„Colosul rapus”- un reportaj despre disparitia combinatului siderurgic de la Hunedoara
Uriasele lui furnale au disparut ca intr-o magie, ca si cand nu ar fi existat vreodata. Duminica, 18 aprilie, in premiera, la TVR 1, „Dosar Romania” prezinta disparitia unuia dintre cele mai mari combinate siderurgice din Romania.
„Colosul rapus”, reportajul realizat de Gabriel Geamanu pe care TVR 1 il difuzeaza sub genericul „Dosar Romania” duminica, 18 aprilie, de la ora 18:00, ne arata modul in care combinatul de la Hunedoara a fost taiat si vandut la fier vechi. Uriasele lui furnale au disparut ca intr-o magie, ca si cand nu ar fi existat vreodata. Cine a pus umarul la distrugerea acestui colos industrial? A fost o decizie corecta, cine a profitat? – sunt intrebari al caror raspuns
il aflam la „Dosar Romania”, pe TVR 1.
Povestea disparitiei Combinatului Siderurgic de la Hunedoara este dureroasa. Odata, mandria siderurgiei romanesti, cel mai mare combinat de acest fel din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa, este, astazi, o ruina. Acest colos industrial hranea sute de mii de familii din Hunedoara si din tara, prin activitatea sa extinsa pe plan orizontal, cu zeci de sectii care duduiau. Industria romaneasca era in floare.
„Dupa disparitia Consiliului de Ajutor Economic Reciproc (CAER), infiintat pentru tarile din Blocul Estic, controlat de defuncta URSS, activitatea combinatului, foarte profitabila, incepe sa scada. Guvernele de stanga si de dreapta, perindate la putere, dupa Revolutia din 1989, sunt responsabile pentru situatia Combinatului Siderurgic de la Hunedoara.
La inceputul aniilor ’90, incepe inchiderea unor sectii. Liberalizarea preturilor la gaze si energie electrica, dar si a
pretului otelului pe piata internationala afecteaza dramatic combinatul. Incep restructurarile, platile compensatorii, oamenii pleaca acasa si cu 30 de salarii pe care le cheltuiesc rapid. Combinatul este taiat si vandut la fier vechi de baietii destepti, complici cu interlopii. O mica parte din combinat este vanduta catre ArcelorMittal, in urma unui contract care a declansat un mare scandal, in anul 2003, prin netransparenta sa”, Gabriel Geamanu, realizatorul reportajului „Colosul rapus”.
Furnalele uriase sunt rase de pe fata pamantului. Zeci de mii de oameni au foarte mult de suferit. Multi pleaca la munca in strainatate. Dupa mult timp, orasul Hunedoara incepe, din nou, sa respire. Si asta si pentru ca potentialul turistic al zonei este urias… Va invitam sa urmariti povestea disparitiei Combinatului Siderurgic de la Hunedoara, realizata de Gabriel Geamanu, la „Dosar Romania” – duminica, 18 aprilie, ora 18:00, la TVR 1.
Adauga comentariu