Evenimente

NARATIUNI SONORE / SONIC NARRATIVES 2022 01.10 – 09.10.2022, Timisoara

NARATIUNI SONORE revine cu o noua editie in perioada 1 – 9 octombrie 2022. Evenimentul se desfasoara pe un traseu fizic si imaginar, care urmareste constientizarea spatiului urban, trait, explorat si (re)descoperit, a ecologicului de tip emotional, acustic, senzorial si social. Traseul, care porneste din centrul orasului, pe malul canalului Bega, catre periferie, traverseaza un peisaj urban cu o incarcatura istorica diversa si ne induce intr-o serie de incursiuni sonore si vizuale. Asociatia Simultan propune publicului un program de noua zile ce va include instalatii, ateliere, performance-uri sonore, auditii, plimbari sonore si prezentari de artist.

“frunzele uscate suflate de o briza usoara, sau caderea lor
o crenguta minuscula care se rupe sub talpa ta cand pasesti
albine, muste si greieri
un cantec de pasare pe care il auzi pentru ca, pentru o clipa, te desprinzi de fluxul tumultuos al cotidianului
vorbire calma sau o soapta
fosnetul trecator al hainelor
rezonanta surprinzatoare a unui spatiu arhitectural
pasii pe o strada goala
palpairea sonora a unui neon
sunetul unei porti care se inchide

Oare poate un cantec de pasari distorsionat, in masa sunetelor de trafic, sa te faca constient de efectul zgomotului asupra faunei orasului? Poate arta sa te faca sa fii mai atent la detaliile sonore? Oare poate un vapor sa transporte sunete subacvatice, ca o reminiscenta a calatoriilor trecute? Stii cat de diferit este sunetul raurilor, paraurilor, lacurilor, oceanelor, fantanilor sau al apei potabile? Iti poti imagina sunetele ascunse ale statiei de tratare a apei sau ale apei care curge pe distante lungi in conductele orasului? Iti poti „imagina” un sunet?

In aceste vremuri de precaritate si nesiguranta crescanda in ceea ce priveste viitorul, spatiile noastre publice sunt manifestarea unei contradictii, daca nu a unei rele intentii: scenele sunt mai mari, luminile sunt mai stralucitoare, iar sunetele sunt mai puternice. Concurenta pe „vizibilitate” tipa la radio si TV cu hipercompresii, cu spoturile publicitare mai tari cu 5 decibeli, cu muzica urland in baruri si restaurante, lasandu-ne literalmente fara cuvinte. Zgomotul spatiilor noastre publice limiteaza comunicarea interpersonala si ne alieneaza.

NARATIUNI SONORE propune o interventie mai retinuta asupra spatiului public. Va invitam sa ascultati in jurul vostru cu atentie SI intentie, sa va concentrati pe detalii, sa apreciati discretia si sa va bucurati de linistea atat de rara. Va invitam sa va reduceti propria amprenta sonora in viata de zi cu zi. Va invitam sa va apropiati de lucruri, sa inchideti ochii si sa ascultati fara teama de imaterialitatea sunetului, sau de absenta suportului vizual. Va invitam sa va bucurati de sunetele mici, de rezonantele ascunse sau cele secrete ale orasului.”
— Anamaria Pravicencu, co-curator

Artistii participanti: Maria Balabas [RO], Vlad Brateanu [RO], Valentin Cernat [RO], Raul Keller [EE], Michal Kindernay [CZ], Jacob Kirkegaard [DK], Nicolas Montgermont [FR], Nava C2 (Rares Moldovan, Dorian Bolca, Ilie Duta) [RO], Anamaria Pravicencu [RO], pablo sanz [ES], Nika Schmitt [NL], Sillyconductor [RO].
In perioada 2 – 5 octombrie, la Comenduirea Garnizoanei, au loc patru prezentari ale artistilor Jacob Kirkegaard, Valentin Cernat, “Standarde duble”, Nika Schmitt, “Masinile timpului” si Raul Keller, “Spatiul ca impuls creativ”.

“WITH(IN) BEGA” este o lucrare sonora creata de artistul pablo sanz pentru linia de Vaporetto V1 care navigheaza pe canalul Bega, de-a lungul Timisoarei. Proiectul exploreaza vitalitatea auditiva, alta decat cea umana, a ecosistemelor de apa dulce, ascultand biodiversitatea acvatica si riverana si dezvaluind o lume ascunsa a sunetului subacvatic.

Instalatia sonora “apa curenta” a artistului Vlad Brateanu consta in 9 paie metalice supradimensionate ce plonjeaza in Bega de pe fosta terasa a clubului Pod 16 si aduc apa pe uscat. Reflectand asupra sistemului public de apa al Timisoarei si a diferitelor metode de tratare a apei potabile, lucrarea subliniaza importanta apei din Bega si a ciclurilor hidrologice pentru comunitate.

„BirdHouse” este o instalatie publica creata de Sillyconductor care produce pasari artificiale anticipand dizolvarea totala a complexitatii pasarilor. Datorita densificarii continue a conurbatiilor, poluarea fonica in limitele orasului a atins niveluri fara precedent. Acest lucru nu afecteaza doar locuitorii umani, ci are repercusiuni directe asupra faunei urbane si in special a pasarilor.

Cum se aude orasul in zori de zi, in mijlocul zilei sau in miez de noapte? Curiosii au ocazia sa participe la 3 plimbari sonore alaturi de Maria Balabas, organizate in trei momente diferite ale zilei.

“Phonotropic Blindness NO.III” este o compozitie sonora creata de artistul Michal Kindernay ce reda viata apei in diferitele sale forme: de la izvoare minerale, prin curgerea apei imblanzite in tevile din casele noastre, pana la zgomotul intunecat al adancurilor marilor si oceanelor, cu ingrediente ale sunetelor de transport, comunicare si industrie. Compozitia sonora pe multiple canale dezvaluie relatiile fragile dintre micro si macro-evenimente din apele subterane si mediul industrial.
Grupul Nava C2 prezinta “Conuri Sonore”, o serie de lucrari sculptural experimentale, work in progress, care intentioneaza sa capteze, sa amplifice si sa redea sunetul peisajului urban de pe malul Begai.

Oedip la Timisoara reviziteaza un text de teatru clasic (tragedia greaca Oedip la Colonos de Sofocle) printr-o abordare de actualitate, care pune in centru fenomenul migratiei si drama refugiatilor din Timisoara. Spectacolul audio diseca efectele migratiei asupra Timisoarei ca relatie intre istoria ei urbana, fenomenul global al migratiei in Vestul Europei si valoarea literaturii dramatice clasice in abordarea unor teme de actualitate imediata. Un proiect in regia lui Mihai Lukacs, produs de Centrul Dialectic.

Artistul sonor si de radio Nicolas Montgermont va crea un performance site-specific pe malul Begai.

“Play me a river” va invita la Aethernativ sa navigati pe raurile Europei prin microfoanele unor artisti sonori. Proiectul reuneste artisti care lucreaza cu peisaje sonore si inregistrari de teren. In fiecare luna, platforma a gazduit pana la trei rezidenti online din diferite tari europene, care locuiesc in orase cu un rau. Acestia au creat lucrari sonore care reflecta identitatea raului din orasele lor.

Desi a inceput toamna si e din ce in ce mai racoare, “Sunetele noastre preferate” va invita sa petreceti timp pe fundul unei piscine – cea de langa terasa River’s Tale –, pe malul apei si sa ascultati lucrari sonore ce au ca tema apa. Suna ca o anecdota, dar in realitate este un spatiu in care se creaza un fel de magie a invizibilului impartasita cu alti ascultatori. Anamaria Pravicencu a selectat o serie de compozitii sonore si creatii radiofonice care au ca tema apa, mediul sonor urban si chestionari despre ecologiile sonore ale prezentului si cele ale viitorului.

Atelierul “O carte postala sonora cu Timisoara” coordonat de Anamaria Pravicencu si Sillyconductor propune explorarea strazilor Timisoarei cu microfonul in mana si castile pe urechi pentru a crea mici portrete sonore ale orasului asa cum il vedem si auzim fiecare dintre noi.

Artista Anamaria Pravicencu propune “Un stol de pasari”, un atelier/performance destinat elevilor. Un stol de pasari traverseaza pietele si strazile orasului, intra in mall-uri si cafenele, ne incanta si ne deranjeaza deopotriva. In grupuri mici galagioase sau delicate, in linie, in stationare sau gramada, facand balamuc sau doar cantand linistit, grupul nostru de pasari de toate speciile locale si de sezon, incalca legile naturii si zboara impreuna ca sa ne surprinda in momentele banale ale vietii cotidiene, sa ne bucure, sa ne reaminteasca de rolul faunei in oras si sa ne convinga sa fim mai buni cu animalele.

Inspirata de modelul corurilor de amatori initiate de artistii Phil Minton si Antye Greie, Maria Balabas va invita la atelierul/performance “Cor de vant si ploaie”, sa va imaginati ca sunteti briza usoara care abia misca frunzele plopului, vantul de toamna care alearga peste campii, rafalele de vant cu ploaie din furtuni, crivatul naprasnic sau poate o ploaie lejera cu picaturi relaxate la streasina sau o rapaiala energica pe un acoperis de tabla. Toate aceste sunete, reproduse cu vocea si cu gura, impreuna intr-un cor dirijat, pot crea un peisaj sonor impresionant si o amintire extraordinara.

Programul complet si mai multe informatii pe site https://sonicnarratives.simultan.org/ro/programme si Facebook event.

Un proiect dezvoltat de Asociatia Simultan, parte a programului – Lumini captivante – Timisoara 2023. Finantat de Municipiul Timisoara prin Centrul de Proiecte.
Parteneri: Directia Judeteana pentru Cultura Timis – DJCT, Goethe Institut, Centrul Cultural German, Centrul Ceh, singuhr projects, SEMI SILENT, RIVERSSSOUNDS, DZESTRA, Societatea de Transport Public Timisoara STPT.