Home » Exclusivitate TVR 1: „Lupt impotriva dictatorului rus” – Gari Kasparov, la „Breaking Fake News”
Comunicate

Exclusivitate TVR 1: „Lupt impotriva dictatorului rus” – Gari Kasparov, la „Breaking Fake News”

O editie-eveniment a emisiunii realizate de Marian Voicu ne aduce interviul acordat in exclusivitate pentru TVR de unul dintre cei mai vanati opozanti ai Kremlinului. O discutie intensa si debordant de sincera Marian Voicu – Gari Kasparov urmarim duminica, 13 iunie, de la 19:00, la TVR 1.

„Daca cineva ca Putin decide ca tu esti urmatorul pe lista, nu conteaza ce tip de protectie ai, dispari. Fac ceea ce cred ca este corect. Asta e ceea ce fac dizidentii – si daca iese prost, asta este.” Probabil cel mai bun jucator de sah din toate timpurile, detinator al recordului absolut de 255 de luni in fruntea clasamentului mondial, Gari Kasparov si-a dedicat viata, in ultimii ani, drepturilor omului, fiind totodata si una dintre cele mai puternice voci impotriva sistemului politic totalitar din Rusia. Prezent in Romania cu ocazia unui turneu de sah, Kasparov a acordat un interviu in exclusivitate jurnalistului TVR Marian Voicu. Despre regimul dictatorial al Kremlinului, despre mafia ce controleaza intregul sistem rusesc, despre politica externa, dezinformare, crimele, abuzurile, dar si averea lui Vladimir Putin ne vorbeste la „Breaking Fake News” fostul campion, duminica, 13 iunie, la ora 19:00, la TVR 1.

Inca de la inceputul dialogului, invitatul lui Marian Voicu isi exprima clar pozitia: „Lupt impotriva dictatorului rus”, afirma el, explicand diferenta semantica intre termenul de presedinte si cel de dictator: „In momentul in care spui `presedinte`, oamenii se gandesc `Oau!` – ca poti sa-ti formezi un partid, poti sa conduci o campanie politica, poti sa aduni fonduri, poti sa faci dezbateri. Nimic din toate astea nu se intampla in Rusia”, tine sa precizeze Kasparov.

Exprimarea fatisa a propriilor opinii vizavi de regimul din Rusia si conducatorul acesteia i-au atras fostului sahist – acum presedinte al Fundatiei Drepturilor Omului – numeroase neajunsuri ce ii ating numele, libertatea si chiar viata. In cartea care serbeaza 80 de ani de la infiintarea clubului Spartak – unul dintre cele mai populare cluburi sportive sovietice, caruia Kasparov ii apartine din 1976 – nu este inclusa nici macar o referire la marele campion. „Nu sunt deloc ingrijorat de locul meu in istoria sportului sau in istorie. Nu dictatorii scriu carti de istorie. Am citit destule carti de istorie ca sa stiu ca dictatorii ajung la groapa de gunoi a istoriei”, comenteaza sahistul, constient ca numele sau se afla pe „lista neagra” a Kremlinului. El stie ca orice act de nesupunere atrage dupa sine repercusiuni (uneori duse la extrem) din partea puterii. „Am fost unul – daca nu cel mai decorat membru al clubului. Este istorie. Numele meu a disparut. Asa ca este tipic. Asta se intampla mereu oamenilor care se opun dictaturii. Este un semn tipic al oricarei dictaturi. Este un instinct natural sa-i elimini pe aceia care au fost disidenti din cartile de istorie, din paginile ziarelor sau ale altor publicatii”, mai spune colocutorul lui Marian Voicu.

„E destul sa pui un tweet sau sa retweet ceva […] si poti sa capeti cu usurinta doi ani de inchisoare”

Omul a carui faima depasise cu mult granitele sovietice a fost impiedicat, in 2008, sa-si treaca numele pe buletinul de vot, pentru a candida la prezidentialele din Rusia. Faptul ca a organizat proteste impotriva lui Vladimir Putin i-a adus lui Kasparov zile petrecute in arest. „Daca protestezi in mod pasnic impotriva lui Putin poti sa ajungi in inchisoare pentru 5-10 ani. […] Nici macar nu trebuie sa iesi pe strada ca sa fii arestat, este destul sa pui un tweet sau sa retweet ceva, sa repostezi un blog, poti sa capeti cu usurinta doi ani in inchisoare. Poti sa capeti doi de ani de inchisoare pentru ca te-ai asociat unui grup”, dezvaluie Gari Kasparov la „Breaking Fake News”.

Si tot in editia-eveniment de duminica a emisiunii realizate de Marian Voicu este dezbatuta situatia disidentului Aleksei Navalnii, liderul opozitiei ruse, incarcerat la intoarcerea in tara, dupa ce fusese tratat intr-un spital din Germania, in urma otravirii cu un agent neuro-toxic.

In Rusia actula, loialitatea fata de sistem este cea mai importanta, mai spune Kasparov, acuzand nepotismul in clasa politica si imbogatirea peste masura a celor de la varf: „Daca te uiti la clasa politica din Rusia, vezi din ce in ce mai multi copii si nepoti care intra in politica. Este ca o conducere ereditara, este din ce in ce mai mult ca o mafie. […] Probabil cateva trilioane [n.r. de dolari] au fost sifonate din Rusia catre lumea libera si banii nu sunt tinuti in China, Iran, in Venezuela, ci in lumea libera”.
Cum vede Gari Kasparov politica externa a Kremlinului aflam, de asemenea in aceasta duminica. Invitatul isi exprima ingrijorarea vazand ca politicieni din state occidentale continua sa sustina relatii normale cu regimul Putin, explicand cum, la terminarea mandatului, acestia primesc posturi foarte bine platite in companii ca Gazprom sau Rosneft. „Sunt ingrijorat, deoarece dictatorii nu se opresc niciodata pana ce nu sunt opriti si, pe moment, nu vad niciun apetit in Europa si nici o hotarare in America pentru a face ceea ce este necesar pentru a-l opri pe Putin”, mai spune el.

De ce sunt rusii atat de buni in a transforma in arma propaganda, dezinformarea, ‘fake news’, ‘kompromat’, creand o lume falsa? Ce se va intampla cu Navalnii si de ce s-a intors in Rusia, stiind ca va fi arestat? Ce cifra uluitoare atinge averea lui Putin, despre care invitatul spune ca depaseste orice alta avere stransa in politica? La aceste intrebari aflam raspunsurile celebrului disident tot la TVR 1, duminica de la 19:00, la „Breaking Fake News”, cu Marian Voicu si Gari Kasparov.