Comunicate Psihologie

Ce este mai exact Programarea Neuro-Lingvistica?

Programarea neuro-lingvistica (NLP) este o abordare psihologica care implica analiza strategiilor utilizate de indivizi de succes si aplicarea acestora pentru a atinge un obiectiv personal. Coreleaza gandurile, limbajul si tiparele de comportament invatate prin experienta cu rezultate specifice. NLP-ul presupune ca toate actiunile umane sunt pozitive. Prin urmare, daca un plan esueaza sau se intampla neasteptatul, experienta nu este nici buna, nici rea – pur si simplu prezinta informatii mai utile.

Istoria programarii neuro-lingvistice
Programarea neuro-lingvistica a fost dezvoltata in anii 1970 la Universitatea din California, Santa Cruz. Fondatorii sai principali sunt John Grinder, lingvist, si Richard Bandler, om de stiinta si matematician. Judith DeLozier si Leslie Cameron-Bandler au contribuit, de asemenea, semnificativ la aceasta abordare, la fel ca David Gordon si Robert Dilts.
Prima carte a lui Grinder si Bandler despre NLP, “Structure of Magic: A Book about Language of Therapy”, a fost lansata in 1975. In aceasta publicatie, si-au propus sa evidentieze anumite tipare de comunicare care stabilesc comunicatorii considerati excelenti in afara de altii. O mare parte din carte s-a bazat pe opera lui Virginia Satir, Fritz Perls si Milton Erickson. De asemenea, a integrat tehnici si teorii de la alti profesionisti renumiti din domeniul sanatatii mintale si cercetatori precum Noam Chomsky, Gregory Bateson, Carlos Castaneda si Alfred Korzybski. Rezultatul muncii lui Grinder si Bandler a fost dezvoltarea meta-modelului NLP, o tehnica cu care considerau ca ar putea identifica tiparele de limbaj care reflecta procesele cognitive de baza.
Interesul pentru NLP a crescut la sfarsitul anilor 1970, dupa ce Bandler si Grinder au inceput sa comercializeze abordarea ca instrument pentru oamenii ce doresc sa invete de la altii cum obtin succesul. Astazi, NLP este utilizat intr-o mare varietate de domenii, inclusiv consiliere, medicina, drept, afaceri, artele spectacolului, sport, armata si educatie.

Cum functioneaza programarea neuro-lingvistica?
In opinia cunoscutului psiholog roman Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), modelarea, actiunea si comunicarea eficienta sunt elemente cheie ale programarii neuro-lingvistice. E asemenea, convingerea de la baza abordarii este ca, daca o persoana poate intelege cum o alta persoana indeplineste o sarcina, procesul poate fi copiat si comunicat altora, astfel incat si ei sa poata indeplini sarcina. “Propunerea sustinatorilor programarii neuro-lingvistice este ca toata lumea detine o ”harta” personala (interioara) a realitatii. Cei care practica NLP isi analizeaza propriile perspective si perspectivele celorlalti, pentru a crea o imagine de ansamblu sistematica a unei situatii. Intelegand o serie de perspective, utilizatorul NLP castiga informatii. Sustinatorii acestei scoli de gandire considera ca simt urile sunt vitale pentru procesarea informatiilor disponibile si ca mintea si corpul se influenteaza reciproc. Programarea neuro-lingvistica este o abordare experientiala. Prin urmare, daca o persoana doreste sa inteleaga o actiune, e nevoie sa efectueze aceeasi actiune pentru a invata din experienta”, declara psihologul Laura Maria Cojocaru.
Totodata, practicantul NLP observa ca exista ierarhii naturale de invatare, comunicare si schimbare. Cele sase niveluri logice ale schimbarii sunt:
• Mediu: Mediul tau este contextul sau setarea ta, plus orice alte persoane din jurul tau. Acesta este cel mai de jos nivel de schimbare.
• Comportamente: Comportamentele sunt actiunile specifice pe care le efectuezi.
• Capacitati si abilitati: Acestea sunt abilitatile tale si ceea ce poti face.
• Credinte si valori: Acestea reprezinta sistemul tau de credinte personale si problemele care conteaza.
• Identitate: Identitatea este mpdul in care te percepi ca fiind si include responsabilitatile tale si rolurile pe care le joci in viata.
• Scop si spiritualitate: Aceasta poate fi implicarea in ceva mai mare decat cineva, cum ar fi religia, etica, voluntariatul sau alt sistem. Acesta este cel mai inalt nivel de schimbare.
“Scopul fiecarui nivel logic este de a organiza si directiona informatiile de sub acesta. Ca urmare, modificarea la un nivel inferior poate provoca modificari la un nivel superior urmator. Cu toate acestea, efectuarea unei modificari la un nivel superior va avea ca rezultat si schimbari la toate nivelurile inferioare, conform teoriei NLP. Mai exact, NLP-ul ne explica: (1) Cum creierul (NEURO) organizeaza datele externe preluate prin simturile noastre (vedere, auz, atingere, gust si miros) si gandurile interne din ierarhii, (2) Cum ne comunica creierul perceptiile noastre, prin imaginatie. Cum ne comunicam gandurile prin limbajul nostru (LINGVISTIC), (3) Cum rezulta un comportament conditionat din ganduri, imaginatie si evenimente externe (PROGRAMARE), (4) Cum sa schimbam rapid comportamentul, reactia si gandurile nedorite si modul de modelare a excelentei in ceilalti”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Programarea neuro-lingvistica in terapie
Un concept de baza al NLP poate fi rezumat prin zicala: „Harta nu este teritoriul”, deoarece evidentiaza diferentele dintre credinta si realitate. Acesta subliniaza ca fiecare persoana opereaza in propria perspectiva, mai degraba decat dintr-un loc de obiectivitate.
“Perceptia tuturor asupra lumii este distorsionata, limitata si unica. Prin urmare, un terapeut care practica NLP poate sa inteleaga modul in care o persoana care se afla in vindecare/schimbare/dezvoltare personala isi percepe „harta” si efectul pe care aceasta perceptie il poate avea asupra gandurilor si comportamentului acelei persoane. Harta personala a unui individ este formata din datele primite prin simturi. Aceste informatii pot fi auditive, vizuale, olfactive, gustative sau kinestezice. Terapeutii NLP considera ca aceste informatii difera individual in ceea ce priveste calitatea si importanta si ca fiecare persoana proceseaza experiente folosind un sistem reprezentativ primar (PRS)”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.
Pentru ca un terapeut NLP sa lucreze eficient cu o persoana in tratament, terapeutul face conexiunea cu PRS-ul persoanei respective pentru a-si folosi harta personala. In plus, terapeutii NLP considera ca este posibil sa se acceseze sistemele de reprezentare folosind indicii, cum ar fi miscarile ochilor. Terapeutii NLP lucreaza cu oamenii pentru a le intelege modelele de gandire si comportament, starea emotionala si aspiratiile. Examinand harta unei persoane, terapeutul poate ajuta persoana in cauza sa-si gaseasca si sa-si consolideze abilitatile care ii servesc cel mai bine si sa o ajute in dezvoltarea de noi strategii pentru a le inlocui pe cele neproductive. Acest proces poate ajuta persoanele in terapie sa atinga obiectivele tratamentului. Abordarea NLP produce rezultate rapide si durabile si imbunatateste intelegerea modelelor cognitive si comportamentale.
“NLP-ul cauta, de asemenea, sa construiasca o comunicare eficienta intre procesele mentale constiente si inconstiente pentru a ajuta oamenii sa creasca creativitatea si abilitatile de rezolvare a problemelor. Aceasta abordare este bazata pe terapia cognitiv-comportamentala (TCC), iar NLP-ul a dezvoltat strategii eficiente pentru ca modificarile pozitive sa fie facute in mai putin timp decat in TTC-ulo clasic. De la crearea sa, programarea neuro-lingvistica a fost utilizata pentru a trata o gama larga de probleme. Acestea includ: anxietate, fobii si panica, depresie, probleme de comunicare, strategii pentru rezolvarea conflictelor interioare si exterioare, stres post traumatic, hiperactivitate cu deficit de atentie, dependenta, obsesii (TOC) si alte constrangeri, personalitate borderline, dezvoltarea inteligentei emotionale si a asertivitatii, nevoia de redefinire personala sau profesionala, dezvoltare de planuri, strategii si actiuni potrivite pentru atingerea obiectivelor, public speaking – tehnici si eliminare emotivitate si cresterea sentimentului de satisfactie interioara”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).
Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI) si presedinte si fondator al Asociatiei ”Generatia Iubire” este Psihoterapeut si Trainer in Programare Neuro-Lingvistica. A studiat natura mintii umane urmand 9 formari profesionale cu abordari diferite – psihoterapie integrativa, hipnoza clinica, relaxare si psihoterapie ericksoniana, psihoterapie de cuplu si familie, psihologie clinica, neuro-programare lingvistica, terapii florale Bach, consultant Panorama Sociala, instructor international yoga. De peste 12 ani ghideaza oamenii atat in sedinte individuale cat si de grup si organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa-si acceseze si utilizeze la potential maxim resursele interioare.