Viata in general poate fi solicitanta si agitata si, de la an la an, nivelurile de stres exponential. Ce se intampla insa daca am lua in calcul o modalitate de a ajunge la sursa emotiilor si gandurilor noastre – creierul – si de a-l controla, astfel incat sa putem atinge starea mentala dorita: memorie, concentrare, somn bun, relaxare, bucurie, liniste interioara etc.? ”Controlul mintii” se refera in general la monitorizarea activitatii creierului si, in particular la schimbarea sau consolidarea tiparelor de unde cerebrale dorite.
Creierul este format din miliarde de celule specializate, printre care si neuronii. Neuronii comunica in permanenta intre ei, iar activitatea electrica emisa prin aceasta comunicare poate fi detectata folosind o tehnica numita electroencefalografie sau EEG, cu senzori atasati la nivelul scalpului care se regleaza in acele ”explozii” de energie si le inregistreaza ca unde. Forma undei este diferita in stare de repaos fata de momentul cand cineva isi foloseste toata atentia si focalizarea asupra unui subiect, unei activitati.
Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), controlul undelor noastre cerebrale ar putea ajuta la optimizarea relaxarii si productivitatii. „Dupa cum se stie, undele cerebrale pot fi modificate de diferiti stimuli externi, inclusiv stimularea auditiva.Iata cateva dintre beneficiile si functiile asociate cu frecventele cheie ale undelor cerebrale: Gamma: invatare, concentrare si autocontrol, Beta: niveluri crescute de energie, concentrare, vigilenta si gandire clara, Alfa: ajuta la dureri de cap tensionate, memorie, anxietate usoara si stari de flux creativ, Theta: poate ajuta procesarea emotionala, relaxarea profunda, intuitia, consolidarea memoriei, Delta/subdelta: poate ajuta la ameliorarea durerii, functiei imune, vindecarii si somnului profund. Creierul nostru foloseste 13Hz (alfa crescut sau beta scazut) pentru inteligenta „activa”. Exista persoane care prezinta deficiente de invatare si probleme de atentie care au o deficienta de activitate de 13Hz in anumite regiuni ale creierului, care afecteaza capacitatea de a efectua cu usurinta sarcini de secventiere si calcule matematice. Activitatile neuronilor cerebrali au informatii bogate despre activitatile neuronale. Cand neuronii sunt activati, ei produc impulsuri electrice. Pana de curand, masurarea undelor cerebrale a fost limitata la un mediu medical sau de laborator, deoarece necesita instrumente precum electroencefalografia (EEG) – prin care senzorii atasati la nivelul scalpului „citesc” undele cerebrale, similar cu modul in care monitorul ritmului cardiac ne citeste pulsul – sau neuroimagistica, care scaneaza creierul utilizand imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) sau alta tehnologie”, explica specialistul.
Cum ne controlam undele cerebrale?
Psihologul Laura Maria Cojocaru este de parere ca exista o modalitate foarte simpla de a ne schimba undele cerebrale pentru a ne simti mai centrati si mai putin stresati: meditatia.
“S-a constatat ca meditatia regulata creste activitatea alfa si scade beta in starile de veghe, meditatiile mai scurte “incepatoare”, fiind asociate cu undele alfa. De asemenea, s-a demonstrat ca imbunatateste starile undelor gamma, ceea ce are sens, deoarece se crede ca gama creste gradul de constientizare si ne face sa fim foarte in ton cu noi insine si cu mediul nostru.” (Ganditi-va la acest lucru ca mai mult la un scop avansat de meditatie.). Daca doriti sa treceti la un anumit tip de unda cerebrala in timp ce va angajati intr-un anumit tip de sarcina – cum ar fi sa atingeti undele alfa daca nu puteti dormi sau atmosfera de flux theta in timp ce alergati – va sugeram sa ascultati ritmurile binaurale, care sunt sunete in bucla care promoveaza stari specifice undelor cerebrale. Le puteti gasi pe Youtube sau Spotify cautand tipul de unda cerebrala pe care o urmariti, cum ar fi „bataile theta binaurale”. Fie ca suntem activi din punct de vedere mental, in stare de odihna sau adormiti, creierul are intotdeauna un anumit nivel de activitate electrica.In timpul unui test, participantii au fost practicanti experimentati de meditatie. Li s-a cerut sa se odihneasca, cu ochii inchisi, timp de 20 de minute si sa mediteze inca 20 de minute, in ordine aleatorie. Abundenta si localizarea undelor cerebrale electrice lente pana la rapide (delta, teta, alfa, beta) au furnizat un bun indiciu al activitatii creierului”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
Atentie relaxata cu theta
Potrivit specialistului, in timpul meditatiei, undele theta au fost cele mai abundente in partile frontale si medii ale creierului.
“Aceste tipuri de valuri provin probabil dintr-o atentie relaxata care monitorizeaza experientele noastre interioare. Aici se afla o diferenta semnificativa intre meditatie si relaxare fara nicio tehnica specifica. Studiile anterioare au aratat ca undele theta indica relaxare profunda si apar mai frecvent la practicienii cu meditatie cu experienta. Sursa este probabil partile frontale ale creierului, care sunt asociate cu monitorizarea altor procese mentale. Cand masuram calmul mental, aceste regiuni semnalizeaza partile inferioare ale creierului, inducand raspunsul de relaxare fizica care apare in timpul meditatiei”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga. De peste 12 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.
Privacy Overview
This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Adauga comentariu