Festivalul Filmului Francez (FFF) din Romania celebreaza in acest an editia cu numarul 25. Intre 1 si 11 iulie, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, dar si in Brasov, Braila, Constanta, Sfantu Gheorghe, Sibiu si Suceava, cinefilii sunt invitati la intalnirea anuala cu cele mai noi si remarcabile filme franceze, intr-o editie aniversara, de vara. Proiectiile vor avea loc in sali de cinema si in aer liber, cu respectarea normelor sanitare care sa garanteze siguranta spectatorilor, dar si online, pentru prima data in istoria festivalului.
5 x 5 = 25. Aceasta este ecuatia propusa spectatorilor: 5 sectiuni cu cate 5 filme fiecare, pentru a marca 25 de editii ale celui mai longeviv festival din Romania dedicat unei cinematografii nationale. Fidel lungii sale istorii si sectiunilor devenite clasice, Festivalul aduce totodata o multime de noutati in aceasta editie. Competitia Tinerilor Talente – Lungmetraj pune in lumina, ca in fiecare an, vocile noi ale cinematografiei franceze, prin cinci titluri de debut remarcabile care vor concura pentru Premiul Publicului, constand in acest an intr-o bursa de 1000 euro oferita de Institutul Francez regizoarei sau regizorului filmului castigator, dar si un pachet de sprijin financiar acordat de TV5 Monde distribuitorului roman care va alege sa aduca filmul pe ecranele din cinematografele autohtone. Pentru prima data, filmele din competitie vor fi disponibile si online, pe platforma Elvire Chez Vous, intre 5 si 9 iulie, astfel incat sa poata fi vizionate si votate de un public cat mai numeros. Printre titlurile in premiera nationala confirmate deja in aceasta sectiune se regasesc Slalom de Charlène Favier si Seize Printemps de Suzanne Lindon, ambele incluse in selectia oficiala Cannes 2020 si alte peste 20 de selectii in festivaluri majore de film din lume, dar si Au nom de la terre, lungmetrajul de debut al lui Edouard Bergeon, inspirat din povestea familiei sale si care a atras peste 2 milioane de spectatori in cinematografele franceze in toamna lui 2019.
Competitiei de lungmetraj i se adauga in acest an o sectiune noua, Competitia Tinerelor Talente – Scurtmetraj, care propune cinci titluri cu un parcurs festivalier deosebit. Un juriu de trei tineri critici de film – Flavia Dima, Georgiana Musat si Victor Morozov – va desemna castigatorul acestei sectiuni, premiul constand intr-o rezidenta de creatie in cadrul programului Résidence de Poche al Institutului Francez din Romania, care ofera cadrul ideal pentru dezvoltarea unui proiect de lungmetraj.
In Panorama filmelor anului, sectiunea clasica ce regrupeaza succesele recente ale cinematografiei franceze, recompensate in festivaluri sau plebiscitate de public, vor predomina comediile. Avem nevoie sa ne bucuram, sa ne emotionam si sa radem, impreuna! Printre titlurile prezentate in premiera nationala se numara Adieu les cons de Albert Dupontel, marele castigator la Premiile César ale industriei franceze de film in 2021, cu 7 trofee printre care „Cel mai bun film”, distribuit de Independenta Film si Un Triomphe de Emmanuel Courcol, desemnat „Comedia Anului” la European Film Awards 2020 si distribuit in Romania de Bad Unicorn.
O alta sectiune noua este Carte Blanche pentru 5 cineasti romani, in cadrul careia Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu si Cristi Puiu ne fac onoarea de a ne propune fiecare cate un film francez, de patrimoniu sau mai recent, care i-a impresionat sau i-a inspirat in mod deosebit.
De la primele sale editii si pana in prezent, Festivalul Filmului Francez a acordat o atentie deosebita noilor generatii de cineasti francezi, aducand filmele acestora in fata publicului din Romania. A cincea si ultima sectiune, Le Meilleur du FFF, va propune sa (re)vedeti 5 filme din editiile anterioare ale Festivalului, care au marcat debutul unor regizoare si regizori ce s-au impus intre timp ca nume inconturnabile.
Aceste filme vor fi disponibile inainte de Festivalul propriu-zis, online, pe platforma Elvire Chez Vous, timp de 24 de ore fiecare, vizibile de pe intreg teritoriul Romaniei. Primul este Grand Central de Rebecca Zlotowski, prezentat in premiera in Romania in 2014, in editia cu numarul 18, cand a castigat si Premiul Publicului.
Vizionarea online va incepe pe 30 aprilie, la ora 18.00, iar biletele sunt deja disponibile pe Eventbook: https://eventbook.ro/film/bilete-elvire-chez-vous-grand-central
Detalii suplimentare despre locatii, date si alte surprize din program vor fi anuntate in curand.
Pana atunci va invitam sa descoperiti clipul aniversar al celei de-a 25-a editii a Festivalului: http://bit.ly/FFFaniversar
***
Organizat de Institutul Francez din Romania (Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara)
Prezentat de Orange
Parteneri: Groupama Asigurari, Carrefour Romania
Institutul Francez din Romania multumeste calduros tuturor co-organizatorilor, partenerilor si partenerilor media care au sprijinit Festivalul Filmului Francez in acesti 25 de ani.
Adauga comentariu