Home » Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Raspunsuri – joi seara, in primul episod din noul sezon „Dosar Romania”, la TVR 1
Comunicate

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Raspunsuri – joi seara, in primul episod din noul sezon „Dosar Romania”, la TVR 1

Documentarul de investigatie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamanu deschide o noua serie a emisiunii de reportaje, documentare si anchete despre istoria pe care o traim. „Dosar Romania” se vede din 28 martie, in fiecare joi seara, de la ora 22:00, la TVR 1.

Exploatarea aurului in Apuseni este, astazi, amintire. Se spune ca 1% din aurul lumii a fost scos din maruntaiele acestor munti, dar pretul platit a fost pe masura. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitati. In patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Rosia Montana, mineritul aurifer de subteran a fost ingropat si, apoi, inundat. Acolo au pierit si multi mineri, sub tone de roca, dar au mai murit si la suprafata, cu praf pe plamani, bolnavi de silicoza, cerand mai mult aer. Mineritul aurifer a fost inchis definitiv, la inceputul anilor 2000. Ce se afla „Dincolo de aurul Apusenilor” aflam joi, 28 martie, in documentarul ce deschide un nou sezon „Dosar Romania” la TVR 1. Marile evenimente din istoria imediata a Romaniei, subiecte ce ne afecteaza viata sunt abordate, prin documetare de creatie sau de investigatie, precum si prin dezbteri, in editii speciale. Deschidem noi file din „Dosar Romania” in fiecare seara de joi, de la ora 22:00, la TVR 1.

Aurel Circo, fostul inginer- sef de la exploatarea de aur Barza, din judetul Hunedoara spune: „In perioada comunista, aici, la Gura Barza, au fost scoase peste 300 de tone de aur, care au fost transportate in seifurile Bancii Nationale a Romaniei.”

Florin Cazacu, astazi primar al orasului Brad, oras langa care se afla fosta exploatare aurifera, este de parere ca „s-a dorit disparitia mineritului, in special aurifer, iar mineriadele au fost actiuni de protest in care minerii isi cereau, de fapt, drepturile cuvenite.”

In timpul guvernarii taraniste, in anul 1998, o firma canadiana, Gold Corporation, rebotezata Gabriel Resources, a dorit sa exploateze aur la Rosia Montana, dar s-a lovit de opozitia puternica a unor locuitori care nu au vrut sa-si vanda proprietatile companiei canadiene. Vom vedea, in primul episod din noul sezon „Dosar Romania”, cum majoritatea guvernelor de dupa 1998 au contribuit la acest scandal de proportii, care a culminat cu unul dintre cele mai lungi procese, la Curtea de Arbitraj de la Washington, dintre statul roman si compania canadiana.

Sorin Jurca a participat ca intervenient la procesul din Statele Unite si ofera detalii din proces in exclusivitate Televiziunii Romane: „Cel mai mult m-a durut, in timpul procesului, cand romani au fost impotriva intereselor Romaniei”, spune el. In anul 2014, fostul premier al Romaniei, Victor Ponta, spunea ca Romania va pierde procesul de la Washington, iar statul roman ar plati despagubiri intre 2 si 6,7 miliarde de dolari. Mai mult, chiar actualul premier, Marcel Ciolacu, a declarat ca Romania va pierde procesul si vom plati despagubiri de miliarde. Din fericire, statul roman a castigat acest proces.

„In anul 2021, localitatea Rosia Montana a fost inscrisa in Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dupa ce fusese scosa de pe aceasta lista de guvernul Dancila, care invocase arbitrajul international. Unii politicieni s-au grabit sa spuna ca includerea Rosiei Montane ar fi condus la pierderea procesului de la Washington – statul roman versus Gabriel Resources. In ultimii doi ani, lucrurile au inceput sa se miste in localitatea Rosia Montana. Viceprimarul Vasile Morariu este optimist si spune ca localitatea se va dezvolta rapid”, explica jurnalistul Gabriel Geamanu, realizatorul documentarului „Dincolo de aurul Apusenilor”.

Absorbiti de interminabilul scandal de la Rosia Montana, putini romani au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din judetul Hunedoara, aflata la numai cativa kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamana izbitor cu esuatul proiect minier de la Rosia Montana, prin dimensiunile sale si potentiala durata pe 30 de ani. Sorin Halga, directorul companiei Samax, o subsidiara a firmei Euro Sun Mining, cu sediul in Canada, spune ca statul roman va avea numai de castigat de pe urma acestui proiect minier – in jur de un miliard de dolari. Actiunea este puternic contestata, insa, de unele organizatii de mediu. De altfel, proiectul minier de la Rovina a fost, pentru moment, blocat in instanta. La fel ca la Rosia Montana, exisa sustinatori, dar si opozanti.

Despre toate acestea aflam joi seara, la TVR 1, in documentarul de investigatie „Dincolo de aurul Apusenilor”, realizat de Gabriel Geamanu. Pe 28 martie, la ora 22:00, TVR 1 redeschide „Dosar Romania”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul si, poate, viitorul acestei tari.

***
„Dosar Romania” este o emisiune de reportaje, documentare si anchete despre istoria pe care o traim astazi, cu povesti care au ramas in umbra evenimentelor zilnice si a stirilor de moment. Se regaseste in grila TVR 1 din anul 2013, devenind o emisiune de referinta a principalului post al Televiziunii Romane. In cei 10 ani de existenta, au fost difuzate anchete despre mediu, poluare si taierea padurilor, disparitia si traficul de copii, incalcarea libertatilor oamenilor si abuzurile autoritatilor asupra cetatenilor, despre mari dosare ramase nerezolvate sau grave acte de coruptie, dar si documentare, reportaje de culoare, cu personaje cu o istorie iesita din comun, interviuri cu personalitati diverse.

Produs premium realizat de jurnalisti premiati, cu experienta, ai Televiziunii Romane, noul sezon „Dosar Romania” se vede la TVR 1 din 28 martie, in fiecare joi, incepand cu ora 22:00, alternand documentarele de lung metraj cu editii speciale cu dezbateri despre subiectele importante care au traversat istoria imediata a Romaniei.