Teatru si Film

Conferinta de Presa la Teatrul National “Radu Stanca” Sibiu

Microstagiunea Sectiei germane a TNRS reuneste oficialitati si oameni de cultura pentru promovarea unor parteneriate strategice

Microstagiunea Sectiei germane a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu va avea loc in perioada 23-26 februarie 2023 si va reuni diplomati, oficialitati, invitati importanti din lumea culturala, artisti si spectatori. Si in acest an vor fi prezentate trei productii noi, condensate intr-un singur weekend, care vor ilustra modul in care Sectia germana abordeaza o mare varietate de stiluri si preocupari tematice.

Evenimentul are scopul de a reuni actori importanti din domeniul cultural pentru a identifica proiecte si programe viitoare atat pentru TNRS, cat si pentru Sectia germana si Festivalul International de Teatru de la Sibiu, ceea ce va avea ca rezultat parteneriate strategice pentru anul viitor si nu numai.

Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu, cu cele doua sectii ale sale – germana si romana – s-a impus in regiune drept cel mai important pilon in domeniul culturii, educatiei si cercetarii.

Impreuna cu Festivalul International de Teatru de la Sibiu (FITS) si cu structurile sale asociate (Bursa de Spectacole, Festivalul Scolilor de Teatru, Platforma Doctorala in Artele Spectacolului, Aleea Celebritatilor si Programul de Voluntariat), care sunt in dialog permanent intre ele, urmarim dezvoltarea comunitatii, atat la nivel local, cat si regional, ca obiectiv strategic al tuturor activitatilor noastre culturale din 2007 (Sibiu – Capitala Culturala Europeana) pana in prezent.

Impreuna cu partenerii de incredere din comunitatea germana, Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu si structurile conexe mentionate au fost intotdeauna in masura sa promoveze patrimoniul cultural german si sa ofere produse culturale de inalta calitate.

In cadrul Microstagiunii, invitatii vor putea urmari trei spectacole in limba germana si unul in limba romana, toate jucate in Sala Mare a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu (Bulevardul Corneliu Coposu, nr. 2).

Programul MICROSTAGIUNII

Joi, 23 februarie:
Ora 19:00 – Spectacolul antigona. un requiem de Thomas Köck, regia Florin Vidamski. Spectacol in limba germana cu subtitrare in romana si engleza.

Vineri, 24 februarie:
Ora 16:00 – in Sala Oglinzilor a Forumului Democrat al Germanilor Sibiu: Intalnire de lucru si discutii ale invitatilor, diplomatilor si oamenilor de afaceri cu participarea domnului Constantin Chiriac (Director General al Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu si Presedinte al Festivalului International de Teatru Sibiu).

Tema intalnirii de lucru: Discutarea unor posibile proiecte si sinergii in colaborarea cu Teatrul National „Radu Stanca” si implicarea partenerilor in realizarea programului Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), editiile 2023-2025. Prezentarea programelor Festivalului din acest an si a proiectelor viitoare ale Sectiei Germane a Teatrului National „Radu Stanca”. Dezvoltarea unei retele, a unei platforme a teatrelor din Europa de Est si de Vest pentru a consolida pilonii internationali, nationali si regionali ai culturii, educatiei si cercetarii.
Ora 19:00 – Spectacolul Cameristele dupa Jean Genet, in regia lui Hunor Horvath. Spectacol in limba germana cu subtitrare in romana si engleza.

Sambata, 25 februarie:
Ora 19:00 – Spectacolul Macbeth dupa William Shakespeare, in regia lui Botond Nagy. Spectacol in limba germana cu subtitrare in romana si engleza.

Duminica, 26 februarie:
Ora 19:00 – Vizionarea spectacolului Livada de visini de Anton Pavlovici Cehov, in regia lui Dumitru Acris. Spectacol in limba romana cu subtitrare in limba engleza.

Laborator de creatie teatrala

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) deschide, in acest week-end, un nou spatiu de joc, odata cu premiera spectacolului „Sora-sa”, de Lot Vekemans, un one-woman show Cristina Ragos, in regia lui Hunor Horvath. Publicul este invitat la noua productie in 11 si 12 februarie, ora 17:00, la Centrul Cultural HABITUS.
„Cu aceasta premiera, care s-a nascut la Centrul Cultural HABITUS, inauguram o noua scena a TNRS! Un spatiu in care publicul a avut, de-a lungul timpului, bucuria de a vedea numeroase spectacole-lectura, dar si un spatiu in care a luat fiinta marele succes al TNRS, spectacolul Mama. Un Laborator de creatie teatrala. Sunt suficiente motive pentru a nu rata aceasta emotionanta experienta, cu atat mai mult cu cat la fiecare reprezentatie sunt disponibile doar 30 de locuri”, a declarat Constantin CHIRIAC, directorul general al TNRS si presedintele Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
„Sora-sa, o poveste ce pare neinsemnata, dar cu un efect rascolitor, cu care m-am identificat inca de la prima lectura, de parca ar fi fost o radiografie a propriilor mele trairi. Sora-sa, Ismena, un suflet ratacit si haituit, pe care atat de tare mi-am dorit sa-l salvez cumva, sa-l eliberez, spunandu-i povestea si astfel… interpretandu-l. De fapt… sa o salvez pe Cristina Ragos, sa ma salvez pe mine. Da, am vrut sa-i fiu si sa-mi fiu erou!”, spune actrita Cristina Ragos.
Este bine cunoscuta povestea Antigonei si a destinului sau tragic in lupta de a isi afirma propriile convingeri. Insa prea putini stiu povestea surorii sale, Ismena – cea care, incercand sa evite blestemul ce i-a secerat familia, ramane singura sa deplanga moartea celor dragi. Intr-o confesiune dezarmanta, Ismena vine, asadar, sa-si spuna propria versiune. Ismena, adica Sora-sa, cea care supravietuieste pentru a vedea cum toata fericirea ei nu este decat o farsa in mana zeilor. Cu tandrete si sinceritate, Cristina Ragos ne ofera un one-woman show sensibil despre durere si vindecare, despre pierdere si speranta, dar si despre fragilitatea unei lumi care, in fata setei de putere, isi pierde propria umanitate.
Biletele sunt disponibile online, pe www.tnrs.ro si la Agentia Teatrala din Sibiu, str. Nicolae Balcescu nr. 17.

Premiera „Livada de visini”, un spectacol de Dumitru Acris

Teatrul National „Radu Stanca” Sibiu deschide seria premierelor pe care le va prezenta anul acesta cu „Livada de visini”, de A. P. Cehov, un spectacol de Dumitru Acris. Avanpremiera este programata in 9 februarie, ora 19:00, iar premiera va avea loc in 10 februarie, la Sala Mare a TNRS.

In noua productie a TNRS sunt distribuiti actorii: Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Mariana Mihu-Plier, Adrian Matioc, Diana Vacaru-Lazar, Pali Vecsei, Diana Fufezan, Horia Fedorca, Antonia Dobocan, Gabriela Pirliteanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Stefan Tunsoiu, Andrei Gilcescu si Fabiola Petri.

In „Livada de visini” viata zboara ca o furtuna, secerand oamenii in calea ei. Pentru ca oamenii sunt mult mai slabi atunci cand i se impotrivesc si pentru ca timpul nemilos se schimba odata cu noi. „Livada de visini” evoca frumusetea noastra cea de toate zilele, dar si copilaria care ne joaca feste si care ne aduce bucurii, dar si cele mai puternice traume. Este lumina si intunericul din fiecare dintre noi, paradisul pierdut si sursa tuturor necazurilor.

In acest tandru elogiu adus fragilitatii vietii, personajele se intalnesc, se despart, iubesc si sufera, aruncandu-se intr-o lupta intre generatii, fara sa conceapa pericolul iminent al degradarii spirituale. Insa aceasta lupta este superficiala – timpul va trece, in timp ce ei se complac in pasivitate. Astfel, cu totii fug de problemele de zi cu zi, de realitatea pe care nu o pot schimba si de permanenta frica de moarte. In curand, vor afla ca nimic nu e mai dureros decat adevarul unei lumi care se indreapta nebuneste inspre un viitor necunoscut.

„Livada de visini este un semnal de alarma, care denunta lipsa dialogului adevarat, incapacitatea oamenilor de a-l intelege pe celalalt si de a crea conexiuni profunde. Dar, poate cel mai important, Livada de visini este un spectacol despre legaturi umane si dezradacinare, care se intampla azi, aici, acum, intr-o lume amenintata de pericolul iminent al pierderii iubirii”, spune regizorul Dumitru Acris.
Luna aceasta, „Livada de visini” se va juca si in 26 februarie, ora 17:00.
Biletele sunt disponibile online, pe site-ul www.tnrs.ro, si la Agentia Teatrala din Sibiu, str. Nicolae Balcescu nr. 17.

Daruri teatrale in programul TNRS din luna martie

Biletele pentru reprezentatiile Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu din luna martie au fost deja puse in vanzare la Agentia Teatrala din Sibiu si online, pe www.tnrs.ro.

Dupa cele doua premiere prezentate in luna februarie, Nationalul sibian ofera publicului in prima luna a primaverii alte doua premiere: „Jocul de-a vacanta”, de Mihail Sebastian, in regia lui Florin Cosulet, si „Toate operele lui Molière”, in regia lui Daniel Plier.

Ziua de 8 Martie le aduce in dar doamnelor si domnisoarelor posibilitatea de a vedea emotionantul spectacol Mama, de Marta Barceló, regia Mariana Camarasan.

In 27 martie, marcam Ziua Mondiala a Teatrului cu productia Orb de mina, de Csaba Székely, regia Bogdan Saratean.

Programul lunii martie la TNRS:

1 martie, ora 19:00
Sunt o baba comunista
De: Dan Lungu
Regia: Mariana Mihu – Plier
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

2 martie, ora 19:00
D’ale lolelor
De: Dave Freeman
Regia: Serban Puiu
Spectacol prezentat in limba germana, cu traducere in limba romana
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

3 martie, ora 19:00
Felii
De: Lia Bugnar
Regia: Lia Bugnar
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

4 martie, ora 17:00
Opinia publica
De: Aurel Baranga
Regia: Theodor-Cristian Popescu
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

5 martie, ora 17:00
Steaua fara nume
De: Mihail Sebastian
Regia: Florin Cosulet
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

7 martie, ora 19:00
Quartett
De: Heiner Müller
Regia: Hunor Horvath
Spectacol prezentat in limba germana, cu traducere in limba romana
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

8 martie, ora 19:00
Mama
De: Marta Barceló
Regia: Mariana Camarasan
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

9 martie, ora 19:00
Doi pe un balansoar
De: William Gibson
Regia: Dan Glasu
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

10 martie, ora 19:00
Operele lui William Shakespeare (pe scurt)
de Adam Long, Jess Winfield, Daniel Singer
Regia: Daniel Plier
Spectacol prezentat in limba germana, cu traducere in limba romana
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

11 martie, ora 17:00
Oleanna
De: David Mamet
Regia: Bogdan Saratean
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

11 martie, ora 17:00
Sora-sa
de Lot Vekemans
Regia: Hunor Horvath
Centrul Cultural HABITUS
Piata Mica nr. 4
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

12 martie, ora 17:00
Sora-sa
de Lot Vekemans
Regia: Hunor Horvath
Centrul Cultural HABITUS
Piata Mica nr. 4
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

12 martie, ora 17:00
Oscar si Buni Roz
De: Eric Emmanuel Schmitt
Regia: Diana Fufezan
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

17 martie, ora 19:00
Necunoscuta cunoscuta
De: Aleksander Scibor-Rylski
Regia: Victor Olahut
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

18 martie, ora 17:00
AVANPREMIERA
Jocul de-a vacanta
De: Mihail Sebastian
Regia: Florin Cosulet
TNRS – Sala Mare
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

19 martie, ora 17:00
Jocul de-a vacanta
PREMIERA
De: Mihail Sebastian
Regia: Florin Cosulet
TNRS – Sala Mare
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

21 martie, ora 19:00
PREMIERA
Toate operele lui Molière
Regia: Daniel Plier
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

24 martie, ora 19:00
Romeo si Julieta
De: W. Shakespeare
Regia: Andriy Zholdak
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
Pret intreg: 50 lei
Pret redus: 30 lei

25 martie, ora 19:00
Livada de visini
A.P. Cehov
Regia: Dumitru Acris
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

26 martie, ora 17:00
Moroi
De: Ada Milea si Catalin Stefanescu
Regia: Alexandru Dabija
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

27 martie, ora 19:00
Orb de mina
De: Csaba Székely
Regia: Bogdan Saratean
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

29 martie, ora 19:00
Zeul Carnagiului
De: Yasmina Reza
Regia: Bogdan Saratean
Sala Studio
Str. Emil Cioran, nr. 1A
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

30 martie, ora 19:00
Am angajat un ucigas profesionist
De: Aki Kaurismaki
Regia: Radu-Alexandru Nica
TNRS – Sala Mare
Bl. Corneliu Coposu, nr. 2
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei

31 martie, ora 19:00
Jocul de-a vacanta
PREMIERA
De: Mihail Sebastian
Regia: Florin Cosulet
TNRS – Sala Mare
Pret intreg: 30 lei
Pret redus: 25 lei