Home » Bursa ideilor sustenabile la Street Delivery Baia Mare
Evenimente

Bursa ideilor sustenabile la Street Delivery Baia Mare

  • Programat pe 1 si 2 octombrie in Parcul Dacia, Street Delivery Baia Mare este o pledoarie pentru recuperarea spatiului public in beneficiul oamenilor si un apel pentru dezvoltare comunitara prin politici incluzive, educatie si cultura.
  • Baia Mare Street Delivery solicita amenajarea unor spatii speciale in care tinerii artisti sa poata canta pe strazi, in piete si in alte locuri locuri publice din oras (pitches for buskers).
  • Abandonate, deteriorate si uitate, Parcul si Cinematograful Dacia isi revendica vechile roluri de centre de intalniri comunitare.
  • Rebeli ai noului val si staruri la Electric Castle, arome 22 sau Disco Obor, Melak & Mandela (everydayparadisecrew) vin la Street Delivery Baia Mare cu fusion afro-funk si soundopamine, intr-un set hip cu microgroove cosmic si human touch.

Care sunt sansele oraselor medii, care nu au centre universitare si nici organizatii puternice in zona societatii civile? Ce rol are participarea si care este impactul sau real asupra dezvoltarii urbane? Exista sabloane de dezvoltare, cu practici de succes deja testate? Cum influenteaza strategiile centrale peisajul urban local si care sunt politicile nationale care vizeaza dezvoltarea regionala in Romania? Regenerarea cartierelor vechi, atragerea investitiilor in orasele medii sau consensul social, pastrat dincolo de ciclurile electorale, se numara printre temele care vor puse in discutie, direct in strada, la cea de-a patra editie a festivalului Street Delivery Baia Mare. Evenimentul este un eco-manifest educativ, gandit pentru pentru a le oferi oamenilor experienta oraselor efervescente si prietenoase, deschise tuturor locuitorilor lor.

In anul 2016, in contextul candidaturii la titlul de Capitala Europeana a Culturii, Street Delivery a fost declarat proiect strategic al orasului Baia Mare, misiune pe care si-o asuma prin programe anuale de asistenta sau dezvoltare sociala, dar si prin abordarea temelor critice in agora, in cadrul celor doua zile de festival. Parcul si Cinematograful Dacia isi revendica anul acesta vechile roluri de zone frumoase ale orasului, ideale pentru plimbari, educatie si relaxare.

Abandonate in ultimele decade, Parcul si Cinematograful Dacia din Baia Mare vor fi revitalizate pentru doua zile prin proiecte artistice, educationale si civice. Reprezentanti ai scenei culturale, autoritati locale, alaturi de activisti si de jurnalisti specializati pe subiecte de urbanism si mediu, vin in parc pentru doua seri de teatru, film documentar sau muzica alternativa, pentru zarva unui targ urban, dar mai ales pentru a pune intrebari sau pentru a formula raspunsuri cu privire la viitorul unui oras in plin proces de transformare. Politicile verzi sunt o prioritate in Baia Mare, un loc pe care industrializarea fortata din perioada comunista l-a transformat pentru o vreme in cel de-al doilea cel mai poluat oras al Europei. Alternativa a fost dezvoltarea prin antreprenoriat si cultura, posibila doar in tandem cu aparitia unor programe sau politici coerente adresate tinerilor.

Vocea tinerilor s-ar putea face mai bine auzita prin consultari si mecanisme participative, dar si prin masuri care sa le faca orasul mai prietenos si mai accesibil. Din aceasta ultima perspectiva, fostul vis utopic al cartierelor, parcurilor sau pietelor animate de muzicieni si performeri ar putea sa prinda contur in realitate. In parteneriat cu autoritatea locala, Street Delivery cauta solutii pentru a pune la dispozitia tinerilor artisti spatii special amenajate, astfel incat acestia sa poata canta in diverse locuri publice, in intervale orare convenabile. Fenomen international pentru o categorie boema, busking-ul este pentru unii chiar un mod de viata, cu adevarate turnee pe care multi artisti le organizeaza, selectand in circuit orase care au locuri legale pentru spectacol stradal (pitches).

“Gandim un oras verde, frumos si prietenos cu mediul si cu oamenii, un oras lipsit de idei toxice, de la rasism, la segregare si discriminare, un oras care isi iubeste si isi accepta copiii. Un oras in care nu mai sunt pungi de saracie, un oras in care tinerii, adultii si batranii nu mai sunt nevoiti sa doarma sau sa locuiasca pe strada. Un oras prietenos cu educatia si cultura, un oras cu centre educationale si academice bine dezvoltate, un oras care pune accentul pe formarea si dezvoltarea valorilor umane si a civismului in randul generatiei tinere. Dar toate acestea sunt, deocamdata, utopice”
Vlad Bardai,
Asociatia Young Roma Maramures

poetry slam Experijam, fusion afro-funk cu
Melak & Mandela (everydayparadisecrew)
si world music cu artisti din Ucraina

Reunind cele mai noi generatii din industriile creative si artisti ai noului val, DJ-i, comercianti, manufacturieri sau chibiti, Street Delivery Baia Mare este un laborator de idei care amesteca proiecte antreprenoriale cu arta urbana, ateliere, expozitii, proiecte verzi si muzica, toate insufletite de iluzia unui paradis citadin posibil. Muzicieni, trupe emergente sau peformeri, alaturi de poeti sau de grupul ucrainienilor refugiati in Baia Mare sunt invitati in agora pentru a dezbate problemele curente ale oraselor, in cautarea unor solutii adaptate noilor viziuni comunitare.

Sambata, 1 octombrie:

Ora 18.00: Statia Noua. New wave, synth-pop si cold wave cu Teofan Gavriliu, un designer grafic pasionat de experimente acustice, care suna uneori ca post-punkerii bielorusi Molchat Doma, alteori ca londonezii The Sound.

Ora 19:00: Golden Live Duo, o trupa din Harkov, aplaudata pana nu demult in turnee in toata Ucraina, aduce la Street Delivery cel mai interesant world music estic. “Aveam sute de concerte si festivaluri, dar, din pacate, razboiul ne-a obligat sa ne parasim casa, sa lasam totul in urma. O magie ne-a adus in Baia Mare, unde oameni sunt simpatici si amabili si ne ofera o mana de ajutor. Nu ne-au abandonat in vremuri de mare necaz. Ne bucuram ca am ajuns in Romania si, de-acum, in iubita noastra Baia Mare. Va multumim pentru dragostea cu care ne insotiti pe acest drum greu si pentru intregul vostru sprijin”, spun artistii ucrainieni.

Duminica, 2 octombrie:

Ora 14.00: poetry slam si Experijam. Muzica si poezie cu Lena Chilari, o poeta nascuta in Republica Moldova, acum stabilita in Cluj. O acompaniaza Cristian-Emanuel Opris – un performer in elementul lui atunci cand poezia e adusa la viata cu ajutorul muzicii live, si Bogdan Octav Racolta (809 dao) – omul potrivit la locul potrivit atunci cand vorbim de calatorii sonore, muzica electronica, muzica live si improvizatie.

Ora 18:00: Rebeli ai noului val si staruri la Electric Castle, arome 22 sau Disco Obor, Melak & Mandela (everydayparadisecrew) vin la Street Delivery Baia Mare cu fusion afro-funk si soundopamine, intr-un set hip cu microgroove cosmic si human touch. Un proiect inceput cu niste petreceri ad-hoc si cu o serie de podcasturi, s-a transformat in muzica buna, cu instrumente live, voci remarcabile si un micro groove cosmic!

“Avem si anul acesta un program bogat, cu teatru contemporan si experimental sau cu proiectii de film despre povestea plasticului – un documentar produs de Zero Waste Romania. Avem si o multime de artisti si performeri din zona emergenta, care vin la Baia Mare invitati de Most Music – o strategie Europeana complexa pentru muzica balcanica, sustinuta de Europa Creativa. Printre alte oferte ingenioase, amintesc proiectul SoundBeatsTime, o initiativa adresata tinerilor, care imbina promovarea domeniului muzical si educatia antreprenoriala. Organizam in parc o serie de ateliere practice, unde vizitatorii au sansa sa testeze diverse instrumente muzicale sau sa le construiasca din materiale banale, de la bete, la hartie si elastice. SoundBeatsTime este o initiativa a Asociatiei Yellow Shirts, in parteneriat cu Associazion Giosef – Giovani senza Frontiere Palerom (Italia) si Institutul Roman de Educatie a Adultilor (Timisoara, Romania). Este un program cofinantat de Uniunea Europeana prin programul Erasmus+. Biblioteca vie, un proiect al Asociatiilor Young Roma Maramures si Grupul de Actiune Locala, este un alt hotspot al editiei, cu atat mai mult cu cat promite si o expozitie de pictura, alaturi de programe de dansuri rrome. Comunitatea rroma este reprezentata, de altfel, si de EduBike Street Workshop – un atelier mobil de reparat biciclete. Mesterii sunt patru adolescenti din comunitatea Pirita, care au absolvit un curs de sase saptamani cu un instructor profesionist. Atelierul promoveaza un stil de viata sanatos si o imagine noua a tinerilor romi proveniti din mediile vulnerabile ale orasului”.

Izabella KisKasza,
Fondator Street Delivery Baia Mare

“Baia Mare este, probabil, cel mai bun loc pentru a vorbi despre centre urbane mai verzi, mai curate, mai inteligente”

Un oras construit din contraste, care-si imagineaza viitorul modeland fosta sa identitate de centru minier, mizeaza pe antreprenoriat si pe industrii creative pentru dezvoltare. Schimbarea este, oricum, un imperativ la nivel global. Crizele ultimilor ani – sanitara, climatica sau energetica – s-ar putea transforma in crize urbane si comunitare. Viziunea modernista, post-industriala, asupra orasului, care ignora bunastarea oamenilor, prioritizand eficienta masinilor, a dat gres, transformand aglomerarile urbane in principalele motoare ale crizelor de orice tip, sociale, mentale, climatice, naturale, de sanatate si de educatie. Oferim o alternativa vie la orasul epuizant, cu distante mari, descurajante, presarat cu terenuri virane si strabatut de bulevarde largi, inundate de masini, flancat de strazi pustii si intunecate, pe care nu se plimba nimeni.

“Orasele viitorului vor fi sustenabile si in totalitate deschise locuitorilor lor. Seria crizelor pe care le-am traversat in ultimii ani ne obliga. Pana nu demult eram incurajati, iar acum suntem obligati sa gandim orase pentru oameni, sa testam solutii tot mai inteligente de protectie a mediului, sa schimbam vechile echipamente energofage cu unele moderne, care sa permita performanta la consum redus. Sub presiuni circumstantiale se schimba si prioritatile oamenilor, care isi pretuiesc mai mult viata, nu mai doresc sa piarda ore lungi in trafic, in drumul catre locul de munca, in drumul spre scoala sau spre supermarket, ci prefera sa le aiba pe toate aproape, foarte aproape, la o plimbare de putin peste zece minute pe jos sau cu bicicleta. Ascensiunea unui concept deja vedeta – oraselul de 15 minute, lansat in urma cu vreo doi ani la Paris – demonstreaza ca noile preocupari in zonele urbane tin mai degraba de longevitate, sanatate si calitatea vietii, acces, incluziune sau intalniri comunitare. Criza sanitara a pus accent mai ales pe aceste teme si pe nevoia de a construi comunitati puternice, cu valori si idealuri comune.

Oamenii isi doresc locuri de intalnire in aer liber, intr-un mediu nepoluat. Noile crize, de la cea umanitara la cea energetica sau ecologica au readus in discutie o serie de teme, cum ar fi principiile sustenabilitatii, respectul pentru mediu si solutiile ingenioase pentru reducerea consumului de energie si al amprentei de carbon. In Baia Mare se reunesc, cumva, toate acestea. Suntem aproape de Ucraina si ne-am confruntat cu problemele antrenate de criza umanitara. De altfel, avem alaturi pentru Street Delivery Baia Mare intreaga comunitate a refugiatilor ucrainieni, oameni care si-au recladit viata, atat cat au putut, in pribegie. De asemenea, am putea excela si la alte capitole, avand in vedere lectiile invatate de-a lungul istoriei noastre de oras industrial care se lupta cu o serie de realitati tensionante, de la poluare, la segregare sociala. Primii pasi au fost facuti cu vreo zece ani in urma, cand societatea civila a devenit foarte activa in plan local, preluand initiativa in diverse sfere, in special ecologie si incluziune sociala”.
Izabella KisKasza,
Fondator Street Delivery Baia Mare

Anuntat initial pentru inceputul lunii septembrie, festivalul Street Delivery Baia Mare a fost reprogramat in perioada 1-2 octombrie 2022. Modificarile au fost conditionate de seria avertizarilor meteorologice de vreme severa emise, la nivel regional, in prima luna de toamna.

STREET DELIVERY BAIA MARE

Proiect dezvoltat de Asociatia CITY MAKERS, in parteneriat cu Primaria Municipiului Baia Mare

Cofinantat de:

MOST Music – o strategie Europeana complexa
pentru muzica balcanica, sustinuta de Europa Creativa, program-cadru al Comisiei Europene pentru sprijinirea sectorului cultural si audiovizual si Fundatia Carturesti. cu sprijinul Universal Alloy Corporation, Aramis Feeling si Repka Electronics

Parteneri media:

AGERPRES, Propargarta, Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Revista Zeppelin, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile si Nopti, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, Actual MM, Social FM, Feeder, DigitizArte, stiri.ong, Baia Mare TV, Munteanu, Igloo