont de riscurile deosebite ale exploatarii sexuale a tinerilor vulnerabili, contine cele mai importante concepte ale unei educatii corespunzatoare privind drepturile reproductive ale tinerilor din cadrul sistemului de protectie a copilului, precum si un ghid indrumator la manual pentru sustinerea pedagogilor, lucratorilor sociali si psihologilor din sistemul de protectie a copilului din Romania, care contine cele mai importante notiuni pentru formarea grupelor profesionale amintite.

Asociatia SEXUL vs BARZA militeaza din 2013 pentru drepturile femeilor si drepturile reproductive in Romania si UE. ONG-ul a creat peste 200 de videoclipuri educationale, care au fost vizionate de peste 100 de milioane de ori si ajung la aproximativ 500.000 de urmaritori pe diverse platforme. De asemenea, din 2019, ofera consiliere online gratuita privind sanatatea reproductiva si emotionala, care a fost accesata de peste 5000 de tineri. Romania ramane principala tara de origine a persoanelor exploatate si traficate pe teritoriul Uniunii Europene. 82% dintre victime sunt femei, traficate in principal in scopul exploatarii sexuale. Aproape 70% dintre victimele traficului de persoane nu au diploma de bacalaureat, aproape 50% dintre victimele traficului de persoane sunt minore cu varsta sub 18 ani. 40% dintre copiii disparuti din Romania provin din sistemul de protectie al statului.