Astenia de toamna reprezinta un set de simptome si efecte psihologice care te pot afecta in tranzitia dintre vara si toamna. Este un fenomen real, dar adesea subestimat, care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii in aceasta perioada de schimbare.
Se instaleaza ca o stare de oboseala, apatie, slabiciune si epuizare si apare ca rezultat al unei lipse de adaptare sau a dificultatilor pe care organismul le intampina in a se ajusta la schimbarile sezoniere.
Reducerea luminii solare este cauza principala, determinand organismul nostru sa produca mai multa melatonina, care ne face sa ne simtim obositi si lenesi, si mai putina serotonina, hormonul fericirii, al linistii si al bunastarii. Timp de mai multe zile, sau chiar saptamani, pana cand corpul nostru se adapteaza la noile conditii si incepe sa se regleze, pot aparea o serie de simptome cunoscute sub numele de astenie de toamna.
Astenia se manifesta prin oboseala corporala, dureri musculare, irascibilitate si o tendinta spre tensiunea arteriala scazuta, care poate fi asociata si cu dureri de cap.
Despre impactul asteniei in calitatea vietii, hipnoterapeutul Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, afirma ”Impactul asteniei de toamna asupra vietii poate fi semnificativ si poate afecta multiple aspecte ale functionarii individuale. Persoanele afectate de astenia de toamna se confrunta cu dificultati in gestionarea starii de spirit si a nivelului de energie, ceea ce poate duce la o scadere a motivatiei si a capacitatii de a realiza sarcinile zilnice. Aceasta stare de letargie si oboseala poate influenta negativ performanta la locul de munca sau in scoala, relatiile interpersonale si calitatea generala a vietii. In plus, simptomele asteniei de toamna pot provoca frustrare si disconfort emotional, adesea conducand la un cerc vicios de anxietate, stres si insomnie. Este esential sa constientizam impactul acestei stari si sa cautam modalitati de a o gestiona eficient pentru a ne mentine echilibrul si bunastarea in aceasta perioada de tranzitie sezoniera.”
Astenia de toamna nu este o boala sau un sindrom, deoarece efectele sale dispar pe masura ce organismul se adapteaza la schimbarile sezoniere, iar cel mai bun tratament este preventia.
Cum sa previi astenia de toamna?
Atunci cand suferim de astenie, dormim prost, suntem mai obositi, ne este greu sa ne concentram, avem slabiciuni musculare si ne simtim mai tristi, apatici si iritati. Cu alte cuvinte, oboseala ne invaluie si ne pierdem vitalitatea fara un motiv aparent.
“Primul sfat pentru a infrunta aceasta apatie sezoniera este, fara indoiala, sa va expuneti cat mai mult la lumina naturala. Lumina soarelui ajuta la imbunatatirea starii de spirit, deoarece activeaza o serie de neurotransmitatori si stimuleaza secretia hormonilor responsabili de emotii si controlul biologic in functie de zi si de noapte.” recomanda Eugen Popa.
Eugen Popa recomanda si alte cateva strategii eficiente si usor de aplicat in viata de zi cu cu zi, pentru a diminua efectele asteniei de toamna:
Incearca sa dormi bine: O parte a oboselii tale se datoreaza dezechilibrului cauzat de trecerea la ora de iarna, ceea ce iti perturba ceasul intern. Pentru a-l readuce la normal, incearca sa dormi 8 ore si sa mentii orele de somn stabile: culca-te si trezeste-te la aceeasi ora si incearca sa nu stai treaz foarte mult noaptea.
Opteaza pentru mese usoare si hidrateaza-te: Alege o dieta sanatoasa cu alimente de sezon si usoare. Evita alimentele procesate bogate in grasimi sau zahar. Redu consumul de stimulente care pot excita mai mult decat este recomandat, cum ar fi cafeaua sau ceaiul, si bea mai multa apa.
Fa exercitii fizice: Beneficiile exercitiilor fizice sunt multe, incearca sa faci miscare cel putin jumatate de ora zilnic si astfel vei genera endorfine, ceea ce te ajuta sa depasesti apatia; iti dezvolti tonusul muscular si rezistenta la oboseala; elimini toxinele si te simti mai usor.
Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.
Adauga comentariu