Comunicate

Repetitii pentru nunta in semifinala „Vedeta populara”

8 dintre ei ne-au convins si vor urca pe scena in semifinala, dar 13 iunie va fi cu noroc doar pentru 5 dintre concurentii sezonului 6 „Vedeta populara”. Iuliana Tudor prezinta semifinala celui mai iubit show de talente din folclorul romanesc duminica, ora 21:00, la TVR 1.

Cele mai frumoase cantece de ritual sau ceremonial de nunta din zona natala a concurentilor ajunsi in semifinala „Vedeta populara” vom asculta duminica seara, la TVR 1. Vor fi trei ore de show cu emotii, cu momente care ne vor face inima sa tresalte de bucurie sau de tristete, in acord cu frumoasa muzica populara a romanilor, dar si pe melodii din folclorul grecesc, maghiar, sarbesc, ucrainean, bulgaresc, tiganesc, ba chiar si aroman. 8 concurenti vor incerca din rasputeri sa convinga juriul ca merita sa ajunga in finala. Sapte dintre ei au castigat editiile din acest an. Cel de-al optulea este semifinalista care, anul trecut, nu a reusit sa ajunga la concurs din cauza suspiciunii de covid. Isi va juca sansa acum. Iuliana Tudor ne este gazda si companie intr-un show exploziv, plin de culoare si emotie, duminica, 13 iunie, de la ora 21:00, la TVR 1.

In prima parte, semifinala ii pune pe concurenti fata in fata cu o proba efervescenta: vor canta o melodie la alegere din folclorul minoritatilor, iar in a doua, vor uimi publicul si juriul cu melodii din ceremonialul de nunta al romanilor.

Rocker impatimit, tanarul Alexandru Draghici (26 de ani), din Dolj, a incercat sa formeze un taraf la numai 10 ani. In semifinala, va reproduce, in stil spontan, lautaresc, alaturi de colegii lui din trupa transformata pentru o seara in taraf, un cantec dintr-un moment ritual al mirelui. Un bouzouki (instrument cu care va canta) si o melodie de dans specific insulei Ikaria, invatata pe la petrecerile grecesti, mai fac parte din arsenalul pregatit de el pentru „Vedeta populara”.

Bunica i-a atras atentia sa nu cumva sa aiba doua noduri la basma, pentru ca asta inseamna doi barbati, in loc de unul. Tot de la ea a aflat si de „Cantecul miresei”, pe care Maria Luiza Schmidt, din Gorj, il va prezenta in concurs la „Vedeta populara”, duminica seara. Pentru melodia din folclorul maghiar, adolescenta de 16 ani a apelat la ajutorul sectiei maghiare a Ansamblului Artistic Profesionist Muresul si al celor de la Radio Targu Mures.

Bucovineanca Sanziana Stefan (30 ani) ar fi trebuit sa urce pe scena semifinalei in sezonul 5, dar fiind atunci contact direct al unei persoane cu Covid, nu a putut ajunge la concurs. Sa vedem daca ii surade norocul pe 13 iunie. In semifinala ne va surprinde cu un cantec de zestre, dar si cu unul de nunta din folclorul aroman.

Din cand in cand, face naveta la Pitesti, acolo unde este iubitul ei. Pentru Roberta Selarcea (23 de ani), cantecul de nunta ales are o semnificatie profunda, pentru ca urmeaza sa se casatoreasca in curand. Asa ca, la „Vedeta populara”, parca intr-o avanpremiera la propria ei ceremonie, tanara profesoara de muzica din Banatul de Campie, Arad, va prezenta un cantec de nunta. Si tot in semifinala, vrea sa ne impresioneze cu o melodie de dragoste din folclorul sarbesc.

La numai 16 ani, Marina Rosu e fascinata de un anume obicei de nunta bine pastrat, la ea, in Dambovita. La „Vedeta populara”, ea va canta melodia „Nuneasca” si ne va dezvalui cum si-a imaginat acest obicei pentru nunta proprie. Marina mai aduce pe scena un cantec din folclorul ucrainean, pentru care a avut ajutorul celor de la Uniunea Ucrainenilor din Romania.

Si o olteanca din Romanati vrea sa treaca in finala „Vedeta populara”. La 19 ani, Andreea Dinu iubeste muzica populara, dar a vrut sa-si asigure un viitor pe care-l considera mai sigur si urmeaza Facultatea de inginerie medicala. Pentru a reproduce cat mai exact „Cantecul bradului”, dintr-un obicei reprezentativ zonei, a vorbit cu lautarii din sat. In semifinala, Andreea canta si ne incanta si cu o melodie din folclorul bulgaresc.

Pentru o prezenta memorabila pe scena la „Vedeta populara”, bihoreanca Bianca Diana Popa (18 ani) interpreteaza in semifinala „Mandra ii mireasa noastra”, alaturi de un rapsod din satul Rosia, Bihor, interpret la vioara cu goarna inca din copilarie. In show-ul de duminica seara, studenta la Compozitie muzicala aduce si o piesa foarte veche, de jale, din folclorul aroman.

„Ia-ti mireasa ziua buna” va rasuna pe scena la „Vedeta populara” asa cum se canta pe Vlasca, de unde vine concurentul Marin Tudor (53 de ani), lautarul din Giurgiu care, in copilarie, isi insotea tatal la nuntile din zona. Si tot el va incinge atmosfera cu un cantec din folclorul tiganesc.

Pe tot parcursul semifinalei, concurentilor le vor fi alaturi membrii Ansamblului folcloric Profesionist Cindrelul – Junii Sibiului, manager si coregraf Silvia Macrea, asistent coregraf Alesia Sas. Iar Orchestra Nationala Valahia, dirijor Marius Zorila, singura orchestra privata din Romania, care implineste 10 ani de activitate si performanta, ii va acompania de-a lungul celor trei ore de show.

Mai este un pas pana la Marea Finala „Vedeta populara”, dar numai cinci concurenti vor merge mai departe in concurs duminica seara. Pentru cine va fi cu noroc 13 iunie? Vedem la TVR 1 duminica, de la ora 21:00, cand Iuliana Tudor ne asteapta alaturi de semifinalistii emisiunii, la o noua intalnire emotionanta cu muzica populara. Romanii de peste granita o pot urmari simultan, la TVRi si TVR Moldova.