Comunicate

„Cu drag… de Dragobete” – spectacol eveniment de folclor, la TVR 1 si TVR Folclor

Iuliana Tudor alaturi de peste 30 de artisti, tineri interpreti si mari nume ale foclorului romanesc, ne asteapta la „Cu drag… de Dragobete”, show-ul muzicii populare de calitate. Spectacolul extraordinar sarbatoreste iubirea si marcheaza lansarea oficiala a postului TVR Folclor.

Bucurie si buna dispozitie, muzica populara de dragoste a romanilor, tinerete si prospetime, traditii romanesti, mari interpreti si orchestre consacrate – toate acestea ne vor insoti pe 24 februarie, in spectacolul extraordinar de folclor pus la cale de Iuliana Tudor si echipa ei. „Cu drag… de Dragobete” incepe la ora 21:00, la TVR Folclor si TVR 1.

Conform traditiei romanesti, pe 24 februarie, sarbatorim dragostea in calendarul popular. Dragobetele semnifica inceputul primaverii, atunci cand toata natura se trezeste, iar fetele si baietii se intalnesc si se saruta, pentru ca iubirea lor sa tina tot anul. In ultimii ani, tot mai multi romani aleg sa celebreze sarbatoarea nationala a dragostei, Dragobetele.

Parte din tot ceea ce reprezinta traditiile spatiului romanesc, Dragobetele, numit si Cap de primavara, vorbeste la modul cel mai simplu si curat despre dragoste, despre innoire, despre belsug si fertilitate, despre felul in care vietatile traiesc in armonie.

Lansat in urma cu 23 de ani, programul „Cu drag…de Dragobete” a devenit unul de traditie in grila de programe a TVR 1 si a adus in atentia publicului tineri artisti deveniti in timp marile vedete de azi. Anul acesta, „Cu drag… de Dragobete” marcheaza lasarea oficiala a postului TVR Foclor si se va desfasura sub forma unei intalniri relaxate intre tineri artisti si vedetele consacrate ale folclorului. Telespectatorii se vor bucura sa asculte melodii avand ca tema dragostea, din repertoriul generatiei noi de interpreti. Totodata, in platou, printre invitatii Iulianei Tudor vor fi si nume mari ale folclorului romanesc care ne vor povesti obiceiurile, traditiile romanilor legate de dragoste si ne vor canta melodii cu aceasta tematica din zona pe care o reprezinta.

„Sarbatoarea dragostei la romani merita sa fie adusa in atentia tuturor, cu tot ce inseamna traditiile specifice fiecarei zone unde aceasta este celebrata. _Cu drag…de Dragobete_ inseamna traditie. 23 de ani de cand este prezent in grila TVR 1 inseamna o istorie importanta. Este un program dedicat tinerilor si, prin el, am construit pana astazi multe generatii de artisti… 4 sau 5 la numar.

Tinerii laureati ai talent show-ului „Vedeta populara” sunt cei pe care ii aducem anul acesta in atentie. O parte dintre ei… caci sunt mult mai multi valorosi, ne-ar trebui o emisiune episodica sa-i cuprindem pe toti! Alaturi de ei, am adus cinci mari vedete – Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Matilda Pascal Cojocarita, Maria Carneci si Ionut Fulea – care sa le impartaseasca din experienta lor legata de dragoste”, ne dezvaluie Iuliana Tudor, gazda si producatorul spectacolului de folclor.

Vom primi o infuzie de tinerete si prospetime ascultandu-i pe tinerii Alexandra Chira, Maria Chivu, Marina Rosu, Alexandra Dan, Anisoara Popescu, Roxana Goia, Sinziana Stefan, Ioana Stefan, Anda Horoba, Simina Popescu, Daria Gadea, Mihai Teaca, Vlad Linta, Gabriel Treteag, Dorinel Gavrilut Pirvoni, Cosmin Barlan, Alexandru Staicu, Codrut Stirbu, Alex Golfin, Andrei Chelba… Ne incanta si vedetele consacrate – Mioara Velicu, Constantin Enceanu, Matilda Pascal Cojocarita, Maria Carneci si Ionut Fulea, care transmit ganduri de inceput de drum pentru noul post al Televiziunii Romane, TVR Folclor:

„Ca interpret, dar si ca om, noului post de televiziune TVR Folclor ii doresc viata lunga si emisiuni frumoase si de calitate! Iar tuturor celor care slujesc acest post, sa fie sanatosi, creativi si exigenti, pentru ca acest post ne reprezinta pe noi ca neam! Traditia, costumul popular si cantecul, toate ne dau identitatea!”, ne-a declarat indragita Maria Carneci.

Ce inseamna pentru Ionut Fulea lansarea noului post tv TVR Folclor? „O reintoarcere la frumos. O redescoperire a firescului. O revigorare a sentimentului de apartenenta la valori real identitare. Materialele difuzate sunt aduceri aminte ce innobileaza sufletul si mintea”, declara interpretul, a carui cariera se leaga strans de Televiziunea Romana.

„De o viata am asteptat sa fie un asemenea post, sa se transmita exclusiv pe un post al Televiziunii Romane muzica populara adevarata, cu solisti cunoscuti, cu solisti care au adus cantece autentice care vor ramane in continuare pentru generatii intregi. Mi-as fi dorit sa existe un post dedicat… demult, aparitiile se puteau intampla doar la Televiziunea Romana. Multi dintre noi ne-am lansat acolo, la Televiziunea Romana, ne-am facut cunoscuti la TVR. Imi pare extraordinar de bine sa fie un asemenea post de folclor autentic! E ca si cum a revenit muzica populara in tezaur, tot ce mai frumos – obiceiuri, traditii – vor ramane in acest tezaur, pentru ca muzica populara n-are granite”, puncteaza moldoveanca plina de viata si ritm Mioara Velicu.

„Chiar am trecut TVR Folclor printre programele pe care le urmaresc cu mare, mare drag si cu nostalgie ne aducem aminte de clipe extraordinare! Este strict necesar pentru Televiziunea Romana sa aiba un astfel de program de folclor, mai ales ca Arhiva de aur a televiziunii este atat de incarcata si in atatia ani de zile a adunat material valoros… o arhiva plina de emotii, plina de folclor, plina de cantece frumoase, de oameni dragi, care ne-au incantat sufletele, cei de dinainte, de odinioara, dar si cei care sunt astazi. Adica este foarte bine ceea ce au gandit si propus cei de la TVR Folclor. Dar mi-ar placea, de ce nu, sa avem si programe actuale, adica sa se faca si filmari, programe noi…”, sugereaza Matilda Pascal Cojocarita, cea care recunoaste ca TVR este televiziunea care a format-o ca artist, dar si ca om.

„M-am bucurat vazand in grila de programe acest nou post al Televiziunii Romane! Acum pot fi revazute filmari facute de adevarati profesionisti, cu artisti valorosi ai nostri, ce nu trebuie uitati niciodata! Iar generatia tanara poate sa vada si sa duca mai departe folclorul si traditiile neamului. Succes postului TVR Folclor, felicitari celor care au gandit lansarea unui astfel de canal al Televiziunii Romane!”, ureaza si Constantin Enceanu.

Din 24 februarie, TVR Folclor devine scena romanilor, locul in care si tinerii isi pot face debutul, ca artisti, dar si unde putem descoperi, alaturi de mari interpreti si orchestre consacrate, tinere talente autentice. Lansarea oficiala a TVR Folclor se desfasoara in cadrul spectacolului „Cu drag… de Dragobete”, prezentat de Iuliana Tudor. De la inceperea emisiei, in 27 noimebrie 2023, TVR Folclor a scos la lumina mii de ore de inregistrari cu muzica populara autentica, obiceiuri si creatii de patrimoniu, astfel ca acum, romanii pot vedea emisiuni de colectie, concerte si spectacole de exceptie. Iar de luni, 26 februarie, telespectatorii se vor bucura sa revada, in fiecare zi, de luni pana sambata, de la ora 21:00, toate sezoanele emisiunii „Vedeta populara”, cu Iuliana Tudor.

TVR Folclor este al 13-lea post al Societatii Romane de Televiziune. TVR mai detine alte posturi tv nationale, internationale si teritoriale: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR INFO, TVR Cultural, TVR International, TVR Moldova, TVR Craiova, TVR Iasi, TVR Timisoara, TVR Cluj si TVR TG. Mures, care sunt accesibile atat prin canale tv traditionale, cat si online prin platforma TVR+. De asemenea, TVR a anuntat, pentru luna martie, lansarea postului TVR Sport.​