Comunicate

Camelia Potec, o campioana timida la „Reteaua de idoli”

La TVR 2, invitata Irinei Pacurariu in editia de duminica, 13 iunie, la „Reteaua de idoli, de la ora 18:00, este o sportiva de exceptie: Camelia Potec, campioana olimpica si multipla medaliata la campionatele europene si mondiale de natatie.

Ca preambul la Jocurile Olimpice care se apropie, Irina Pacurariu are o invitata de la unul dintre cele mai urmarite sporturi olimpice, campioana la inot Camelia Potec. Duminica, 13 iunie, de la ora 18:00 (in reluare luni, 14 iunie, de la ora 20:00), sportiva dezvaluie la „Reteaua de idoli” amanunte din viata ei, vorbeste despre sacrificiile care aduc performanta, despre motivul pentru care a ales inotul, dar si despre anii de scoala petrecuti cu gandul la medalii. La intalnirea cu telespectatorii TVR 2, vom mai afla de ce intra cu colacul in apa, la mare dar si care sunt bucuriile din viata de familie.

„Sunt complet diferita in apa… pe uscat sunt timida… in apa sunt razboinica… am inceput tarziu sa inot in apa din piscina. La Braila am descoperit bucuria de a fi in apa, in Dunare, in mare e foarte periculos. Nu ma aventurez. Intotdeauna adaug la echipamentul de bazin si colacul… la mare nu concurez, sunt arbitru pentru ceilalti… Apa ma relaxeaza… e terapeutica. Stateam in cada in fiecare seara cu capul in apa 15-20 minute ca sa scap de tensiune si nervi”, spune Camelia Potec.

Prin talent si profesionalism, Camelia Potec a castigat respectul celor din jur. Licentiata in turism, Camelia Potec s-a nascut pe 19 februarie 1982. Campioana olimpica si multipla medaliata la campionatele europene si mondiale de natatie, sportiva a cucerit peste 200 titluri nationale si a realizat multiple recorduri, iar in 2004 a cucerit medalia de aur la inot in cadrul Jocurilor Olimpice de la Atena, la proba de 200 metri liber. S-a implicat in administratie dupa retragerea din activitatea competitionala. Se numara printre membrii fondatori ai Fundatiei „Casa Campionilor” si este membru in Comisia Sportivilor din cadrul Federatiei Internationale de Natatie. In 2016, a fost aleasa in functia de presedinte al Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern, devenind cel mai tanar presedinte de federatie sportiva olimpica din Romania.

„Cand mergi la campionate internationale, te obisnuiesti… la Jocurile Olimpice poti ajunge doar la 4 ani, e greu sa iti faci un plan din 4 in 4 ani. In 1996, la 14 ani, am fost foarte aproape sa ma calific la Jocurile Olimpice. Eram rezerva, dar s-a hotarat sa nu se mearga cu rezerve, deci am ratat. A urmat Sidney, prima participare olimpica si prima competitie cand n-am intrat pe podium. Romanii se asteptau de la mine mai mult decat de la toate colegele, dar ele veneau cu 4 medalii, eu fara nimic. Putea sa ma darame, dar m-a ambitionat… norocul a fost familia, nu m-au impins sa fac ce nu voiam, am negociat cu ei… era asumat… Cand am venit fara medalie, parintii m-au lasat sa iau ce decizie vreau. Aveam 18 aninu mi-am dat Bac-ul in prima sesiune, ca sa ma pregatesc pentru Jocurile Olimpice. Pe langa lipsa medaliilor, unii colegi ziceau ca nu am luat bacul in prima sesiune… nestiind ca nu am participat. Dupa doua saptamani de la Jocurile Olimpice de la Sydney am dat Bac-ul, am schimbat antrenorul si orasul, am venit in Bucuresti cu obiectiv pe urmatorii 4 ani, urmatoarea editie a Jocurile Olimpice de la Atena. Am luat-o de la zero. La facultate eram la frecventa redusa, mergeam in weekend…”, a mai povestit Camelia Potec.

„Povestea ei olimpica insemna de fapt ca si-a intalnit si depasit idolul din copilarie, pe campioana Germaniei, Franciska van Almsick, pe care a si invins-o in finala de la Atena, de unde Camelia Potec a plecat cu medalia de aur la proba de 200 m”, povesteste realizatoarea Irina Pacurariu.