Reguli, meniuri si alte intamplari cu masterchefi ai Epocii de Aur – in noul episod „Adevaruri despre trecut”, la TVR 1. Maestri bucatari care au gatit la mari dineuri si, uneori, in casele mai-marilor epocii ne povestesc mai multe miercuri, 3 noiembrie, ora 22:00.
Dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial si instaurarea comunismului in Romania, a iesi la un restaurant, si mai ales la unul de lux, nu era o chestiune de zi cu zi. Putini erau cei care isi mai permiteau costurile unei astfel de tratatii. „Scriitorii cu buna deschidere obtineau niste drepturi de autor fabuloase. Erau plasticienii foarte agreati, ale caror lucrari erau cumparate, erau actorii cu tarife mari si care aveau angajamente in mai multe parti, si in cinematografie, si in teatru simultan, care ar fi putut sa justifice respectivele cheltuieli”, ne lamureste Lavinia Betea, conf. prof dr., consultant de specialitate al emisiunii „Adevaruri despre trecut”.
„M-am angajat picolo la un restaurant care se deschidea atunci. Veneau somitati, veneau artistii de la Lucia Sturdza Bulanda (nu se numea asa atunci), George Vraca, nu mai stiu … Cella Delavrancea, erau surorile Cocea – Dina Cocea si Tanti Cocea. Venea Sadoveanu; Sadoveanu era o somitate; citeam cu multa pasiune toate povestile lui. Mi-amintesc ca ii aranjam fata de masa si (razand) ca, din greseala, copil fiind, faceam si eu sa m-ating de el, asa, cu mana, sa zic si eu ca m-am atins de marele Sadoveanu. Era foarte sobru; nu vorbea, isi cerea svartul* lui, cafea, ceva. Nu lasa bacsis, isi aduna tot maruntisul ala si-l punea bine, dar pentru mine era o mandrie ca serveam pe Sadoveanu”, ne povesteste Gheorghe Vatafu, cel care a devenit maestru bucatar in Epoca de Aur.
„Daca astia vin la noi, ce ne facem, Petrule, cum ii tratam? Puneti mana si pregatiti cadre!”
Intre indatoririle liderilor politici intra si reprezentarea tarii in fata oaspetilor straini. Comunistii au descoperit repede ca erau deficitari la acest capitol. Gheorghe Vatafu, maestru bucatar inca din vremea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, povestea ca la o intrunire din strainatate, conducatorul roman a remarcat modul in care erau tratati de straini si a devenit constient de lipsa de personal calificat din tara noastra. I-a solicitat lui Petru Groza, premier la acea data, sa organizeze in Romania scoli de bucatari, cofetari si ospatari: „Bucataria romaneasca inainte, in perioada interbelica, era la un nivel foarte mare. Casele nobiliare de aici trimiteau bucatari sa se specializeze in Franta si/sau aduceau bucatari din Franta sa le specializeze bucataria. Ei bine, odata cu schimbarea regimului, acei bucatari care erau formati in scoala veche au fost eliminati. Conducatorii nostri de atunci erau invitati la diferite simpozioane, conferinte, intruniri in afara tarii. Si-acolo erau tratati cum se cuvine. Si… Gheorghiu Dej, la o astfel de intrunire, se zice ca l-a tras de maneca pe Petru Groza, care era primul ministru: Daca astia vin la noi, ce ne facem, Petrule, cum ii tratam? Puneti mana si pregatiti cadre!”, relateaza Gheorghe Vatafu.
Initial, relatiile diplomatice ale Romaniei se reduceau la tarile care intrasera, si ele, sub tutela sovietica. Pe masura ce delegatiile straine care veneau la noi in tara s-au diversificat, s-a inmultit si personalul necesar pentru buna pregatire a dineurilor. S-a ajuns ca la astfel de receptii sa fie adusi maestri bucatari de la cele mai bune restaurante din capitala si din tara.
Multi dintre absolventii scolii de bucatari erau trimisi, dupa terminarea studiilor, la specializari in Occident sau la concursuri internationale de arta culinara. „Am fost la Intercontinental, in Iordania, acolo am vazut pentru prima data sparanghel. Acolo am vazut si broccoli, si kiwi, care aici, la noi in tara nu erau. Mi s-a parut ca este un cartof. Si-atunci, de curiozitate, am muscat din el. Dar l-am mancat cu par cu tot, ca nu stiam ca se curata”, povesteste amuzat Iulian Stanciu, maestru bucatar. „Erau multe care nu stiam ce sunt … somonul fumé – pai, se vazuse la noi somon… si afumat?”, adauga Ioan Graur, la randul sau maestru bucatar.
Si, daca tot plecau pe banii statului comunist, uneori liderii acelor vremuri apelau la serviciile lor pentru a le pregati mesele private.
Despre reguli, meniuri si alte intamplari legate de gastronomia romaneasca in perioada Epocii de Aur ne vor vorbi in acest episod mai multi maestri bucatari: Gheorghe Vatafu, Ioan Graur, Ion Serban, Iulian Stanciu, Grigore Todea, care au gatit la astfel de dineuri si, uneori, in casele mai-marilor epocii. Iar introducerea in culisele acelor mese festive ne va fi oferita de conf. prof dr. Lavinia Betea.
Realizator: Roxana Tarhon
Producator: Raluca Rogojina
*svart – bautura fierbinte facuta din boabe de cafea prajite si rasnite, trecuta prin filtru si indulcita
Despre „Adevaruri despre trecut”
Din 6 octombrie, echipa „Adevaruri despre trecut” ne invita la cel de-al 12 sezon de documentare istorice, cu subiecte si marturii despre ceea ce a insemnat viata noastra in comunism. Intervievatii, documentele, informatiile si imaginile de arhiva scoase la iveala dupa mai bine de 30 de ani vor dezvalui in premiera culisele unor fapte si intamplari pe care multi le-au crezut uitate sau despre care cei mai multi n-aveau nici cea mai mica idee. De 7 ani, producatorul Raluca Rogojina, consultantul de specialitate Lavinia Betea si realizatorii Roxana Tarhon, Carmen Barbulescu, Raluca Bibiri, Stefania Tene, Gheorghe Preda, Diana Deleanu si Irina Luca prezinta seria „Adevarurilor despre trecut”, intr-un demers unic in spatiul media romanesc.
Cum a fost incurajata diversitatea confesionala cu pretul ingradirii libertatii de credinta, povestea celebrei APACA, fabrica reprezentativa pentru modul de viata si de munca al romanilor in comunism, cum arata un „potol”, mai exact ospetele si dineurile nomenclaturistilor, ineditul publicitatii in epoca de aur si ce insemna „arta sacra” in acele vremuri, nostalgia pentru regimul anterior vs. „speranta de mai bine”, povestea tovarasei de fier Ana Pauker, prima femeie din lume ministru de externe, toate acestea sunt cateva dintre subiectele pe care le vom putea urmari in episoadele sezonului 12 al „Adevarurilor despre trecut”. Si tot in acest nou sezon, difuzat de TVR 1 miercuri, de la ora 22:00, gasim raspunsuri la intrebarile: ce insemna parenting in anii ’70-’80, in Romania ceausista; cat de alintati si cat de pedepsiti au fost adultii de azi in copilarie, cu ce frici au ramas si ce nu ar aplica niciodata in educatia copiilor lor. Vor raspunde vedete ale vremii, dar si oameni obisnuiti, care si-au trait bucuriile si amarul intr-o epoca smintita.
Adauga comentariu