Comunicate

„Adevaruri despre trecut”, sezon nou la TVR 1. Primul episod: APACA – fabrica destin

Din nou in culisele unor fapte si intamplari pe care multi le-au crezut uitate… Din 6 octombrie, seria de documentare istorice, cu subiecte si marturii despre ceea ce a insemnat viata noastra in comunism revine cu editii in premiera la TVR 1.

Din 6 octombrie, echipa „Adevaruri despre trecut” ne invita la cel de-al 12 sezon de documentare istorice, cu subiecte si marturii despre ceea ce a insemnat viata noastra in comunism. Intervievatii, documentele, informatiile si imaginile de arhiva scoase la iveala dupa mai bine de 30 de ani vor dezvalui in premiera culisele unor fapte si intamplari pe care multi le-au crezut uitate sau despre care cei mai multi n-aveau nici cea mai mica idee. De 7 ani, producatorul Raluca Rogojina, consultantul de specialitate Lavinia Betea si realizatorii Roxana Tarhon, Carmen Barbulescu, Raluca Bibiri, Stefania Tene, Gheorghe Preda, Diana Deleanu si Irina Luca prezinta seria „Adevarurilor despre trecut”, intr-un demers unic in spatiul media romanesc.

Cum a fost incurajata diversitatea confesionala cu pretul ingradirii libertatii de credinta, povestea celebrei APACA, fabrica reprezentativa pentru modul de viata si de munca al romanilor in comunism, cum arata un „potol”, mai exact ospetele si dineurile nomenclaturistilor, ineditul publicitatii in epoca de aur si ce insemna „arta sacra” in acele vremuri, nostalgia pentru regimul anterior vs. „speranta de mai bine”, povestea tovarasei de fier Ana Pauker, prima femeie din lume ministru de externe, toate acestea sunt cateva dintre subiectele pe care le vom putea urmari in episoadele sezonului 12 al „Adevarurilor despre trecut”. Si tot in acest nou sezon, difuzat de TVR 1 miercuri, de la ora 22:00, gasim raspunsuri la intrebarile: ce insemna parenting in anii ’70-’80, in Romania ceausista; cat de alintati si cat de pedepsiti au fost adultii de azi in copilarie, cu ce frici au ramas si ce nu ar aplica niciodata in educatia copiilor lor. Vor raspunde vedete ale vremii, dar si oameni obisnuiti, care si-au trait bucuriile si amarul intr-o epoca smintita.

Si astazi, daca treci pe-acolo, spui ca ai fost la APACA! Documentarul „APACA-fabrica destin”, in primul episod al sezonului 12 „Adevaruri despre trecut”

La inceput, a fost unul dintre primele santiere ale tineretului din tara. Ridicata in doar cateva luni, APACA deschidea lunga lista a realizarilor record din perioada comunista. Zeci de mii de oameni au lucrat in atelierele fabricii intre 1948 si pana spre sfarsitul anilor ’90, cand a fost privatizata. Zeci de mii de destine s-au legat, cu suferinte si bucurii, de numele ei. Povestea unui colos care a fost un soi de sablon pentru ceea ce a reprezentat modul de viata si de munca al romanilor in comunism o vom afla din documentarul „APACA-fabrica destin”, realizat de Stefania Tene. Miercuri, 6 octombrie, de la ora 22:00, la TVR 1.

S-a chemat in mai multe feluri: a fost Fabrica Gheorghe Gheorghiu Dej, dupa numele conducatorului care o inaugurase, a fost Intreprinderea sau Fabrica de Confectii Bucuresti, dar toata lumea o stia dupa numele atelierelor pe locul carora fusese ridicata: APACA. Si astazi, daca treci pe-acolo, spui ca ai fost la APACA! Din interviuri cu prof. Lavinia Betea, consultantul emisiunii, Amalia Neacsu, fosta normatoare, ing. Teodor Diaconas, fost Sef Serviciu CTC, Viorel Popescu, fost muncitor necalificat, realizatorii recompun imaginea celebrei fabrici de confectii din capitala. In sincroane de arhiva, Iosef Steinbach – ilegalist, fost director general.
Nu ratati noua serie „Adevaruri despre trecut”! De vazut in fiecare miercuri, de la 22:00, la TVR 1!