Home » Celebrul violoncelist David Geringas deschide seria recitalurilor de exceptie din cadrul Concursului International George Enescu, editia a XIX-a
Evenimente Muzica

Celebrul violoncelist David Geringas deschide seria recitalurilor de exceptie din cadrul Concursului International George Enescu, editia a XIX-a

In data care marcheaza 66 de ani de la debutul primei editii a Festivalului si Concursului International George Enescu, celebrul violoncelist lituanian David Geringas, presedintele juriului sectiunii de violoncel, va sustine miercuri, 4 septembrie 2024, ora 19:00, un recital de exceptie pe scena Ateneului Roman, fiind acompaniat la pian de catre Mikhail Mordvinov.

Programul recitalului va cuprinde lucrari de Jean Sibelius – Malinconia op. 20, Edvard Grieg – Sonata in la minor pentru violoncel si pian op. 36 si Trei piese din suitele Peer Gynt (Dimineata, Dansul Anitrei din Suita nr. 1 op. 46, Cantecul lui Solveig din Suita nr. 2 op. 55) si Epilog pentru violoncel, pian si banda din baletul Peer Gynt de Alfred Schnittke.

Violoncelistul, dirijorul si fondatorul Orchestrei de Camera Geringas, David Geringas este unul dintre cei mai influenti muzicieni ai prezentului, fiind considerat o adevarata punte intre traditiile violoncelistice est-europene si occidentale.

Elev al lui Mstislav Rostropovich la Conservatorul din Moscova si castigator al Medaliei de aur la Concursul Ceaikovski din 1970, de-a lungul carierei sale a obtinut premii prestigioase, inclusiv de doua ori Echo Klassik si Grand Prix du Disque pentru inregistrarile sale cu cele 12 Concerte pentru violoncel si orchestra de Boccherini, dirijate de Bruno Giuranna.

Compozitori contemporani celebri i-au dedicat artistului lituanian mai multe lucrari, iar discografia sa include peste 120 de discuri. Timp de mai multi ani s-a dedicat predarii, iar printre elevii legendarei sale clase de violoncel se numara Gustav Rivinius, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Monica Leskovar, Tatjana Vassiljeva, Jing Zhao, Johannes Moser, Maximilian Hornung, Valentin Radutiu si Sol Gabetta, iar din 2005 preda la Academia de Muzica Chigiana din Siena.

In anul 2023 David Geringas a castigat Premiul pentru intreaga cariera oferit de International Classical Music Awards, fiind descris drept “un muzician pasionat, cu o minte stralucitoare, un exemplu de ceea ce are nevoie lumea muzicii in vremurile dificile pe care le traim”.

INFORMATII DESPRE BILETE:

La editia din acest an a Concursului International George Enescu, eveniment desfasurat sub Inaltul Patronaj al Presedintelui Romaniei si finantat de Guvernul Romaniei prin Ministerul Culturii, iubitorii de muzica clasica pot achizitiona atat bilete individuale pentru fiecare concert cat si 3 tipuri de abonamente, preturile pornind de la 60 de lei.

Biletele si abonamentele pentru concertele si recitalurile organizate in cadrul Concursului International George Enescu se pot achizitiona din platforma de ticketing www.eventim.ro, dar si in format fizic, din Librariile Carturesti, Librariile Humanitas, magazinele Carrefour sau Good2Go.

Abonamentul pentru concerte simfonice (5 concerte)
Categoria 1 – 800 de lei
Categoria a 2-a – 640 de lei

Abonamentul pentru recitaluri (6 recitaluri)
Categoria 1 – 720 de lei
Categoria a 2-a – 576 de lei

Abonamentul General pentru recitaluri si concerte simfonice (11 evenimente)
Categoria 1 – 1370 de lei
Categoria a 2-a – 1100 de lei
Categoria a 2-a cu reducere 50% pentru elevi, studenti, pensionari – 550 de lei

Bilete individuale pentru concerte simfonice (pret/concert)
Categoria 1 – 200 de lei
Categoria a 2-a – 160 de lei
Categoria a 2-a cu reducere 50% pentru elevi, studenti, pensionari – 80 de lei

Bilete individuale pentru recitaluri (pret/recital)
Categoria 1 – 150 de lei
Categoria a 2-a 120 de lei
Categoria a 2-a cu reducere 50% pentru elevi, studenti, pensionari – 60 de lei

Studentii, elevii si profesorii scolilor si universitatilor de muzica din toata tara beneficiaza de acces gratuit in baza legitimatiei scolare si de serviciu, in limita locurilor disponibile.

De asemenea, persoanele cu handicap alaturi de insotitorii lor beneficiaza de acces gratuit in limita locurilor disponibile, conform legii.

Organizatorii nu isi asuma responsabilitatea pentru biletele si abonamentele achizitionate de pe alte platforme de ticketing neoficiale.

Organizatorii Concursului International George Enescu ofera acces gratuit la etapele preliminare ale tuturor sectiunilor instrumentale din cadrul concursului care vor avea loc la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti in perioada 1 – 18 septembrie 2024 si la semifinalele acestora, care vor avea loc la Ateneul Roman in data de 8 septembrie (violoncel), 14 septembrie (vioara) si 20 septembrie (pian), nefiind necesara o inregistrare prealabila.