Comunicate

Andreea Raducan, la „Reteaua de idoli”: „Eu consider si la ora actuala ca medalia de aur imi apartine”

Ziua de 21 septembrie 2000 va ramane una dintre cele mai stranii din istoria gimnasticii romanesti, cand Andreei Raducan i-a fost retras aurul olimpic, in urma unui scandal de dopaj. Detalii inedite din culise le aflati la „Reteaua de idoli”, luni, 14 decembrie, de la ora 21:00.

Se intampla imediat dupa ce cucerise titlul olimpic, Andreea Raducan devenind cea mai buna gimnasta a lumii, intr-un moment unic pentru Romania. Fetele luasera aurul pe echipe si tot podiumul de la individual compus era ocupat de trei gimnaste din Romania: Andreea Raducan, Simona Amanar si Maria Olaru. Invitata Irinei Pacurariu de luni, 14 decembrie, de la ora 21:00, la „Reteaua de idoli” este Andreea Raducan, gimnasta care a stralucit la Jocurile Olimpice de la Sydney, adjudecandu-si medalia de aur la individual-compus. Era momentul care avea sa devina unul dintre cele mai dureroase din cariera ei impresionanta, pentru ca oficialii Comitetului International Olimpic au decis sa-i retraga titlul, pentru o banala pastila de Nurofen, care-i fusese prescrisa de catre medicul lotului.

„Interviul cu Andreea Raducan a fost inregistrat la Muzeul Sportului din Bucuresti, pentru ca aceasta tanara de 1,50 m si 37 de ani, face parte din galeria de idoli pe care gimnastica si sportul au creat-o cu mai multa munca, spaime si renuntari decat in orice alt domeniu.
Fetitele si adolescentele au nevoie de un model, in cariera, in sport, in fata blocului, in viata personala. Oriunde, modele cu siluete frumoase, nu anorexice, cu ochi care sa sclipeasca de vise si pasiuni, nu de la farduri sidef si sclipici vandut la duzina, a ramas consemnat intr-o campanie care aducea marile campioane din nou in ochii publicului. Andreea Raducan este un exemplu de modestie, frumusete, perfectiune, bun simt, pasiune, capacitate de a munci pana se face dimineata ca apoi sa o ia de la capat, asa s-a scris despre ea in mod repetat. Si tot de multe ori cineva se intreba: „Ati vazut-o cum zambeste?”, spune realizatoarea Irina Pacurariu.

La acea data, presa internationala titra ca gimnastica feminina a devenit teritoriu romanesc. Concursul insa nu se incheiase, mai erau de disputat finale pe aparate, in momentul in care Comitetul Olimpic International a anuntat ca Andreea Raducan a fost testata pozitiv pentru pseudoefedrina, la vremea respectiva o substanta interzisa. O investigatie a scos la iveala faptul ca in seara de dinaintea concursului Andreea Raducan a luat doua pilule de Nurofen, un medicament comun impotriva febrei si tusei. Doctorul echipei a fost gasit vinovat de neglijenta, iar decizia descalificarii Andreei a fost atacata la Curtea de Arbitraj Sportiv, care a admis faptul ca gimnasta romana nu a fost avantajata datorita medicamentelor pe care le-a luat. Hotararea Comitetului Olimpic International nu a fost insa anulata.

In ciuda apelurilor facute, medalia de aur a fost acordata Simonei Amanar, Maria Olaru a primit medalia de argint si Liu Xuan (China) a primit medalia de bronz. Simona Amanar si Maria Olaru au vrut sa refuze medaliile in semn de protest, dar au revenit asupra deciziei pentru a imbunatati clasificarea intregii delegatii romanesti. „Nu am castigat-o eu. A fost castigata de Andreea si ii apartine Andreei”, declara la acea data Simona Amanar.
Presa a scris, oficialii au comentat, o fetita de 17 ani a incercat mai bine de un deceniu sa-si recapete medalia de la unica olimpiada la care a mers.

„Desi a trecut atata timp, toata acea perioada este foarte proaspata in mintea mea. A fost intr-adevar un moment unic. Sa ocupi tot podiumul olimpic…Si asta, dupa ce castigasem inainte finala pe echipe. Realmente, ma gandesc ce-a fost si in sufletul antrenorilor. Sa ai trei sanse in concurs si sa le fructifici pe toate. Dumnezeu a fost atat de bun cu noi atunci! Sigur, a urmat apoi nefericitul eveniment, dar eu consider si la ora actuala ca medalia de aur imi apartine. M-am pregatit ca sa ajung in punctul acela si, cand am ajuns in punctul acela, sa prind cea mai buna zi, sa dau tot ce am mai bun din mine si sa fie si stelele astfel asezate incat sa fiu cea mai buna din concurs…A fost sansa mea si am muncit pentru ea. Oricum, momentul va ramane unic in istorie, pentru ca dupa performanta romaneasca de la Sydney s-a schimbat si regulamentul. Acum se pot califica maximum doua sportive dintr-o tara in finala“, a rememorat evenimentele Andreea Raducan, la „Reteaua de idoli”, in editia de luni, 14 decembrie, de la ora 21:00.