Ca in fiecare an, pe 15 august, Televiziunea Romana cinsteste marinarii militari si civili, constructorii navali si lucratorii portuari, la aniversarea Zilei Marinei Romane. In calitate de official broadcaster al evenimentelor ce vor avea loc la malul marii, TVR 1 ofera telespectatorilor sai, incepand cu ora 9.45, imagini spectaculoase de la ceremonia organizata de Fortele Navale Romane, dar si explicatii de la Claudiu Lucaci si invitatii sai in studioul Stirilor TVR, comandor Nicu Chirea si comandor Marcel Neculae. Si romanii din afara granitelor pot urmari „Editia speciala” dedicata Zilei Marinei Romane, in direct, la TVR Moldova si TVR International.
Prilej de onor al celor care si-au legat destinele de intinderile de ape, Ziua Marinei Romane este aniversata an de an odata cu sarbatoarea crestina a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, pe 15 august. Transmisiunea in direct de pe dana 0 a ceremoniei din portul militar Constanta va cuprinde intampinarea si alocutiunea Presedintelui Romaniei, intonarea Imnului de stat si executarea celor 21 de salve de tun. Programul va continua cu citirea ordinului comun al ministrilor Apararii Nationale, Transporturilor si Administratiei si Internelor, respectiv cu acordarea drapelelor de lupta Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” si Directiei Hidrografice Maritime. Navele aflate pe mare, in dispozitivul din fata cladirii Comandamentului Flotei, vor executa o defilare navala pe itinerariul Constanta – Midia si retur; o formatie de aeronave, formata din trei elicoptere Puma si patru avioane F-16 romanesti, precum si doua avioane Typhoon britanice si un avion Poseidon (P-8) american, va survola dispozitivul de nave si portul militar Constanta, in jurul orei 11:00. Manifestarile vor putea fi urmarite integral la TVR 1, TVRi si TVR Moldova.
***
Potrivit site-ului Fortelor Navale Romane, www.navy.ro, Ziua Marinei Romane a fost consacrata ca sarbatoare a marinarilor romani la 15 august 1902, fiind strans legata de sarbatoarea religioasa a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea data, evenimentul a fost marcat in Portul Constanta, la bordul Crucisatorului „Elisabeta”, printr-un Te-Deum oficiat in prezenta ministrului de razboi, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinareasca propriu-zisa. De atunci, manifestarile au crescut in amploare de la an la an. In anul 1912, manifestarea a fost pusa sub Inaltul Patronaj al Majestatii Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, in cadrul serbarilor a fost botezat primul submarin romanesc, „Delfinul”.
Ziua Marinei Romane este marcata de autoritatile publice si celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cu caracter evocator, in spiritul traditiilor poporului roman, precum si prin ceremonii militare si religioase organizate de Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Administratiei si Internelor.
foto: Fortele Navale Romane
Adauga comentariu