Teatru si Film

Bursa de Spectacole de la Sibiu, editia 2022 este la start. Inscrieri pana in 31 mai, pentru artisti, operatori culturali, institutii de spectacole si retele culturale din intreaga lume

Bursa de Spectacole de la Sibiu, singura structura de acest gen din Romania si una dintre cele mai valoroase din lume, se va desfasura in perioada 27-30 iunie 2022, in aceeasi tripla dimensiune – fizica, hibrida si online, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
Participantii prezenti in Sibiu, dar si cei ce nu vor putea calatori vor dialoga si construi impreuna, prin solutii digitale, noi proiecte artistice si culturale. Bursa va fi din nou, timp de patru zile o punte intre dimensiunea fizica si cea online, un loc de intalnire, conversatie, construire si imaginatie pentru toti cei care activeaza in domeniul artelor spectacolului. Participantii sunt invitati sa se inscrie pana in data de 31 mai, completand formularul dedicat din aceasta editie. In acest an, website-ul Bursei de Spectacole este cel mai bun loc virtual cu informatii despre structura asociata FITS, modalitatile si pachetele de participare si cum participantii pot deveni parte din comunitate: sibiuartsmarket.ro. Evenimentele din cadrul Bursei online vor fi organizate prin Zoom Events. Mai multe detalii si pe website-ul festivalului FITS.

Cine poate participa la Bursa de Spectacole:
1. Artist/Companie
Artist independent, companie de teatru care produce spectacole sau alte tipuri de produse culturale: teatru, dans, muzica, circ, arta stradala, arta vizuala, arta digitala, film, arta multidisciplinara etc.
2. Producator/Agent/Promotor
Profesionist care reprezinta artisti si companii artistice, produce si promoveaza spectacole sau alte tipologii de produse culturale.
3. Director/Programator/Reprezentant
Profesionist care gazduieste si/sau organizeaza spectacole si evenimente artistice.
Bursa de Spectacole de la Sibiu se adreseaza, deopotriva, si expertilor in atragerea de finantari nerambursabile, consultantilor, finantatorilor si sponsorilor precum si altor institutii de suport in domeniul cultural de la nivel local, regional, national, european si international.
Bursa de Spectacole de la Sibiu este o structura asociata a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), marca inregistrata la OSIM. Aceasta acorda sanse tuturor artistilor, operatorilor culturali, institutiilor de spectacole si retelelor culturale care isi doresc sa intalneasca producatori importanti din intreaga lume. Prin evenimentele sale, Bursa ofera participantilor, inca de la prima editie din 1997, contextul ideal de a-si promova proiectele artistice si de a stabili parteneriate in domeniul artelor spectacolului.
Informatii suplimentare la adresa de e-mail office@sibiuartsmarket.ro.

Despre FITS
Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) este primul mare festival din Europa Centrala si de Est, unul dintre cele mai mari festivaluri din lume si cel mai mare eveniment dedicat artelor spectacolului din Romania. Anual, festivalul este un prilej de sarbatoare, cu spectacole exceptionale invitate din tari precum: Marea Britanie, Germania, Franta, SUA, Polonia, Israel, Japonia, Austria, Elvetia, Italia, China, Spania, Republica Moldova s.a. FITS este organizat sub Inaltul Patronaj al Presedintiei Romaniei, cu sprijinul Primariei Municipiului Sibiu, al Consiliului Local Sibiu, Guvernului Romaniei, Ministerului Culturii, Ministerului Educatiei, Ministerului Apararii Nationale, Institutului Cultural Roman, Consiliului Judetean Sibiu. Acest eveniment reuneste mari artisti ai scenei mondiale, oferind publicului posibilitatea de a se bucura de unele dintre cele mai apreciate spectacole ale lumii, recunoscute la nivel international si recompensate cu distinctii prestigioase.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu se afla anul acesta la a 29-a editie si se va desfasura in perioada 24 iunie-3 iulie 2022, cu tema Frumusete / Beauty. In aceasta perioada dificila, dar provocatoare, Festivalul International de Teatru de la Sibiu, alaturi de Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu si toate structurile asociate, au reusit sa identifice cele mai bune solutii, in asa fel incat dialogul creat impreuna cu publicul sa stea sub semnul calitatii si al emotiei. Dupa doi ani de pandemie, boala, suferinta, razboi, migratie si disperare, frumusetea ramane motorul sperantei, iar miracolul frumusetii poate salva lumea, dupa cum spunea un mare scriitor. In vremuri ca acestea, greutatilor financiare, amenintarii conflictelor, izolarii si tuturor vicisitudinilor, trebuie sa ne opunem prin zambet, armonie, incredere in frumos, prin creatie si bucurii launtrice.

Reprezentatiile Festivalului International de Teatru de la Sibiu vor fi disponibile in sali de spectacole, in spatii neconventionale, in biserici, in pietele centrale ale Sibiului si in casele spectatorilor, prin site-ul oficial FITS, www.sibfest.ro, www.scena-digitala.ro, pagina de Facebook si canalul de YouTube.
Editia de anul acesta este adaptata astfel incat sutele de spectacole care fac parte din programul Festivalului sa fie accesibile unor categorii cat mai largi de public, motiv pentru care continuam sa organizam evenimentul in tripla dimensiune. FITS va avea o componenta fizica: pe scena, in locatiile FITS in aer liber, in spatii istorice, piete publice si biserici, un program online: spectacole filmate/inregistrate, adaptate special pentru mediul digital, cat si o dimensiune hibrida: transmisiuni live in teatre si cinematografe ale spectacolelor jucate fie in locatiile festivalului, fie pe scenele teatrelor partenere din intreaga lume.

FITS pastreaza traditia marilor reprezentatii in spatii deschise, la care accesul publicului va fi liber, iar suplimentar va difuza, in mediul online, o serie de spectacole cu acces gratuit.
Programul FITS 2022 va fi disponibil pe www.sibfest.ro.