Comunicate

Cehia banateana si a doua „Delta a Dunarii” ni se dezvaluie la „Exclusiv in Romania”

Ajungem intr-o lume total noua, unde traieste cea mai veche si numeroasa comunitate de pemi (cehi). Tot cu „Exclusiv in Romania”, ne indreptam catre o rezervatie naturala fermecatoare mai ales prin prezenta numerosilor cai salbatici. Pe 28 noiembrie, ora 17:00, la TVR 1.

Pornim din nou in calatorie cu Cristian Tabara si echipa sa duminica, 28 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR 1, pentru a descoperi impreuna o lume inedita, aproape de Cazanele Dunarii, in Banat: este vorba despre satele cehilor sositi aici cu aproape 200 de ani in urma, pe cand Imperiul Habsburgic incerca sa atraga cat mai multi dintre cetatenii lui la granita cu Imperiul Otoman. In prezent, este o lume catre care se indreapta vara garnituri intregi de tren cu turisti din Cehia, pentru ca regasesc la fata locului un adevarat unicat mondial: limba arhaica pe care nu o mai pot auzi nici macar in patria lor. Turistii mai aleg destinatia si pentru festivalurile de rock, de folclor sau taberele de pictura de la Eibenthal si Garnic.
„Ne vom opri si noi in ambele sate, dar si la Sfanta Elena, cea mai veche si mai numeroasa comunitate de cehi, sau pemi, cum mai sunt ei numiti in Banat. Le vom afla istoria, le vom asculta muzica si le vom admira dansurile, le vom gusta bucatele si ne vom bucura de ospitalitatea lor si de frumusetea zonei, la mijloc de toamna”, ne promite Cristina Madgearu, producator „Exclusiv in Romania”.

Aflam si legenda asa-numitului „mormant al lui Attila” de pe Ostrovul Moldova Veche

In editia de duminica, echipa „Exclusiv in Romania” va cobori si spre Dunare, pentru a se imbarca, alaturi de reprezentantii Parcului Natural Portile de Fier, catre o destinatie putin cunoscuta: insula numita Ostrovul Moldova Veche, rezervatie naturala care, impreuna cu imprejurimile ei, este supranumita „a doua Delta a Đunarii” din tara noastra. Bogatia ornitologica de aici rivalizeaza doar cu farmecul dat de numerosii cai salbaticiti care populeaza ostrovul. „Si pentru ca povestii noastre sa nu ii lipseasca nimic, vom afla si legenda asa-numitului mormant al lui Attila de pe insula”, ne promite Cristian Tabara. O movila de pamant, despre care legendele locale spun ca e cel mai inalt punct de pe insula, ar fi mormantul lui Attila, cel mai puternic conducator al hunilor, numit si „Biciul lui Dumnezeu”, care a domnit intre anii 433–453. Ce spune legenda vom afla duminica, 28 noiembrie, de la ora 17:00, la TVR 1, in noua editie „Exclusiv in Romania”.