Televiziunea Romana a fost si este parte din viata romanilor, inca din 1956. Asa s-a creat aceasta legatura speciala, transmisa din generatie in generatie, de cand TVR era singura televiziune din viata lor. Arhiva TVR inseamna aproape jumatate de milion de ore de imagini, marturie a implicarii televiziunii publice in cele mai importante momente ale romanilor.
2021 reprezinta pentru TVR aniversarea a 65 de ani de emisie neintrerupta. Emotia si determinarea care au insotit permanent echipele de productie tv, dorinta de a fi pe placul publicului cu programe variate pentru intreaga familie au facut ca, intotdeauna, imaginile de arhiva – emotionante, inedite, pline de umor si nostalgie sa fie o bucurie la fiecare revedere.
Cine nu a auzit de „Tonomatul si Trupa de pe 2″, „Surprize, surprize”, „Robingo”, „Scoala vedetelor” sau „Ploaia de stele”? O mare parte dintre telespectatori au crescut alaturi de show-uri de succes care au ramas repere in industria televiziunii. Tot aici au debutat si multe dintre vedetele cunoscute din media, precum: Catalin Maruta, Andreea Marin, Horia Brenciu, Dan Negru, Cosmin Cernat si nu numai. Iar traditia, continua!
Din 21 iunie, TVR 2 va difuza in grila de vara #generatii TVR65, in zilele de luni si marti, intre orele 20.00-22.00, in care vom putea revedea selectiuni din productiile semnate de nume mari ale televiziunii.
Multe dintre vedetele autohtone au o legatura speciala cu Televiziunea Romana: unii au venit aici cand erau copii, altora aici le-a fost descoperit talentul. Toti, insa, au gasit in studiorile televiziunii o a doua casa.
Talentul de povestitor, amintirile cu putere de pilda si hohotele de ras trec ecranul prin farmecul lui Florin Piersic si al invitatiilor sai, in programul de succes „Piersic show”, iar compozitorul Horia Moculescu a facut din emisiunea sa, „Atentie, se canta!”, un adevarat barometru pentru artistii autohtoni.
Atunci cand „Expresul muzical” de la TVR Timisoara, cu Dan Negru, oprea la Bucuresti, „Stirile de sambata asta” veneau de la TVR Cluj, Trofin si Uscat cucerindu-i pe telespectatori cu umor si ironie fina.
Proiectul aniversar #generatii TVR65 se adreseaza si celor mai mici telespectatori, care vor putea viziona momente din indragitetele emisiuni pentru copii. Stiati ca in anii `60 copiii nu ratau intalnirea cu Daniela si Aschiuta, papusa manuita cu talent de Justin Grad, actor la Teatrul Tandarica, in „Orasul lui Aschiuta”? Tot atunci erau captivati si de aventurile echipajului de pe batrana carapace in emisiunea „Capitanul Val-Vartej”.
La inceputul anilor `90, Televiziunea Romana a fost un pionier al emisiunilor de tip talent show, productii care in prezent nu lipsesc din grilele marilor posturi tv: parintii visau sa-i vada pe cei mici la „Tip Top Minitop”, Titus Munteanu ii provoca pe adolescenti sa se distreze la „Scoala vedetelor”, Anca Turcasiu ii indemna pe pusti sa se intreaca in cele mai distractive jocuri, in emisiunea concurs “Ba da, ba nu”, iar „Abracadabra” a creat un adevarat fenomen nu doar printre copii, ci si pentru publicul de toate varstele.
Intreaga familie se distra la „Feriti-va de magarus”, iar show-urile de dupa amiaza erau nelipsite din programul parintilor si bunicilor care nu ratau nicio intalnire cu „Ceaiul de la ora 5″ si Marina Almasan.
Din Arhiva de Aur nu puteau lipsi recitalurile extraordinare ale artistilor internationali invitati la Festivalul „Cerbul de Aur”: Kylie Minogue, Patricia Kaas, James Brown sau momentele speciale de la Selectiile Nationale Eurovision.
DESPRE TVR
Programele televiziunii publice, fie ele informative, educative sau de divertisment, interviuri cu mari personalitati din Romania si din intreaga lume, documentare premiate, emisiuni pentru copii, productii de teatru TV si seriale, filme artistice si transmisiuni in direct unice, s-au constituit – de-a lungul vremii – intr-o oglinda a evolutiei societatii romanesti din ultimele sapte decenii.
Echipele TVR au fost prezente la toate marile evenimente ale Romaniei si umanitatii si s-a achitat cu profesionalism de toate aspectele legate de misiunea sa publica, atat in ceea ce priveste perfomanta tehnica, cat si cea editoriala. TVR este singura televiziune din Estul Europei care a transmis in direct aselenizarea primului echipaj uman (1969) si care a dat nastere unui festival international muzical care dainuie si astazi (Festivalul International „Cerbul de Aur” – 1968 – 2019). A impartasit cu intregul public telespectator fiecare moment remarcabil: bucuria notei de 10 obtinute de Nadia Comaneci la JO de la Montreal (1976), dramatismul cutremurului din 1977, tensiunea evenimentelor din decembrie 1989, entuziasmul national al aderarii la NATO (2004) si la Uniunea Europeana (2007), vizitele a doi Suverani Pontifi (1999 si 2019), sobrietatea funeraliilor Regelui Mihai I al Romaniei (2017) sau complexitatea transmisiunilor legate de Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene (2019). Sutele de premii nationale si internationale obtinute de catre creatorii TVR sunt inca o dovada a calitatii, diversitatii si consistentei de continut al productiilor realizate si difuzate.
Adauga comentariu