Ambasada Germaniei la Bucuresti sustine proiectul „Knowledge is Power! – Research and advocacy for improvement of gender violence policy“ („Cunoasterea inseamna putere! – Cercetare si advocacy pentru imbunatatirea politicilor de combatere a violentei de gen”) al organizatiei neguvernamentale FILIA – Centrul pentru Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen.
Scopul proiectului este de a dezvolta cunoasterea despre teme precum violenta de gen, drepturile femeilor si egalitatea de gen in baza unui studiu reprezentativ statistic. Ambasada Germaniei finanteaza proiectul de sustinere a drepturilor femeilor cu suma de 50.000 de euro. In cooperare cu membrii interesati din Parlamentul Romaniei, se va elabora o strategie corespunzatoare si se va crea cadrul juridic aferent. Obiectivul este de a consolida drepturile femeilor si de a asigura urmarirea penala consecventa a violentei impotriva femeilor, in conformitate cu Conventia de la Istanbul. De asemenea, se va promova o mai buna protectie a femeilor vulnerabile prin intermediul unor evenimente, publicatii si campanii la nivel local si national.
Semnarea contractului de catre ambasadorul dr. Peer Gebauer si directoarea organizatiei neguvernamentale FILIA, Andreea Rusu, va avea loc in data de 12 aprilie 2022, la sediul Ambasadei Germaniei. Proiectul se va derula in perioada aprilie – decembrie 2022 si va fi coordonat de FILIA cu sprijinul Ambasadei Germaniei.
Ambasadorul Peer Gebauer: „Drepturile femeilor, egalitatea de sanse si lupta decisiva impotriva violentei de gen sunt subiecte care ar trebui sa ne macine pe toti. Imaginile si stirile ingrozitoare din Ucraina, de pilda despre bombardarea maternitatilor si utilizarea selectiva a violentei sexuale impotriva femeilor de catre agresorii rusi, evidentiaza nu pentru prima data faptul ca femeile – si, odata cu ele, copiii – nu sunt doar victime, ci chiar tinte clare ale actelor de razboi si sufera extrem de mult din cauza conflictelor armate.
Ministerul Federal al Afacerilor Externe urmareste prin politica sa externa feminista o abordare cuprinzatoare de incluziune justa a tuturor persoanelor in societatea noastra. Prin urmare Germania pledeaza pentru punerea in aplicare consecventa in intreaga lume a Rezolutiei 1325 a Consiliului de Securitate al ONU „Femeile, pacea si securitatea”, in special pentru a proteja fetele si femeile din zonele de razboi si pentru a consolida participarea femeilor la procesul decizional politic.
Pandemia ne-a aratat fara putinta de tagada ca violenta impotriva fetelor si femeilor, precum si participarea publica insuficienta a femeilor reprezinta o problema reala nu numai in zonele de razboi, ci in toate tarile si sferele societatii, ramanand insa un tabu. Este responsabilitatea noastra, a tuturor, sa luam masuri impotriva acestui fenomen si sa sensibilizam opinia publica. De aceea, pentru mine personal, este foarte important sa sprijin activitatea organizatiei neguvernamentale FILIA, parte din Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor din Romania”.
Directoarea FILIA, Andreea Rusu: „Una din patru femei din Romania a fost agresata fizic sau sexual de partenerul ei. Peste jumatate dintre romani considera ca violul este justificat in anumite situatii. Aceste statistici si multe altele ne arata ca mai avem un drum lung pana la obtinerea egalitatii de gen. Proiectul pe care il incepem impreuna cu Ambasadei Germaniei, reprezinta un sprijin important adus luptei pentru egalitate de gen si prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor. In primul rand, in cadrul acestui proiect vom elabora un studiu reprezentativ statistic in domeniul violentei de gen, primul in aproximativ 20 de ani in Romania. Totodata, vom monitoriza implementarea Conventiei de la Istanbul, vom sustine modificari legislative care sa acorde o mai mare siguranta femeilor si fetelor si vom infiinta un grup parlamentar informal al sustinatorilor egalitatii de gen, care va veghea permanent asupra respectarii drepturilor femeilor si implementarii de politici sensibile la gen.”
Background: Centrul FILIA este o organizatie feminista care face auzite vocile femeilor prin activitati de advocacy, studii si analize pe teme precum drepturile femeilor, egalitatea de sanse si masuri de combatere a violentei de gen. De asemenea, femeile sunt sprijinite prin lucrul direct in comunitati. Cu un istoric de peste 20 de ani, Centrul FILIA este una dintre cele mai vizibile si active organizatii neguvernamentale pentru drepturile femeilor. Anul trecut, organizatia a sprijinit aproximativ 2300 beneficiare, a implementat 7 proiecte si a publicat 3 studii despre egalitatea de gen.
Adauga comentariu