Home » Cum scapi rapid de frica si anxietate
Comunicate Psihologie

Cum scapi rapid de frica si anxietate

Stiai ca mintea umana are o tendinta naturala pesimista, cu inclinatie sa retina si sa acorde mai multa importanta lucrurilor rele in defavoarea celor bune? Inclinatia implicita a mintii noastre este sa fie concentrata pe probleme si durere.

Tendinta spre negativitate s-a dezvoltat in urma cu milioane de ani, ca un mecanism de supravietuire, si a ramas o componenta activa a creierului uman pana in prezent, desi pericolele sunt mai putine si total diferite.

Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza afirma “In vremurile pe care le traim acum, incarcate de anxietate si incertitudine, aceasta tendinta primara de negativitate devine si mai pronuntata. In loc sa fie orientata spre solutie si optimism, mintea umana iti poate fixa cele mai nefavorabile scenarii si pericole de orice fel. Cand vietile noastre personale, profesionale, sociale si politice sunt inflamate, unul dintre primele lucruri pe care le uitam este necesitatea identificarii si articularii bucuriei..”

Gandurile anxioase activeaza sistemul limbic – centrul fricii din creierul nostru. Doar un simplu gand poate declansa cu usurinta aceasta parte a creierului intr-o fractiune de secunda.
Atunci cand simti frica, aceasta va continua sa creasca si sa se dezvolte datorita unui proces numit potentare. Cand mintea ta este deja programata pentru frica, chiar si cele mai inofensive evenimente par groaznice.

Daca ti-e teama de zbor, chiar si cea mai mica turbulenta va genera o reactie puternica si o stare de tensiune foarte mare. Mintea nu face diferenta dintre un pericol real si unul imaginar. De aceea, cu cat mai ingrijorat esti de locul tau de munca, cu atat mai mult vei tresari de ori de cate ori te cheama seful tau.

Nu este usor dar poti invata sa faci fata anxietatilor si fricilor – si chiar sa le depasesti atunci cand ai o reactie rapida si faci unul dintre urmatoarele lucruri:

  • Daca frica te tine treaz noaptea, scoala-te din pat si fa cativa pasi. Poti sa faci putina miscare sau sa citesti o carte. De preferat sa NU intri pe internet sau sa te uiti la televizor sau telefon sau tableta sau orice cu ecran!
  • Asculta acea muzica care iti place foarte mult.
  • Misca-te! Fa cateva flotari, genoflexiuni sau orice alte exercitii fizice care pun sangele in miscare. Exercitiul va inlocui hormonii fricii cu unii buni, care sunt asociati cu starea de calm, de forta si putere.
  • Canta sau fluiera. Nu trebuie sa fii un mare talent pentru asta ci doar sa o faci.
  • Respira. Respiratia este poate cel mai rapid si usor mod de a contracara frica. Orice s-ar intampla, respira profund de 3-5 ori, asteapta, aduna-te si abia apoi actioneaza. Pentru un efect chiar si mai puternic, respira profund abdominal, adica impinge aerul pana in stomac si pantec, nu doar la nivelul pieptului.
  • Gandeste pozitiv. Adu-ti aminte de succesele tale, de multele lucruri minunate din viata ta! Gandeste-te la ele, bucura-te de ele. Fa-o in detaliu!
  • Creeaza-ti un cuvant cheie. Formula fermecata! Mantra personala! Poate fi ceva simplu „Ma descurc” sau „Sunt cel mai tare” sau orice altceva. Repet-o continuu si observa schimbarea.
  • Ramai in prezent. Observa ce se intampla chiar acum, in aceasta clipa. Vei descoperi ca, foarte probabil, momentul prezent nu are nici o legatura cu frica respectiva.
  • Intreaba-te daca este chiar asa! Fii atent la generalizari. Este totul pierdut? Toata lumea este rea?
  • Schimba modul in care privesti situatia. Cei care se tem, au tendinta sa perceapa o problema ca fiind insurmontabila si permanenta in timp ce optimistii o privesc ca pe ceva temporar si rezolvabil. Cauta sa „demontezi” acea problema in bucati si sa le rezolvi una cate una. Foarte curand vei vedea ca incepe sa se „descarce”

“Frica poate fi un dusman sau un aliat. Este un dusman cata vreme nu o cunosti si nu stii ce sa faci cu ea. Din clipa in care „dusmanul” nu mai este necunoscut, il poti pune la treaba. Te poti folosi de frica pentru a realiza lucruri marete, pentru a te mobiliza si a obtine rezultate extraordinare. Dar totul incepe prin a o depasi si controla.” ne asigura Eugen Popa.

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.